Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Η βουλγαρική κυβέρνηση είναι πιθανό να πέσει

 

Η ψήφος κατά του Μίντσεφ είναι μια γενική πρόβα που δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι απίθανο να επιβιώσει από την ψήφο δυσπιστίας που κατέθεσε το GERB το πρωί της Τετάρτης. [Shutterstock/Alex Segre]

120 βουλευτές της αντιπολίτευσης από το βουλγαρικό κοινοβούλιο υπέγραψαν υπέρ της πρότασης να αποπεμφθεί ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Νίκολα Μίντσεφ. Τις υπογραφές συγκέντρωσαν το GERB (ΕΛΚ), το MRF (Ανανέωση), οι φιλορώσοι εθνικιστές «Vazrazhdane» και το λαϊκιστικό κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός», το οποίο μέχρι πρότινος συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό των 4 κομμάτων.

Η ψήφος κατά του Μίντσεφ είναι μια γενική πρόβα που δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι απίθανο να επιβιώσει από την ψήφο δυσπιστίας που κατέθεσε το GERB το πρωί της Τετάρτης. Για την ανατροπή του υπουργικού συμβουλίου απαιτούνται 121 ψήφοι βουλευτών. Το «Συνεχίζοντας την Αλλαγή», οι Σοσιαλιστές (BSP) και η φιλοευρωπαϊκή «Δημοκρατική Βουλγαρία» έχουν 109 ψήφους συν τους πέντε που αποχώρησαν από το «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» – σύνολο 114.

Σύμφωνα με πηγές της EURACTIV, η κυβέρνηση δεν έχει προς το παρόν αρκετή υποστήριξη για να επιβιώσει της ψήφου δυσπιστίας. «Το παιχνίδι φαίνεται να έχει τελειώσει», δήλωσε βουλευτής του κυβερνητικού συνασπισμού στη EURACTIV.

Η πρόταση για την αποπομπή του Νίκολα Μίντσεφ θα ψηφιστεί την Πέμπτη και η συζήτηση για την κυβέρνηση θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα. Ο ηγέτης του MRF Μουσταφά Καρανταγί εξήγησε ότι υποστηρίζει την πρόταση για την απομάκρυνση του Μίντσεφ από τη θέση του για παραβίαση των κανόνων. Το MRF υποστηρίζει επίσης την αποπομπή της κυβέρνησης. Το πρώην κυβερνών κόμμα GERB υπέβαλε το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης κατά της βουλγαρικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι απέτυχε στην οικονομική πολιτική.

«Αυτό το κεφάλαιο στην ιστορία της Βουλγαρίας θα είναι ντροπιαστικό. Το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να το κρατήσουμε σύντομο», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του GERB Τόμισλαβ Ντόντσεφ.

Κατά ειρωνικό τρόπο, την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κριστιάν Λίντνερ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Σόφια την Τετάρτη (19 Ιουνίου), επαίνεσε τον πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ με τα λόγια: «Τα στέρεα οικονομικά σας αποτελούν έμπνευση για όλους μας». Η Βουλγαρία είναι μία από τις χώρες με το χαμηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ ισχυρίζεται ότι η επίθεση στην κυβέρνηση οφείλεται στην αποχώρηση της Βουλγαρίας από τη ρωσική τροχιά και στην καταπολέμηση της μαφίας στη χώρα.

Από Krassen Nikolov | EURACTIV.bg | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

ΠΗΓΗ https://www.euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου