Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Η Δύση δεν ξέρει τι να κάνει με τον Ερντογάν – Κι αυτός πώς να αντιμετωπίσει τα «τέρατα»

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αγγίζει έναν σωλήνα καθώς παρευρίσκεται στην τελετή εγκαινίων του αγωγού TANAP / Presidency Press Service via AP, Pool

Μαρία Ζαχαράκη

Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Προβληματίζει τη Δύση και πάλι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου εκτός του ότι δεν του βγαίνουν τα νούμερα, ούτε των δημοσκοπήσεων, ούτε του πληθωρισμού, τώρα έχει πάλι να αντιμετωπίσει την επιφυλακτικότητα των δυτικών του συμμάχων.

Ανάλυση του βρετανικού πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχασε την ευκαιρία του πάλι να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη Δύση, μετά την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον Τούρκο επιχειρηματία και ακτιβιστή, Οσμάν Καβάλα.

Πάνω που είχε κερδίσει πόντους και μία εύνοια λόγω της διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας, ο Τούρκος πρόεδρος «πέταξε την τύχη από τα χέρια του», σχολίαζαν χαρακτηριστικά 8 διπλωμάτες στο Reuters.

Αν όχι άμεσα, μακροπρόθεσμα οι δυτικοί διπλωμάτες «βλέπουν» αναστολή οποιασδήποτε εμπορικής ή επενδυτικής συμφωνίας της Τουρκίας με την ΕΕ, ακόμη και παραπομπή στις καλένδες των συνομιλιών για την επικαιροποίηση της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση.

Βέβαια, το κατά πόσο εξωτερικά θα του στοιχίσει του Τούρκου προέδρου η υπόθεση Καβάλα είναι ακόμη υπό συζήτηση, γιατί εν μέσω ενεργειακής κρίσης και βούλησης για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, το να υψώνεις πολιτική φωνή εναντίον μίας χώρας, που -μπορεί να- αποτελέσει ενεργειακό κόμβο για να φτάσει το «εναλλακτικό» φυσικό αέριο στην Ευρώπη, είτε μέσω Αζερμπαϊτζάν, βόρειου Ιράκ, ακόμη και Ισραήλ ίσως -τώρα- να μην και πολύ σώφρον.

Και σε αυτή τη… σωφροσύνη της Δύσης ίσως να πάτησε για άλλη μια φορά η τουρκική πολιτική.

Πιέζει ο Ιμάμογλου

Η επικαιρότητα ωστόσο δεν διαψεύδει ότι έχουν μαζευτεί πολλά σύννεφα πάλι για τον Τούρκο πρόεδρο στο εσωτερικό.

Οι απογοητευτικές δημοσκοπήσεις (στο 25% το κυβερνών ΑΚΡ), ο πληθωρισμός (70% τον Απρίλιο) και οι πολιτικοί αντίπαλοι έχουν γιγαντωθεί ως «τέρατα» μπροστά του.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, με την περιοδεία που πραγματοποίησε αυτές τις ημέρες στη Μαύρη Θάλασσα έκανε μία επίδειξη ισχύος και… δημοφιλίας. Και προς τον Ερντογάν, αλλά και προς το ίδιο του το κόμμα. Ανέβηκε στο λεωφορείο, πήρε μαζί του δημοσιογράφους, απευθύνθηκε στο λαό της περιοχής, ο οποίος τον υποδέχτηκε σαν τον επόμενο πρόεδρο, κι έδειξε ξεκάθαρα τη φιλοδοξία του.

Όσο κι αν ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) θέλει ο ίδιος να γίνει ο αντίπαλος του Ερντογάν στις επερχόμενες εκλογές το 2023, οι δηλώσεις που έκανε ο Εκρέμ Ιμάμογλου εκεί, ότι κανείς δεν μπορεί να φτάσει το 60%, που έφτασε ο ίδιος στην Κωνσταντινούπολη, έδειξαν αφενός ξεκάθαρα ότι «θέλει να γίνει πρόεδρος με όλα του τα κύτταρα», όπως έλεγαν μετά οι δημοσιογράφοι που ήταν μαζί του, αφετέρου ο δημοφιλής δήμαρχος έστειλε και το σαφές μήνυμα ότι κανείς άλλος υποψήφιος δεν μπορεί να νικήσει τον Ερντογάν.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, που άλλο ένα -βρετανικό επίσης- μέσο, οι Financial Times έγραψαν -μετά τις κινήσεις Ιμάμογλου- ότι ο Κιλιτσντάρογλου δεν είναι αρκετά δυνατός για να νικήσει τον Ερντογάν.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου