Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

24 Ιουλίου 1974 η Δημοκρατία αποκαταστάθηκε στην Ελλάδα

 

Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίζεται πρωθυπουργός από τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, 24 Ιουλίου 1974 (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ / Συλλογή Αρ. Σαρρηκώστα)

Και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε πρωθυπουργός, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας

Μεσημέρι της 24ης Ιουλίου 1974: Τότε ήταν που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας η οποία σχηματίστηκε μετά την κατάρρευση της επταετούς δικτατορίας υπό το βάρος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Σαν σήμερα, λοιπόν, αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Στις 21 Ιουλίου, μία μέρα μετά την εισβολή στην Κύπρο, κηρύχθηκε γενική επιστράτευση στη χώρα.

Η επιστράτευση αυτή ήταν χαώδης και ανοργάνωτη και έδειξε την άσχημη κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο ελληνικός στρατός.

Φάνηκε δηλαδή σε όλη της την έκταση η ανικανότητα της κυβέρνησης-βιτρίνα που διοικούσε, μιας και δεν ήταν σε θέση να πάρει τις σοβαρές αποφάσεις που απαιτούνταν σε εκείνη την περίοδο της κρίσης. Ως εκ τούτου η προσφυγή στους πολιτικούς ήταν μονόδρομος.

Το πρωί της 23ης Ιουλίου ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος και οι επικεφαλής του Στρατού αντιστράτηγος Ανδρέας Γαλατσάνος, του Ναυτικού αντιναύαρχος Πέτρος Αραπάκης και της Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Αλέξανδρος Παπανικολάου, σε σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη διατύπωσαν την άποψη ότι ήταν  επιτακτική ανάγκη η ανάθεση της διακυβέρνησης στους πολιτικούς.

Μετά τη σύσκεψη ο Φαίδωνας Γκιζίκης κάλεσε τον Δημήτρη Ιωαννίδη και του ανακοίνωσε την απόφαση της ηγεσίας του στρατεύματος – στην άλλη άκρη της γραμμής δεν υπήρξε καμία αντίδραση.

Στις 14:00 κλήθηκαν σε σύσκεψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες της προδικτατορικής περιόδου. Η δικτατορία της 21ης Απριλίου είχε ήδη καταρρεύσει μιας και αποφασίστηκε ο σχηματισμός πολιτικής κυβέρνησης υπό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, ο οποίος έλαβε προθεσμία έως τις 8 το βράδυ να ανακοινώσει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Την ίδια ώρα ο Ευάγγελος Αβέρωφ ήρθε σε επαφή με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος μέχρι τότε ζούσε εξόριστος στο Παρίσι και του ζήτησε να επιστρέψει.

Το βράδυ της 23ης Ιουλίου επαναλήφθηκε η σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς και επικυρώθηκε η απόφαση για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφτασε στην Ελλάδα στις 2 το πρωί στις 24ης Ιουλίου. 

Στις 4 το μεσημέρι ορκίστηκε πρωθυπουργός από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, και λίγο μετά ορκίστηκε το πρώτο κλιμάκιο της κυβέρνησής του, αποτελούμενο από πολιτικά πρόσωπα της Δεξιάς και του Κέντρου, αλλά όχι της Αριστεράς, για να μην προκληθούν οι σκληροπυρηνικοί χουντικοί που κατείχαν ακόμα καίρια πόστα στον κρατικό μηχανισμό.

ΠΗΓΗ https://www.pontosnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου