Τρίτη 12 Απριλίου 2022

ΗΠΑ: Καρότο και μαστίγιο στην Ινδία για να μην συνεργάζεται με την Ρωσία

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Ινδία και η Ρωσία είναι φυσικοί σύμμαχοι δηλώνει ο υπουργός Αμυνας Rajnath Singh

Η κυβέρνηση του Biden προσπαθεί να απομακρύνει την Ινδία από την Ρωσία προσφέροντάς της αυξημένη στρατιωτική και οικονομική συνεργασία. Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Wendy Sherman στις 6 Απριλίου σε ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την πολιτική της Ουάσιγκτον για την Ινδία και τον Ειρηνικό, η κυβέρνηση Biden πρέπει «να βοηθήσει την Ινδία να καταλάβει τι είναι προς το εθνικό της συμφέρον».
Ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Duleep Singh, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στο Νέο Δελχί, τόνισε στις ινδικές αρχές τη σημασία της συμμόρφωσης με αντιρωσικές κυρώσεις και πρόσφερε βοήθεια για τη μείωση της εξάρτησης από τις προμήθειες πετρελαίου από τη Ρωσία.
Σύμφωνα όμως με διαρροές στον Τύπο η απροθυμία του Νέου Δελχί να υποστηρίξει τη θέση των ΗΠΑ σε αυτό το ζήτημα αυξάνει τις εντάσεις στις ινδοαμερικανικές σχέσεις.

Πιέσεις των ΗΠΑ

Ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου είπε στον Ινδό πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν τις στενές διαβουλεύσεις [με το Νέο Δελχί] για το πώς να αντιμετωπίσουν το αποσταθεροποιητικό αποτέλεσμα» της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, ο Biden τόνισε ότι ο διάλογος με τον Ινδό πρωθυπουργό Modi είναι «το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι η σχέση ΗΠΑ-Ινδίας γίνεται βαθύτερη και ισχυρότερη».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, οι δύο χώρες «έχουν μια μεγάλη και αυξανόμενη αμυντική συνεργασία» και οι ΗΠΑ και η Ινδία έχουν «κοινές ανησυχίες για τις παγκόσμιες προκλήσεις που σχετίζονται με το COVID-19, την υγειονομική περίθαλψη, την παρακολούθηση της κλιματικής κρίσης».
Οι Biden και Modi συζήτησαν τον «αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο» των γεγονότων στην Ουκρανία, με «ιδιαίτερη προσοχή στις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων», σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την υπηρεσία Τύπου μετά τη συνάντηση.

Οι ΗΠΑ υπόσχονται ευνοϊκό εμπορικό καθεστώς

Όπως είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken «οι σχέσεις Ινδίας-Ρωσίας αναπτύσσονται εδώ και δεκαετίες, σε μια εποχή που οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να είναι εταίρος της Ινδίας. Σήμερα, μπορεί να θέλουμε να είμαστε ο επιλεγμένος εταίρος για την Ινδία σε όλους σχεδόν τους τομείς: εμπόριο, τεχνολογία, εκπαίδευση και ασφάλεια».
Σύμφωνα με τον Blinken, η Ινδία «παρέχει σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια στους Ουκρανούς, ιδιαίτερα φάρμακα».
Όμως «είναι σημαντικό όλες οι χώρες να ασκήσουν πίεση» στη Μόσχα να τερματίσει την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, είπε ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ.
Ο Blinken κάλεσε όλες τις χώρες να μην αγοράζουν ρωσικά οπλικά συστήματα.
Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με πιθανές κυρώσεις κατά της Ινδίας για την αγορά αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν λάβει ακόμη απόφαση για πιθανές κυρώσεις ή πιθανές εξαιρέσεις από κυρώσεις». Παραδέχθηκε ότι υπάρχει μακρά ιστορία σχέσεων μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ρωσικά όπλα στον ινδικό στρατό

Ο ινδικός στρατός χρησιμοποιεί πολλά οπλικά συστήματα ρωσικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων τανκς, πυροβολικών, πυραυλικών συστημάτων.
Η σύμβαση για την προμήθεια πέντε κιτ συντάγματος S-400 Triumph αξίας 5,43 δισεκ. δολαρίων υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Putin στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2018.
Αυτό έχει εξοργίσει την Ουάσιγκτον, η οποία απειλεί να επιβάλει κυρώσεις σε κράτη που αποκτούν οπλικά συστήματα από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον νόμο CAATSA (Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) του 2017.
Ωστόσο, στο Νέο Δελχί, λένε ότι δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας.

«Προσφορά» στρατιωτικής συνεργασίας

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Lloyd Austin δήλωσε ότι οι ΗΠΑ Πολιτείες είναι αποφασισμένες να αναπτύξουν στρατιωτικούς δεσμούς με την Ινδία, τονίζοντας ότι η συνεργασία ΗΠΑ-Ινδίας αποκτά πλέον ιδιαίτερη σημασία εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες (δηλαδή ο ανταγωνισμός της Κίνας). Ο Blinken υποσχέθηκε επίσης να αναπτύξει την οικονομική συνεργασία των δυο χωρών που ήδη το ετήσιο εμπόριο Ινδίας-ΗΠΑ ξεπερνά ήδη τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η στάση ωστόσο της Ινδίας έναντι της Ρωσίας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ιδιαίτερα προσεκτική.
Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Jaishankar τόνισε ότι η Ινδία υπερασπίζεται τον «διάλογο και τη διπλωματία».
«Είμαστε υπέρ της άμεσης παύσης της βίας και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε αυτό με διάφορους τρόπους» τόνισε ο Jaishankar.
Ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών απέκρουσε αμερικανό δημοσιογράφο που ζήτησε την καταδίκη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία από την ινδική κυβέρνηση. «Προτιμώ να το κάνω με τον δικό μου τρόπο και να το αρθρώνω με τον δικό μου τρόπο», επεσήμανε.
Όταν ρωτήθηκε εάν η Ινδία δεν θα αρνιόταν να αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, ο Jaishankar. απάντησε ότι τέτοιες αγορές «είναι απαραίτητες για την ενεργειακή ασφάλεια» της χώρας του.
Η Ινδία και η Ρωσία είναι «φυσικοί σύμμαχοι» και η σχέση δεν επηρεάζει αρνητικά τη συνεργασία της χώρας με τις ΗΠΑ Πολιτείες, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Rajnath Singh.
«Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Ινδία και η Ρωσία είναι φυσικοί σύμμαχοι και ότι η σχέση μας είναι πολύ σταθερή.
Η Ινδία θα είναι επίσης πολύ προσεκτική ώστε τα βασικά εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ να μην επηρεαστούν από τη σχέση μας με καμία άλλη χώρα στον κόσμο», είπε ο Singh.

www.bankingnews.gr

ΠΗΓΗ bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου