- Κωστής Πλάντζος
Ενώ η ΕΚΤ ετοιμάζει «μπαζούκας» για να ρίξει τα επιτόκια των ομολόγων - Θεαματική πτώση επιτοκίων, αλλά και κίνδυνος νέας ανόδου αν καθυστερήσουν οι αποφάσεις - Τέλος στο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα μετά από σχεδόν 12 χρόνια
Τον δρόμο για την έξοδο της χώρας μας από το Καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, αναμένεται να ανοίξει με ειδική ανακοίνωση που θα εκδώσει σήμερα το Eurogroup. O Χρήστος Σταϊκούρας και οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο όπου, μεταξύ άλλων, θα εγκρίνουν τη 14η (και τελευταία) Έκθεση Αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα.
Οι αποφάσεις αυτές είναι ίσως και η μόνη «θετική» είδηση για ολόκληρη την Ευρωζώνη, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η πρωτοφανής κρίση ακρίβειας, η μεγάλη ενεργειακή κρίση, αλλά και η κρίση επιτοκίων που πλήττει την Ιταλία και ολόκληρη την νότια Ευρώπη.
Τη «φωτιά» στα ευρωπαϊκά ομόλογα περιόρισε -προς ώρας τουλάχιστον- η χτεσινή παρέμβαση Λαγκάρντ, για τη δημιουργία «υπερόπλου» για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους για χώρες της ευρωζώνης.
«Αν δεν το κάνει γρήγορα όμως, αυτή η θεαματική πτώση που είδαμε όλοι, θα γίνει σύντομα θεαματική άνοδος» λένε παράγοντες που γνωρίζουν καλά την κατάσταση των αγορών και των χωρών.
Μετά την πτώση των επιτοκίων, μίκρυνε άμεσα η διαφορά επιτοκίων των 10ετών ομολόγων Ελλάδας και Ιταλίας. Την φορά αυτή, δεν είναι η Ελλάδα η «αχίλλειος πτέρνα» και το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, αλλά μεγάλες και ισχυρές οικονομικά χώρες όπως η Ιταλία. Και για αυτό φαντάζει περισσότερο πιθανό από ποτέ, να κάνει πράξη αυτό που υπόσχεται η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Θυμίζοντας τον προκάτοχό της –και νυν πρωθυπουργό της Ιταλίας- Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ ετοιμάζεται να εφαρμόσει ένα νέο “whatever it takes”, το αργότερο έως τις αρχές του φθινοπώρου. Μέχρι τότε, και δεδομένου ότι μπορεί να αξιοποιεί με ευελιξία το εργαλείο της επανεπένδυσης ομολόγων που λήγουν στο πλαίσιο του PEPP, ύψους 200 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους .
«Δωρεάν» χρήμα
Στη φάση αυτή τουλάχιστον, ειδικά για την Ελλάδα, τις επιδράσεις της κρίσεως στις δανειακές ανάγκες της χώρας, μειώνουν οι αποφάσεις του Eurogroup, που θα επικυρώσει πως «η επιτυχής υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και η αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα».
Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από την έξοδο από την ενισχυμένη Εποπτεία, το Eurogroup θα δώσει το πράσινο φως καθώς και για χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης δόσεως ύψους 748 εκατ. ευρώ προς τη χώρα μας, ως επιστροφή από τα κέρδη που είχαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, από «ακούρευτα» ελληνικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους τα «πέτρινα» χρόνια των Μνημονίων.
Συγκεκριμένα όπως θα τονίζεται στην ανακοίνωση, το Eurogroup θα αποφασίσει την χορήγηση της επόμενης δέσμης μέτρων για την πολιτική του χρέους, μειώνοντας έτσι την ανάγκη να βγει –τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι που θα διαρκεί η θύελλα- ξανά για δανεικά.
Κατόπιν τούτων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει για τη χώρα μας πως δεν θα παρατείνει την ενισχυμένη επιτήρηση μετά τη λήξη της, στις 20 Αυγούστου 2022.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου