Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Υπουργός Ενέργειας Βουλγαρίας: Αθήνα και Σόφια σχεδιάζουν κοινές αγορές φυσικού αερίου

 

Η Βουλγαρία και η Ελλάδα συμφώνησαν την Πέμπτη να επιδιώξουν κοινές προμήθειες φυσικού αερίου για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Αλεξάντερ Νικόλοφ.
Η Βουλγαρία, η οποία κάλυπτε πάνω από το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο με ρωσικές εισαγωγές, είδε τις παραδόσεις φυσικού αερίου της να μειώνονται στις 27 Απριλίου μαζί με την Πολωνία αφού αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Η βαλκανική χώρα, υποστηριζόμενη από την Κομισιόν, πιέζει τώρα για περιφερειακή συνεργασία που θα περιλαμβάνει καλύτερη χρήση των υποδομών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και κοινές αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ για τη μείωση της εξάρτησης από τις ρωσικές εισαγωγές.

Η Σόφια φιλοξενεί μια ειδική ομάδα της ΕΕ για την παρακολούθηση της παροχής φυσικού αερίου στην περιοχή, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη της συνάντηση την Πέμπτη. Φιλοξενεί επίσης ένα φόρουμ ενεργειακών αξιωματούχων από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Τουρκία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν.

Η Βουλγαρία, η οποία αυτή τη στιγμή μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Σερβία και την Ουγγαρία, μπορεί επίσης να μεταφέρει πάνω από 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως μέσω του δικτύου φυσικού αερίου της βόρεια προς την υπόλοιπη Ευρώπη, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της, Ασέν Βασίλεφ.

"Πιστεύω ότι με τις κοινές μας προσπάθειες, με τις υπάρχουσες υποδομές και με μικρές αναβαθμίσεις, μπορούμε να διαφοροποιήσουμε την περιοχή σημαντικά και μπορούμε να κόψουμε την εξάρτηση (από τη Ρωσία) μια για πάντα", είπε ο Βασίλεφ στο φόρουμ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η εταιρεία παροχής φυσικού αερίου της Βουλγαρίας Bulgargaz και η ελληνική ΔΕΠΑ θα αναζητήσουν ευκαιρίες προμήθειας φυσικού αερίου για την περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ. Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να ξεκινήσουν κοινές αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που αναμένεται να βελτιώσουν τη διαπραγματευτική τους ισχύ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο διασυνδετήριος αγωγός IGB μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από τους τερματικούς σταθμούς LNG και το αέριο του αζερικού αγωγού στη Βουλγαρία, θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο.

Την Πέμπτη, η Bulgargaz υπέγραψε συμβόλαιο με βουλγαρική εταιρεία για την έναρξη της κατασκευής σύνδεσης φυσικού αερίου με τη γειτονική Σερβία.

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου