Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Απαιτείται Νομική, Διπλωματική, Στρατιωτική, Πολιτική και Κοινωνική προετοιμασία

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος, Υποναύαρχος ΠΝ ε.α. 

ΟΙ ΑΠΕΙΛEΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΝΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΑΟΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Πολλές φορές έχω τοποθετηθεί δημόσια ότι η Συνθήκη της Λωζάννης αλλά και των Παρισίων, μας δίνουν σημαντικές δυνατότητες να υποστηρίξουμε νομικά τις θέσεις μας και να φωτίσουμε τις στρεβλώσεις που επιχειρεί η Τουρκία.

Σήμερα επιτέλους ακούγονται αρκετές φωνές νομικών και πολιτικών που υποστηρίζουν αυτή την θέση.

Χρειάζεται συνεπώς επειγόντως σύσταση νομικής επιτροπής (όχι μονομερής εκπροσώπηση σε αυτήν από μία και μόνο σχολή σκέψης) , όπου θα πρέπει να γίνει αντιληπτή η απαίτηση νομικής υποστήριξης των εθνικών συμφερόντων.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΝΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΑΟΖ

Όπως συνέβη και το 2020, η Τουρκία δήλωσε στον ΟΗΕ τα όρια της ΑΟΖ όπως την αντιλαμβάνεται η ίδια κι εμείς δεν αξιοποιήσαμε ταυτόχρονα τον νόμο Μανιάτη, που ανακηρύσσει την δική μας ΑΟΖ μέχρι Νότια από την Κρήτη και εκείθεν, όπου δεν έχει ορισθεί, θεωρεί την μέση γραμμή ως την γραμμή αυτού που θεωρούμε εμείς δική μας ΑΟΖ.

Μη αξιοποιώντας αυτήν την γραμμή, καταλήξαμε να θεωρούν πολλοί (να βολεύονται με την ερμηνεία) ότι η Τουρκία δεν παραβίαζε κυριαρχικό μας δικαίωμα, επειδή δεν είχαμε ανακηρύξει ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και θεωρήσαμε τις ενέργειες της απλώς προκλητικές, θέτοντας τις κόκκινες γραμμές μας στο όριο της χωρικής μας θάλασσας των 6 νμλ.

Σήμερα η Τουρκία (δι’ υψηλών κυβερνητικών στελεχών) μας απειλεί ότι θα αποκλείσει νησιά και περιοχές, ότι θα ανακηρύξει ΑΟΖ στο Αιγαίο και ότι θα ξεκινήσει έρευνες και γεωτρήσεις σε αυτήν την περιοχή, θεωρώντας ότι έχει νόμιμο δικαίωμα.

Και  αφού εμείς δεν έχουμε επίσημα δηλώσει τα όρια της δικής μας ΑΟΖ,  η Τουρκία θα ισχυρίζεται ότι έχει αυτό το δικαίωμα και κάθε άλλος άσπονδος φίλος μας και μη  θα καλύπτεται (για να μην αντιδράσει) πίσω από το ότι εμείς δεν έχουμε ανακηρύξει ΑΟΖ και άρα δεν παραβιάζει κάποιο δηλωμένο κυριαρχικό μας δικαίωμα (έχει επεξηγηθεί επαρκέστατα ότι άλλο πράγμα είναι η ανακήρυξη της ΑΟΖ και άλλο η οριοθέτηση της, όπου καθορίζεται μετά από διαπραγμάτευση είτε από αρμόδια Δικαιϊκά όργανα του Διεθνούς Δικαίου).

Και μάλιστα ενδεχομένως να δράσει η Τουρκία με τον τρόπο αυτό και κάτω από τα 12 νμλ από τα νησιά μας

Είναι επιτακτική ανάγκη συνεπώς η νομιμοποιητική βάση των ενεργειών μας:

  1. Άμεση απάντηση στην Τουρκία εάν κάνει τις απειλές της, ανακηρύσσοντας κι εμείς την δική μας ΑΟΖ.
  2. Είναι η νομιμοποιητική βάση για οιαδήποτε ενέργεια ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε το ότι παραβιάζει κυριαρχικό μας δικαίωμα.
  3. Επίσης στην περίπτωση που επιχειρήσει ναυτικό αποκλεισμό περιοχών του Αιγαίου, όπου περιλαμβάνονται νησιά, αυτό συνιστά επιθετική ενέργεια σύμφωνα με τον ορισμό της επίθεσης του Καταστατικού της Ρώμης

Όπως έχει δηλώσει η κυβέρνηση, εδώ και τρία χρόνια ειδική επιτροπή εργάζεται για να χαράξει τις γραμμές βάσεως στο Αιγαίο.

Εάν όντως τις έχουμε χαράξει, θα πρέπει να είμαστε σε άμεση ετοιμότητα να ανακηρύξουμε ΑΟΖ με συγκεκριμένα στίγματα σε όλο τον Ελλαδικό χώρο στο Αιγαίο αλλά και στα Νότια πελάγη μας.

Εάν δεν το κάνουμε, τότε τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο εις βάρος μας και προοιωνίζονται  δραματικές υποχωρήσεις.

Είναι επιτακτική ανάγκη από ΤΩΡΑ να ενημερώσουμε τους συμμάχους και υποστηρικτές μας καθώς και την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για τις πιθανές άσχημες εξελίξεις που θα υπάρξουν εάν η Τουρκία δράσει με αυτόν τον παράνομο και επιθετικό τρόπο .

Η οιαδήποτε αξία της παρέμβασης των συμμάχων μας είναι από πριν, γιατί εάν περιμένουμε να υπάρξει μετά, αυτή θα είναι πολύ καθυστερημένη, χωρίς αποτρεπτικό χαρακτήρα και θα ευνοεί την πολιτική των τετελεσμένων της Τουρκίας.

Θα είμαστε δε εγκλωβισμένοι στον μονόδρομο της δυναμικής απάντησης, εάν πράγματι έχουμε την πολιτική βούληση για να υποστηρίξουμε τα ζωτικά μας νόμιμα συμφέροντα.

Ας προετοιμασθούμε συνεπώς χωρίς τυμπανοκρουσίες, θριαμβικές, άκαιρες και άστοχες δηλώσεις, και ας λειτουργήσουμε ολοκληρωμένα, Νομικά, Διπλωματικά, Στρατιωτικά, Πολιτικά, ηθικά  και κοινωνικά, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις προάσπισης της κυριαρχίας μας και των νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, που συνιστούν τον ζωτικό μας χώρο.

 ΠΗΓΗ armynow

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου