Διαμαντής Σεϊτανίδης
Πώς αξιοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη για να στείλει μηνύματα στην Αγκυρα και όχι μόνο.
Παρουσία 12 ηγετών όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), υπό την προεδρία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τάχθηκε ανοικτά υπέρ αυτής της προοπτικής, ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας θα συνδράμει τις προσπάθειες των Βρυξελλών προς αυτή την κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι η Σύνοδος Κορυφής χάραξε έναν οδικό χάρτη κοινών στόχων και αρχών, με σκοπό τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων αυτού του «εξαιρετικά χρήσιμου εργαλείου περιφερειακού διαλόγου και συντονισμού», όπως ανέφερε, καθώς είναι το μοναδικό σχήμα που συγκεντρώνει όλα τα κράτη-μέλη της ευρύτερης περιοχής.
Η τακτική απέναντι στην Τουρκία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τρεις τρόπους για να απομονώσει έμμεσα την Τουρκία.
Πρώτον, ανέδειξε την επιλογή της Άγκυρας (χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Τουρκία) να εκπροσωπηθεί σε επίπεδο υφυπουργού, τονίζοντας ότι τα άλλα 11 κράτη εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο αρχηγού κράτους, πρωθυπουργού ή αναπληρωτή πρωθυπουργού.
Δεύτερον, ανέδειξε την παρουσία, στο δείπνο των ηγετών, και του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη Σερβία και από εκεί «πέταξε» με προορισμό τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μετάσχει στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής, δίνοντας έτσι ξεχωριστό κύρος στη συνάντηση των ηγετών της ευρύτερης περιοχής.
Και τρίτον, αναφερόμενος στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, περιέγραψε ως κορυφαίο πολιτικό στόχο όλων τη μετατροπή της περιοχής από μια ζώνη αντιθέσεων σε μια περιοχή εποικοδομητικών συνθέσεων «και από καιρούς αντιπαλότητας, να περάσει σε μια νέα εποχή κοινής προσπάθειας». Ο κλοιός γύρω από την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας άρχισε να σφίγγει…
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τα κράτη-μέλη της Συνόδου (ανάμεσα στα οποία και η Τουρκία…) καλούνται εν μέσω μιας πολεμικής σύρραξης, να προβάλουν την αξία της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητος, της κοινής ασφάλειας και ευημερίας. Ακολούθως αναφέρθηκε στη «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης», την οποία ενέκριναν ομόφωνα όλα τα συμμετέχοντα κράτη και η οποία δίνει έμφαση στη «διαρκή δέσμευση των μερών στις αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης».
Στόχος να κλείσει η... πόρτα των Βαλκανίων
Το επόμενο στάδιο διαχωρισμού των Δυτικών Βαλκανίων από την Τουρκία, όπως τον παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης, είναι στην ενταξιακή πορεία των πρώτων, σε αντίθεση με το πάγωμά της ως προς την γειτονική μας χώρα.
Ο πρωθυπουργός μίλησε απερίφραστα για την «έμπρακτη δέσμευση της ευρωπαϊκής ηγεσίας όσο και των κρατών-μελών ότι θα επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες. Γι’ αυτό και σε άρθρο το οποίο δημοσίευσα σήμερα στον ιστότοπο Politico προτείνω το 2033 ως χρονικό ορόσημο για την προσχώρηση όλων των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένας στόχος φιλόδοξος για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να είναι και ρεαλιστικός, αν επανέλθει στον αξιακό πυρήνα της Ένωσης η ιδέα της διεύρυνσης. Κυρίως όμως είναι ένας στόχος με βαριά ιστορική σημασία, γιατί πριν από 30 χρόνια η Δύση υποδέχθηκε όσα κράτη είχαν αποκοπεί από αυτή μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίς να απαντήσει ουσιαστικά στο υπαρξιακό ερώτημα για το μέλλον τους». Καμία αναφορά στην Τουρκία…
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε σαφής και στη γενικότερη προσπάθεια της Άγκυρας να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στο Αιγαίο με τους ανιστόρητους ισχυρισμούς της. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στο τελευταίο κομμάτι των δηλώσεών του: «Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία, αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος. Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του».
Και νοών νοείτω…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου