ΑΥΤΟ που συμβαίνει στα κατεχόμενα τα τελευταία χρόνια δεν είναι απλά η κατασκευή μίας κρίσης με στόχο τον αποπροσανατολισμό από τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας. Περισσότερο πρόκειται για μία πολύπλοκη και δύσκολη εξαγωγή του «εαυτού της Τουρκίας του Ερντογάν» με στόχο την ανατροπή σχεδόν όλων των βασικών δομών που εμφανίστηκαν μετά την εισβολή του 1974. Η διαπίστωση αυτή ανήκει στον Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Κύπρου, Νίκο Μούδουρο, ο οποίος παρακολουθεί εις βάθος τα θέματα σε Τουρκία και κατεχόμενα. Σε άρθρο-ανάλυσή του στον «Φιλελεύθερο», αξιολογώντας το Πρωτόκολλο Τουρκίας-ψευδοκράτους για το 2022 αναδεικνύει μία σειρά από στοιχεία, τα οποία το συνθέτουν καθώς και τις ανησυχίες, οι οποίες πηγάζουν από το περιεχόμενό του. Είναι σαφές πως ο έλεγχος, που είναι περισσότερο ασφυκτικός, έχει οικονομική και κοινωνική διάσταση, αλλά και πολιτική.
ΑΠΟ το περιεχόμενου του πρωτοκόλλου φαίνεται ότι ο σχεδιασμός αφορά την παράκαμψη, συρρίκνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της αντικατάστασης όλων των οργανωμένων μορφών της με νέους δρώντες τουρκικών προσανατολισμών. Σύμφωνα με τον Νίκο Μούδουρο, η εξουσία Ερντογάν στην Τουρκία ετοιμάζεται να δώσει την πιο κρίσιμη μάχη της εικοσαετίας στις επερχόμενες εκλογές. Όπως συναφώς αναφέρει, εκείνο λοιπόν που διαδραματίζεται σήμερα στα κατεχόμενα είναι ένας μικρός αντικατοπτρισμός των προτεραιοτήτων του Ερντογάν, οι οποίες έχουν εγκλωβιστεί στην αγωνία περιθωριοποίησης των εστιών αμφισβήτησής του. Παράλληλα, όμως, εξαιτίας της ανυπαρξίας εξελίξεων στο Κυπριακό, το σημείο καμπής που συνιστά το κείμενο του πρωτοκόλλου σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό και με την ένταση της διαδικασίας μίας ντε φάκτο προσάρτησης και συνεπώς νέων δεδομένων σε μία πιθανή επανέναρξη συνομιλιών.
ΕΙΝΑΙ προφανές πως η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου συρρικνώνει την τουρκοκυπριακή κοινότητα, επιχειρεί να την εξολοθρεύσει. Να περιορίσει τις δράσεις της και να την αντικαταστήσει με πληθυσμό από την Τουρκία. Με εποίκους δηλαδή, οι οποίοι θα έχουν λόγο και ρόλο στη «διοίκηση» του κατοχικού καθεστώτος. Αυτό ήδη γίνεται σιγά-σιγά, σταδιακά, αλλά και αποτελεσματικά.
ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Δύσκολη περίοδος για όλους τους Κυπρίους. Οι Τουρκοκύπριοι αντιδρούν. Όχι όλοι, αλλά μία σημαντική μερίδα. Αυτό που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε είναι πως το μέλλον δεν είναι η διαιώνιση της κατοχής, ούτε και ρυθμίσεις που τη νομιμοποιούν. Το παρόν και το μέλλον περνά μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Το κοινό σπίτι όλων των Κυπρίων. Το δίλημμα που τίθεται είναι για τους Τουρκοκύπριους: Είτε θα πορευθούν με τους Ελληνοκύπριους, τους Αρμένιους, τους Μαρωνίτες, τους Λατίνους είτε θα παραμείνουν κάτω από τον ασφυκτικό κλοιό της κατοχικής Τουρκίας. Το διπλοπόρτι δεν μπορεί να λειτουργήσει. Μία καθαρή επιλογή, που προσφέρει προοπτική και μέλλον, είναι μονόδρομος, για όλους, ιδιαίτερα για τους Τουρκοκύπριους. Ιδιαίτερα τώρα, που η Τουρκία έχει «αγριέψει» και ετσιθελικά τα θέλει όλα. Και δεν σηκώνει αμφισβητήσεις στους σχεδιασμούς της. Κανείς δεν υποστηρίζει πως αυτό το εγχείρημα είναι εύκολο. Αλλά επιβάλλεται να δοκιμάσουμε.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου