Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Οι ελληνικές εταιρείες που υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με τη Naval Group

 

 Ελένη Γαβριήλ

Ο γαλλικός κολοσσός έχει δεσμευτεί να οικοδομήσει στρατηγικές συνεργασίες για την υποστήριξη του Πολεμικού Ναυτικού και την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού και το πρόγραμμα των φρεγατών που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με τον όμιλο της Naval Group που θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ φαίνεται πως αποδίδει κάποιους πρώτους καρπούς για τις ελληνικές αμυντικές επιχειρήσεις.


Την εβδομάδα που πέρασε ο γαλλικός κολοσσός υπέγραψε συμφωνίες συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες στο πλαίσιο του προγράμματος φρεγατών FDI. Οι υπογραφές «έπεσαν» παρουσία του Γάλλου πρέσβη στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ ανάμεσα στη Naval Group και τους βιομηχανικούς εταίρους της στην Ελλάδα, σε εκδήλωση στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράφηκαν στις 30 Ιουνίου, τέσσερις συμβάσεις με την EMMIS για την προμήθεια ηλεκτρικών μετασχηματιστών, με τη MEVACO για τον μηχανολογικό εξοπλισμό, με τη STELMA για εργασίες βαφής και με τη VIKING HELLAS για την προμήθεια φουσκωτών σκαφών σταθερής γάστρας.

Επιπλέον, η Naval Group προχώρησε σε συμφωνίες για αποκλειστικές συνομιλίες με τις εταιρείες, AKMON, INTRACOM, MILTECH, PRISMA και SCYTALYS. Αυτές οι συμφωνίες είναι ουσιαστικά μνημόνια συνεργασίας ανάμεσα στη γαλλική εταιρεία και τις ελληνικές.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η Naval Group έχει δεσμευτεί να οικοδομήσει ισχυρές και μακροπρόθεσμες συνεργασίες για την υποστήριξη του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας καθώς και της ανάπτυξης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με έμφαση το ναυτικό. Μένει λοιπόν να αποδειχτεί στο μέλλον αν θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για παραπέρα συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες το οποίο μόνο όφελος θα έχει για την οικονομία της χώρας.

Αναλυτικότερα οι εταιρείες που υπέγραψαν με τη Naval Group είναι:

EMMIS

Από το 1974 κατασκευάζει μετασχηματιστές χαμηλής τάσης. Με συνεχείς επενδύσεις σε Ε&Α και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, έχει καταφέρει να είναι σήμερα μία από τις ελάχιστες εταιρίες παγκοσμίως με παραγωγή πιστοποιημένων μετασχηματιστών χαμηλής τάσης.

Παράλληλα, κατασκευάζουν ειδικά σχεδιασμένους μετασχηματιστές για τις ανάγκες της ναυτιλίας. Όλοι οι μετασχηματιστές κατασκευάζονται εξ’ ολοκλήρου στο εργοστάσιό στην Ελλάδα. Με συνεχείς επενδύσεις στην αγορά εξειδικευμένου εξοπλισμού και οργάνων μέτρησης υψηλής τεχνολογίας, έχουν αναπτύξει ένα πλήρως εξοπλισμένο τμήμα ποιοτικού ελέγχου.

Ελέγχουν - βάσει αυστηρών διεθνών προδιαγραφών – όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, από την παραλαβή των πρώτων υλών έως τα τελικά προϊόντα, ένα προς ένα.

MEVACO

Η MEVACO ΑΕ είναι μια πρωτοπόρος βιομηχανική εταιρεία στον χώρο της παραγωγής μεταλλικών προϊόντων και μεταλλικών κατασκευών, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Με εμπειρία άνω των 40 χρόνων, σημαντική τεχνογνωσία και παραγωγική ευελιξία, η MEVACO AE διαθέτει πρωτοποριακές δυνατότητες στην επεξεργασία ελασμάτων και στις μεταλλικές κατασκευές ακριβείας.
Διαθέτοντας πλούσιο και υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, ιδιαίτερη γνώση της επεξεργασίας μετάλλου και άνετους βιομηχανικούς χώρους, η MEVACO AE έχει σαν αντικείμενο την παραγωγή / κατασκευή του μεταλλικού μέρους προϊόντων πάσης φύσεως, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις ποιοτικές και ποσοτικές απαιτήσεις του πελάτη.

STELMA

Βασιζόμενη στη γνώση και εμπειρία του ιδρυτή της, η STELMA μέσα από μια συνεχή προσπάθεια και στρατηγικό σχεδιασμό, κατόρθωσε να αναδειχθεί σε μια επιτυχημένη επιχείρηση, που διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις, είναι στελεχωμένη με αξιόλογο προσωπικό, που διακρίνεται για την άρτια επιστημονική του κατάρτιση, τη βαθιά γνώση του αντικειμένου απασχόλησής του και τη μακροχρόνια εμπειρία του καθώς διαθέτει έναν πλούσιο κατάλογο σημαντικών εκτελεσθέντων έργων για λογαριασμό πελατών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι μεγαλύτερες βιομηχανίες και κατασκευαστικές εταιρείες τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.
Δεν είναι τυχαίο ότι είναι η πρώτη μη γαλλική εταιρεία που ανέλαβε να εκτελέσει το απαιτητικό έργο βαφής του Πύργου του Άιφελ. 

Viking Norsafe

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1974 με τη συνεργασία της Watercraft Ltd. U.K. και το 2006 εξαγοράστηκε από τη νορβηγική Norsafe AS. Από τότε η Norsafe Hellas S.A. γνώρισε ισχυρή ανάπτυξη και το 2011 ιδρύθηκε ο τομέας Άμυνας.
Το 2019, ο δανικός όμιλος VIKING Life-Saving Equipment A/S απέκτησε το σύνολο των εγκαταστάσεων παραγωγής, των σταθμών εξυπηρέτησης, της εκπαίδευσης κέντρα και άλλες δραστηριότητες της Norsafe σε όλο τον κόσμο.
Επί του παρόντος, η ελληνική θυγατρική, που αποτελείται από ένα σύγχρονο ναυπηγείο, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και κόμβο εξυπηρέτησης, απασχολεί 85 ειδικούς, αφοσιωμένους στο σχεδιασμό και την κατασκευή επαγγελματικών και στρατιωτικών σκαφών, μήκους έως και 19 μέτρων, την εξυπηρέτηση και την εκπαίδευση.

Οι εταιρείες που προχώρησαν σε συμφωνίες για αποκλειστικές συνομιλίες:

AKMON

Η Akmon s.a. είναι μια εξ ολοκλήρου ελληνική εταιρεία που ειδικεύεται στα αμυντικά και αεροδιαστημικά ηλεκτρονικά και ενεργεί επίσης ως αντιπρόσωπος - τεχνικός σύμβουλος σε ξένες και εγχώριες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην προώθηση και πώληση προϊόντων και υπηρεσιών προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων της Akmon κυμαίνεται από την κατασκευή, αναβάθμιση και ανακατασκευή ηλεκτρομηχανολογικών συγκροτημάτων, σετ καλωδίων και καλωδιώσεων έως τη συναρμολόγηση τηλεπικοινωνιακού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας για αμυντικές εφαρμογές στον αέρα, τη θάλασσα, την ξηρά και το διάστημα, σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα Mil-Aero.

Intracom - IDE

Η INTRACOM DEFENSE (IDE) είναι μια ιδιαίτερα αναγνωρισμένη εταιρεία αμυντικών συστημάτων στην Ελλάδα με εξαιρετικό ιστορικό συμμετοχής σε εγχώρια προγράμματα και εξαγωγές σε διεθνείς πελάτες με γνώμονα την ποιότητα. Η εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνολογίες υψηλής τεχνολογίας για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη προηγμένων προϊόντων στους τομείς των ηλεκτρονικών πυραύλων, των τακτικών επικοινωνιών IP, των συστημάτων C4I, της επιτήρησης, των υβριδικών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας και των μη επανδρωμένων συστημάτων.

Επιπλέον, η IDE επενδύει σημαντικό ποσοστό του ετήσιου κύκλου εργασιών της σε νέες τεχνολογίες και συμμετέχει σε κοινά πολυεθνικά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης και παραγωγής, σε συνεργασία με μεγάλες διεθνείς εταιρείες αμυντικών συστημάτων. Η εταιρεία διατηρεί τη διεθνή αναγνώρισή της μέσω της μακροχρόνιας συμμετοχής της σε ευρωπαϊκά και ΝΑΤΟϊκά προγράμματα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών.

MILTECH

Η MILTECH HELLAS S.A. είναι μία από τις ελληνικές εταιρείες στον τομέα των τομέα της άμυνας, που ειδικεύεται στο σχεδιασμό και την κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας ποιοτικών και οικονομικά αποδοτικών ηλεκτρονικών προϊόντων για αμυντικές εφαρμογές.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1997 και από τότε συνεργάζεται με εγχώριες και ξένες εταιρείες σε θέματα τεχνολογίας αναβάθμιση και ανταλλαγή, προγράμματα, μαζί με τη συμπαραγωγή αμυντικού εξοπλισμού και συστημάτων, είτε άμεσα είτε μέσω αντισταθμιστικής υποχρεώσεις για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο τομέας εξειδίκευσής μας περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και παραγωγή αεροδιαστημικών ηλεκτρονικών ειδών τεχνολογίας αιχμής, επικοινωνίας και αεροναυπηγικών προϊόντων, θερμικής επιτήρησης συστήματα, εξοπλισμό και καλωδιώσεις.

PRISMA ELECTRONICS

Η Prisma Electronics SA είναι μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που ιδρύθηκε το 1991 στην Αλεξανδρούπολη, ΒΑ Ελλάδα.Οι κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας είναι: η παραγωγή και η εμπορία προϊόντων και υπηρεσιών: - Ε&Α - ΤΠΕ.

Η Εταιρεία παρέχει ηλεκτρονική κατασκευή με γνώμονα την ποιότητα για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών: Εμπορικές, βιομηχανικές, Ιατρική, Άμυνα και Διάστημα.

Σήμερα, η εταιρεία απασχολεί πάνω από 80 άτομα στις εγκαταστάσεις της στην Αλεξανδρούπολη, την Αθήνα, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Το πελατολόγιο περιλαμβάνει ονόματα κύρους, όπως: CERN, ESA και AIRBUS DS.

SKYTALYS

Η SCYTALYS είναι μια κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού και ολοκλήρωσης συστημάτων που ειδικεύεται στις προδιαγραφές, το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την ολοκλήρωση, την εγκατάσταση, τον έλεγχο και την περαιτέρω υποστήριξη συστημάτων.

Έχει υλοποιήσει και παραδώσει με επιτυχία συστήματα υψηλού επιπέδου επιχειρησιακά και εκπαιδευτικά συστήματα υψηλής ποιότητας για την άμυνα σε χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές μονάδες εφαρμογές σε περισσότερες από 14 χώρες παγκοσμίως.

Η εταιρεία έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στον τομέα για την ανάπτυξη λύσεων που αφορούν μια σειρά από συστήματα που περιλαμβάνουν, τυποποιημένες και προσαρμοσμένες συνδέσεις δεδομένων, αποστολή και τακτική C2, προσομοίωση, εργαλεία δοκιμών και εκπαίδευσης. Τα προϊόντα αυτά διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ταχεία ανάπτυξη ειδικών συστημάτων για τον πελάτη, επιτρέποντας την προσαρμογή, την ολοκλήρωση και τη διαλειτουργικότητα με άλλα συστήματα για να είναι αποτελεσματικά και με ελάχιστη προσπάθεια και κόστος ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ https://www.businessdaily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου