Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Μετά τα LYNX της Rheinmetall και VBCI Philoctetes της Nexter, νέα άφιξη το CV90 της BAE Systems (Βίντεο)

H BAE Systems φαίνεται ότι επανακάμπτει δριμύτερη στους ελληνικούς εξοπλισμούς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες έχει εστιάσει την προσοχή της στο πρόγραμμα προμήθειας νέου Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης (ΤΟΜΑ) για τον Ελληνικό Στρατό. Ο τελευταίος είχε και στο παρελθόν εξετάσει το επιτυχημένο CV90 της σουηδικής Hagglunds που πλέον αποτελεί κομμάτι της BAE Systems.

H σουηδική εταιρεία προγραμματίζει εκτενή παρουσίαση εντός των επόμενων βδομάδων στο ΓΕΣ, με σκοπό την κατάθεση πρότασης για την προώθηση και πώληση του CV90 Mk.IV στην Ελλάδα.

Βάσει των υπαρχόντων πληροφοριών, η σουηδική εταιρεία σκοπεύει να ζητήσει άδεια για τη μεταφορά ενός ΤΟΜΑ του τύπου αυτού στην Ελλάδα, προς επίδειξη των δυνατοτήτων του σε μονάδες του Ελληνικού Στρατού (Τεθωρακισμένων και Πεζικού), επί του πεδίου.

Η πλέον πρόσφατη και εξ αντικειμένου ενδιαφέρουσα εξέλιξη στο πρόγραμμα CV90, ήταν η επικράτησή του απέναντι στα Lynx και Ascod 2, στο πλαίσιο αξιολόγησης για την προμήθεια 200 τουλάχιστον νέων ΤΟΜΑ από τον Στρατό της Σλοβακίας.



Εντυπωσιακή βολή αντιαρματικού πυραύλου Spike LR από ενσωματωμένο εκτεινόμενο εκτοξευτή σε πυργίσκο CV90. Ο φονικός συνδυασμός του φορέα (ΤΟΜΑ) με το συγκεκριμένο βλήμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική άμυνα.

Σε ό,τι αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα για την προμήθεια 205 σύγχρονων ΤΟΜΑ, οι εξελίξεις αναμένονται ενδιαφέρουσες αν όχι καταιγιστικές, δεδομένου ότι η τιμή ανά μονάδα του CV90 εμφανίζεται ιδιαίτερα ελκυστική (κατά δήλωση τουλάχιστον 20% χαμηλότερα από τον ανταγωνισμό). Επίσης υποστηρίζεται ότι και από πλευράς βιομηχανικών ανταλλαγμάτων και συνολικού πακέτου υποστήριξης, θα κατατεθεί μία «εξόχως ανταγωνιστική» πρόταση ως δέλεαρ.

Το DP θα επανέλθει στο συγκεκριμένο θέμα με περισσότερες λεπτομέρειες προσεχώς, στο μέτρο που η κατάθεση πρότασης από την BAE Systems θα δημιουργήσει ένα διαφορετικό σκηνικό στη διαδικασία επιλογής νέου ΤΟΜΑ για τον Ελληνικό Στρατό.

ΠΗΓΗ defence-point





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου