Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

ΥΕΘΑ σε Φόρουμ Μπρατισλάβας: Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα

Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα διαμήνυσε ο ΥΕΘΑ στο 17ο GLOBSEC Forum στη Μπρατισλάβα – Στήριξη σε Σουηδία και Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ 

Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα, διαμηνύει ο ΥΕΘΑ σε διεθνές φόρουμ στη Μπρατισλάβα.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έθεσε θέμα τουρκικής προκλητικότητας από το βήμα του 17ου GLOBSEC Forum στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα, σε περίπτωση που εξασκήσει το νόμιμο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων πέραν των 6 ναυτικών μιλίων.

Αναφορά υπήρξε και στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, την οποία η Άγκυρα απαιτεί, ενώ ο ΥΕΘΑ έθιξε και το ζήτημα των παραβιάσεων του Εθνικού Εναερίου Χώρου και υπερπτήσεων κατοικημένων περιοχών.

ΥΕΘΑ Τουρκία Ελλάδα
Ο ΥΕΘΑ στο GLOBSEC Forum στη Μπρατισλάβα

Από εκεί και πέρα, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία η χώρα μας στηρίζει αναφανδόν. Οι δύο χώρες έχουν δυνατό στρατιωτικό αποτύπωμα και σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο.

 

Η ένταξή τους θα ενδυναμώσει τη Συμμαχία και παράλληλα θα τις καταστήσει πιο ασφαλείς, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του στο Φόρουμ της Μπρατισλάβας.

Ο ΥΕΘΑ τάχθηκε υπέρ μιας κοινής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία θα αποτελέσει θετικό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την Ουκρανία, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι η Ουκρανία αγωνίζεται υπερασπιζόμενη τόσο τη χώρα όσο και τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης και της Δυτικής Δημοκρατίας.

Το 17ο GLOBSEC Forum διεξάγεται από 2 ως 4 Ιουνίου στη Μπρατισλάβα. Κεντρικό θέμα συζήτησης αποτελεί: «Τι πρέπει να αλλάξουμε, για να επιβιώσουμε και να ευημερήσουμε;».

ΠΗΓΗ armyvoice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου