Πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρουν, ότι η διαδικασία σύνταξης του ελληνικού αιτήματος στις ΗΠΑ για τα F-35, του εγγράφου που καλείται στη διαδικασία των διακρατικών συμβάσεων (FMS) με τις ΗΠΑ, Επιστολή Διατύπωσης Αιτήματος (LOR: Letter of Request), έχει προχωρήσει. Η LOR έχει συνταχθεί και τυγχάνει τελικής επιτελικής επεξεργασίας, με σκοπό να σταλεί στις ΗΠΑ εντός του μηνός.
Παράλληλα με αυτή την εξέλιξη, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΑ, αντιπτέραρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά στην ΕΑΒ, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της ΔΑΥ (Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης), αντιπτέραρχο Πέτρο Χατζήρη. Όσα είδαν και άκουσαν για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 μόνο ικανοποίηση πρέπει να τους γέμισαν.
Καταρχάς, περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις αποχρωματισμού και βαφής αεροσκαφών που έχει δημιουργηθεί στην ΕΑΒ στο πλαίσιο προγραμμάτων SSI (Security of Supply & Information, πιο εξειδικευμένοι διάδοχοι των αντισταθμιστικών ωφελημάτων / offsets, ώστε να υπηρετούν την αλυσίδα υποστήριξης του προϊόντος που αγοράζεται, π.χ. μαχητικό αεροσκάφος) η αμερικανική εταιρία Lockheed Martin.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΑΒ θα μπορέσει να παραδώσει έξι αεροσκάφη εντός του έτους, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η επιχειρησιακή ένταξη του πιο σύγχρονου μαχητικού του τύπου στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι στο επίπεδο F-16V αναβαθμίζονται 83 μαχητικά F-16 Block 52+/52+ Advanced. Στα υπόστεγα της ΕΑΒ βρίσκονται 14 αεροσκάφη σε διαφορετικό σημείο προόδου στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης.
Εάν προχωρήσει σύντομα (στη Βουλή σε μερικές ημέρες;) και η αναβάθμιση των F-16 Block 50 σε Block 50M με την αξιοποίηση των απαρτίων που θα αφαιρεθούν από τα Block 52+/52+ Advanced, σε συνδυασμό με τον “γαλλικό” στόλο των Rafale και των Mirage 2000-5 (ίσως και προσθήκης μελλοντικά Mirage 2000-9 από τα ΗΑΕ;) η Πολεμική Αεροπορία δεν θα είναι απλά πανίσχυρη για τη υπεράσπιση της ελληνικής κυριαρχίας.
Η ισχύς της θα αφορά και το σύνολο της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας (SE Flank) του ΝΑΤΟ, αναβαθμίζοντας κατακόρυφα τη σημασία της Ελλάδας στον στρατηγικό σχεδιασμό της Συμμαχίας. Κι αυτό από μια χώρα status quo, την Ελλάδα, όχι από μια χώρα αναθεωρητική ακόμα και σε βάρος συμμάχων, την Τουρκία. Μια τύποις συμμαχική χώρα, που φροντίζει περισσότερο τη σχέση της με τον βασικό αντίπαλο για τη συμμαχία στην οποία συμμετέχει… Τη Ρωσία.
ΠΗΓΗ defence-point
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου