Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Οι λεονταρισμοί της Τουρκίας στις Συνόδους Κορυφής Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

 

Του Δημήτρη Γκάτσιου 

Ρητορικές εξάρσεις. Λόγω και έργω απειλές. Αποχαλίνωση στις τοποθετήσεις όχι μόνο του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά και κορυφαίων αξιωματούχων της γείτονος. Αποχαλίνωση εβδομάδων, που είχε ως απαρχή τα αποτελέσματα που παρήγαγε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. 

Τον αναβαθμισμένο ρόλο της Αθήνας σε γεωπολιτικό και ενεργειακό επίπεδο. Τους... τριγμούς στο εσωτερικό της Τουρκίας, που βιώνει συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σε αυτή τη χρονική γέφυρα από την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από την Ουάσινγκτον μέχρι και σήμερα, οι επιθέσεις της Άγκυρας έφεραν μαζί τους και το τέλος των ψευδαισθήσεων όσον αφορά τη μείωση της επιθετικότητας των γειτόνων και σε ένα καλοκαίρι, το οποίο θα μπορούσε να κυλήσει ανέφελα. Η Τουρκία δέθηκε, εκ νέου, στο άρμα της παραβατικότητας, η ηγεσία της απειλεί... θεούς και δαίμονες, κόβοντας κάθε θετικό αποτύπωμα που είχε η συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και πλέον δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις, βασισμένες στο Διεθνές Δίκαιο, απαντήσεις της ελληνικής πρωτεύουσας. Δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τον μαραθώνιο της διεθνοποίησης των προκλήσεών της, με τελευταίο σταθμό την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των "27" της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει να αντιμετωπίσει, πλέον, τα ηχηρά ραπίσματα συμμάχων και εταίρων, που είναι απανωτά και... φωνάζουν "ως εδώ" στα βήματα της κλιμάκωσης. 

Απανωτά "χτυπήματα"

"Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μία ακόμα πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του NATO. Είμαι βέβαιος ότι ορισμένοι στη Ρωσία θα χαίρονταν ιδιαίτερα εάν συνέβαινε αυτό. Θα διασφαλίσουμε, όμως, ότι δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Επίσης, θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε όταν πρόκειται για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Για αυτό, ακόμη και πριν από την ουκρανική κρίση, δαπανήσαμε περισσότερους πόρους, για να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας, για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα. Είμαστε μία δύναμη για την ειρήνη. Είμαστε μία αμυντική δύναμη, αλλά θέλουμε να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι κάθε αίσθηση απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρηθεί με πολύ αυστηρό τρόπο".

Με αυτήν την αποστροφή, από το βήμα του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις στα νέα κύματα των λεονταρισμών της Άγκυρας. Κυβερνητικά στελέχη, με τα οποία συνομίλησε το "Κ", επισημαίνουν ότι η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις "με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα", η χώρα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, αν και εκτίμηση παραγόντων είναι ότι η ηγεσία της γειτονικής χώρας δεν θα επιχειρήσει ένα ακόμα θερμό καλοκαίρι στο πεδίο, αντίστοιχο με αυτό του 2020, αλλά θα συνεχίσει στην τακτική της επιθετικής ρητορικής. "Αυτήν τη ρητορική της ηγεσίας της Τουρκίας την αποδομούμε σημείο προς σημείο, έχοντας πάντα ως βάση μας το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί, πάντως, είναι ότι, ακόμα και στο σενάριο μίας νέας απόπειρας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την πλευρά της Άγκυρας, εμείς είμαστε πολύ πιο έτοιμοι", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. 

Νέο διπλό μήνυμα 

Μέσα σε αυτό το σκηνικό των εξάρσεων της Άγκυρας, μέσα σε αυτό το σκηνικό των πάσης φύσεως απειλών από την πλευρά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, επέλεξε να εκπέμψει νέα σήματα στην Τουρκία. Αφενός, με την επίσκεψή του στην Κω και την Ψέριμο. Αφετέρου, με τις επισημάνσεις του για το προσφυγικό. "Με τη δική σας βοήθεια, φυλάσσοντας τα σύνορά μας, μεγάλες ευχαριστίες στο Λιμενικό μας που κάνει μια σπουδαία δουλειά σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με τη στήριξη της Ευρώπης, επιταχύνοντας τις διαδικασίες ασύλου, δημιουργώντας νέες δομές, εξασφαλίζοντας τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για τα πέντε νησιά, τα οποία έχουν σήμερα δομές, στείλαμε ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι σε θέση, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, να φυλάσσει αποτελεσματικά τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά της. Και αυτή είναι μία πολύ σοβαρή αποστολή την οποία έχουμε αναλάβει, όχι μόνο για λογαριασμό της πατρίδας μας αλλά και για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης", σημείωσε. 

Σε συνέχεια επιπέδου εκτιμήσεων, πάντως, η Αθήνα θεωρεί πως οι προκλήσεις του προέδρου Ερντογάν και των ανώτατων αξιωματούχων της Τουρκίας δεν βοηθούν ούτε στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς όσο η Άγκυρα κλιμακώνει τη ρητορική της, τόσο... βλέπει να κατρακυλάει η τουρκική λίρα, σε μία περίοδο έντονων πιέσεων για την οικονομία της γείτονος και με τον πληθωρισμό να πραγματοποιεί... ράλι. Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι οι τιμές καταναλωτή στην Τουρκία πατούν νέο... γκάζι, καθώς ενισχύθηκαν κατά 73,5% το Μάιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε ωστόσο τον Μάιο, σε σύγκριση με την αύξηση που διαπιστώθηκε τον Απρίλιο, όταν ο πληθωρισμός είχε καταγράψει άλμα από το 61% στο 70%. O πληθωρισμός επιταχύνεται για 12ο διαδοχικό μήνα, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο από τον Οκτώβριο του 1998. Παράλληλα, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 8,76% σε μηνιαία βάση, ενώ οι ετήσιες τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 132,16%.

Τα επόμενα ορόσημα

Η διεθνής κοινότητα βάζει ανοιχτά πλέον στο στόχαστρο την εκτός ορίων ρητορική εναντίον της Αθήνας, εκπέμποντας πολλαπλά μηνύματα στην Άγκυρα και καταδικάζοντας ενέργειες, που θέτουν σε αμφισβήτηση την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου. Μετά την ηχηρή δήλωση στήριξης των ελληνικών θέσεων από τον πρόεδρο Μακρόν, μετά το... απεταξάμην του Βερολίνου στη γραμμή των ίσων αποστάσεων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσαν ακόμα δύο ραπίσματα στο πρόσωπο της Τουρκίας, τη στιγμή που η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι η στρατηγική διεθνοποίησης των προκλήσεων θα συνεχιστεί σε όλα τα fora και στον ορίζοντα ανοίγονται σημαντικά ορόσημα:

-Το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23 και 24 Ιουνίου, με την Αθήνα να προετοιμάζεται να θέσει το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας, έχοντας ως στόχο να υπάρξει σαφής αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου. 

-Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στις 29 και 30 Ιουνίου.

"Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας είναι πολιτική συνέπειας, σταθερότητας και αρχών. Είναι πολιτική σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, χωρίς αμφιθυμίες και κουτοπονηριές. Την ίδια στιγμή, είμαστε ανυποχώρητοι σε θέματα που αφορούν την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτή μας η αξιοπιστία, η σταθερότητα των θέσεων μας, αλλά και η δυνατότητά μας να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας συμφέροντα έχουν καταστήσει την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στη ευρύτερη περιοχή", διαμηνύει η Αθήνα. 

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου