Η συνάντηση Ζελένσκι, Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι / Φωτογραφία: AP
Εμανουέλ Μακρόν, Ολαφ Σολτς και Μάριο Ντράγκι ταξίδεψαν στην Ουκρανία, όπου συναντώνται αυτή την ώρα με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ελπίζουν να προσφέρουν βοήθεια στη χώρα και τον λαό της.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Όλαφ Σολτς και ο Μάριο Ντράγκι ταξίδεψαν στο Κίεβο με τρένο κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, και επιθεώρησαν τις συνέπειες του πολέμου κατά την επίσκεψή τους στην πόλη Ίρπιν, την οποία κατέλαβαν ρωσικά στρατεύματα κατά την έναρξη του πολέμου.
Danke, @ZelenskyyUA, dass Du meine Einladung angenommen hast, am @G7-Gipfel teilzunehmen. Danke für den Empfang in Kiew mit @EmmanuelMacron, Premier Draghi und @KlausIohannis und das offene Gespräch. Wir Europäer stehen fest an Eurer Seite. pic.twitter.com/52c7RMS1P1
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) June 16, 2022
Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος, με ανάρτησή του στο Telegram, ευχαρίστησε τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας που επέδειξαν αλληλεγγύη με τη χώρα του επισκεπτόμενοι σήμερα το Κίεβο.
«Σας ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη σας με τη χώρα και τον λαό μας», έγραψε ο Ζελένσκι.
Σολτς: Η βαρβαρότητα του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει
Η πόλη Ιρπίν, όπως και η Μπούκα έχουν γίνει σύμβολο της «αδιανόητης σκληρότητας» και της «παράλογης βίας» του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε νωρίτερα ο Γερμανός καγκελάριος.
«Η βάναυση καταστροφή σε αυτή την πόλη είναι ένα τρομακτική - αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει», ανέφερε ο Σολτς σε tweet.
Στο Ίρπιν έχουν βρεθεί τα πτώματα 290 αμάχων θυμάτων και μάρτυρες και εισαγγελείς μιλούν για έναν μήνα τρόμου σε μια στενή ζώνη στη νοτιοδυτική συνοικία της πόλης. Ένας δυσανάλογα μεγάλος αριθμός θυμάτων ήταν γυναίκες.
Ντράγκι: Θα ξαναφτιάξουμε τα πάντα!
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υποσχέθηκε ότι θα «ανοικοδομήσουν τα πάντα».
«Θα ανοικοδομήσουμε τα πάντα. Κατέστρεψαν τους παιδικούς σταθμούς, κατέστρεψαν τους παιδικούς κήπους. Τα πάντα θα ανοικοδομηθούν. Έχουν ήδη ξεκινήσει», δήλωσε ο Ντράγκι. «Ξέρουν ακριβώς πού βρίσκονται οι περιοχές που πρέπει να ανοικοδομηθούν. Κάθε οικογένεια έχει μια εφαρμογή όπου περιγράφει τι συνέβη και είναι ήδη σε πολύ προχωρημένη κατάσταση», πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο προάστιο του Κιέβου, οι ντόπιοι του μίλησαν «για την ανοικοδόμηση. Λόγια πόνου, ελπίδας αλλά και για το τι θα θέλουν να κάνουν στο μέλλον», είπε ο Ιταλός ηγέτης.
Η θερμή αγκαλιά Ζελένσκι-Μακρόν, η αμηχανία με τον Σολτς
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών, παρέα με τον πρόεδρο της Ρουμανίας και του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι το προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο ήταν απολύτως σφραγισμένο.
Irpin en Ukraine. Nous avons vu la ville dévastée et les stigmates de la barbarie. Et l’héroïsme, aussi, des Ukrainiennes et des Ukrainiens qui ont arrêté l'armée russe alors qu’elle descendait sur Kiev. L’Ukraine résiste. Elle doit pouvoir l'emporter. pic.twitter.com/yzwBGBJ5dx
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) June 16, 2022
«Θα βοηθήσουμε την Ουκρανία όσο χρειαστεί»
Ο Ολαφ Σολτς «δεσμεύθηκε» ότι «θα βοηθήσει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, «δεν θέλουμε να εκφράσουμε μόνο την αλληλεγγύη μας, θέλουμε επίσης να διαβεβαιώσουμε ότι η βοήθεια που οργανώνουμε, οικονομική, ανθρωπιστική, αλλά και σε ό,τι αφορά όπλα, θα συνεχισθεί», λέει. «Θα την συνεχίσουμε για όσο χρόνο χρειασθεί για τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», δηλώνει στην συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την ώρα που οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται στο Κίεβο.
Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, ο καγκελάριος Σολτς έχει υποσχεθεί πολλές και ποικίλες αποστολές όπλων για τις ουκρανικές δυνάμεις. Οι αναγγελίες αυτές δεν έχουν υλοποιηθεί και οι δεσμεύσεις του που διατυπώνονται με μισή καρδιά, ακολουθούμενες από υπαναχωρήσεις, έχουν προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις στο Κίεβο και στην ίδια την Γερμανία.
Σήμερα στο Κίεβο, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς πραγματοποιεί μία δύσκολη επίσκεψη, κατηγορούμενος για υπερβολική προσήνεια προς την Μόσχα, όπως άλλωστε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
«Ολοι οι ηγέτες των χωρών εταίρων μας, και φυσικά και ο καγκελάριος, γνωρίζουν θαυμάσια τι έχει ανάγκη η Ουκρανία. Το πρόβλημα είναι ότι οι αποστολές όπλων από την Γερμανία δεν βρίσκονται στο επίπεδο στο οποίο θα μπορούσαν να είναι», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Die Zeit χθες, παραμονή της επίσκεψης του Ολαφ Σολτς, του Μάριο Ντράγκι και του Εμανουέλ Μακρόν στο Κίεβο.
Και σε άλλη συνέντευξη στο δίκτυο ZDF, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση «να μην γίνει προσπάθεια εξεύρεσης ισορροπίας ανάμεσα στην Ουκρανία και στις σχέσεις με την Ρωσία».
Ο Ολαφ Σολτς αναλίσκεται να δίνει διαβεβαιώσεις στην Ουκρανία για την υποστήριξή του, δηλώνοντας ότι η Γερμανία είναι ένας από τους βασικούς χορηγούς οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο.
Σε συνέντευξή του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης καθ' οδόν προς το Κίεβο, δεσμεύθηκε ότι «θα βοηθήσει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί», κατονομάζοντας την οικονομική και την ανθρωπιστική και μιλώντας περιφραστικά για την στρατιωτική βοήθεια (...«αλλά και σε ό,τι αφορά όπλα»).
Η ουκρανική ηγεσία αναμένει ότι ο καγκελάριος δεν ταξίδεψε μέχρι το Κίεβο «με άδεια χέρια» και ότι θα δώσει εγγυήσεις για την ταχεία αποστολή των στρατιωτικών εξοπλισμών που είναι αναγκαίοι για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.
Για την Marina Henke, διευθύντρια του Center of International security (Hertie School), το πραγματικό πρόβλημα επικεντρώνεται στην σύγχυση που επικρατεί στην πολιτική της γερμανικής καγκελαρίας για την γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί απέναντι στην Μόσχα, έπειτα από δεκαετίες στενής σύμπραξης.
«Η εντύπωση είναι ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη ρότα», εξηγεί στο AFP, αντίθετα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που αντιμετωπίζουν την Ρωσία ως αντίπαλο και τροφοδοτούν την Ουκρανία με όπλα.
«Εδώ στην Γερμανία επικρατεί η ιδέα ότι η Ρωσία είναι μία γιγάντια χώρα στις πόρτες μας και ότι για κάθε απόφαση πρέπει να υπολογίσουμε πώς θα ζήσουμε μαζί της μακροπρόθεσμα», λέει η Marina Henke.
Ο Marcel Dirsus, του Ινστιτούτου για την Πολιτική Ασφαλείας του Πανεπιστημίου του Κιέλου, κάνει λόγο για «σχεδόν απροκάλυπτη προσπάθεια να κάνουμε το λιγότερο δυνατόν» για την Ουκρανία και «να λύσουμε με τον τρόπο αυτό το δίλημμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου