Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Οι ΗΠΑ καλούν την ΕΕ σε από κοινού αντιμετώπιση της Κίνας

 

Έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ενωση να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στον κόσμο, απηύθυνε η Ουάσιγκτον, που κατηγορεί το Πεκίνο ότι θέλει να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, σε συνεργασία με τη Ρωσία.  

« Δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά δεν μπορούμε να βασιστούμε στο ότι το Πεκίνο θα αλλάξει τη συμπεριφορά του », τόνισε η Γουέντι Σέρμαν, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.

Η Σέρμαν κατήγγειλε  την «οικονομική παρενόχληση» της Κίνας προς την Ευρώπη. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος ανέφερε ως παραδείγματα το πρόσφατο εμπάργκο από το Πεκίνο στις εξαγωγές της Λιθουανίας, αλλά και τις δυσκολίες της γερμανικής εταιρείας Adidas το πρώτο τρίμηνο από την απότομη πτώση των πωλήσεών της στην Κίνα, καθώς έγινε στόχος εκκλήσεων για μποϊκοτάζ στη χώρα. « Ακόμα κι αν το Πεκίνο βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά (..), οι ενέργειες της Κίνας  έχουν αντίκτυπο στο μέλλον της Ευρώπης», υπογράμμισε η Γουέντι Σέρμαν ,χαιρετίζοντας την συνεργασία με τους Ευρωπαίους σε αυτόν τον τομέα.

Η δεύτερη στην ιεραρχία του Στέητ Ντηπάρτμεντ τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης «σύγκλισης των προσεγγίσεων» ΕΕ-ΗΠΑ έναντι του Πεκίνου και πρόσθεσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιζητούν τη σύγκρουση » με την Κίνα ή την «αποσύνδεση» της οικονομίας τους από αυτή του Πεκίνου.

Η Αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να αντικαταστήσει  με την Κίνα τους οικονομικούς δεσμούς της με τη Δύση και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει «προσεκτικά» αυτήν τη συμμαχία. Απείλησε μάλιστα το Πεκίνο  με «συνέπειες» εάν οι κινεζικές αρχές αποφάσιζαν να στείλουν οπλικά συστήματα στη Ρωσία, κάτι που δεν συμβαίνει επί του παρόντος.

Η Σέρμαν κατηγόρησε επίσης το Πεκίνο ότι αναπαράγει μαζικά την «παραπληροφόρηση» της Μόσχας. «Ειλικρινά, πιστεύω ότι η Ρωσία και ο Πούτιν θα είναι παρίες στη διεθνή κοινότητα για πολύ καιρό και δεν είμαι σίγουρος ότι η Κίνα θα ωφεληθεί από αυτό», τόνισε η Αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών. 

ΠΗΓΗ https://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου