Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Οι τουρκικές προκλήσεις – Ο στόχος της γείτονος

 

Tην έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αλγερία.

Ο Μακρόν, στην επίσκεψή του αυτή άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας, λέγοντας ότι «γίνεται μια μαζική χειραγώγηση εναντίον της χώρας του, επειδή η Γαλλία άφησε άδειο το πεδίο στην Αφρική» και ότι «η Γαλλία στοχοποιήθηκε από τους ‘πολιτικούς ισλαμιστές’ οι οποίοι είναι εχθρικοί κατά της Γαλλίας».

Ο Μακρόν είπε επίσης: «Στην Τουρκία, τη Ρωσία και την Κίνα, υπάρχουν δίκτυα ακτιβισμού, νεοαποικιοκρατικές και ιμπεριαλιστικές ατζέντες κατά της Γαλλίας». Και συμπλήρωσε «υπάρχει μόνο ένας εχθρός για αυτούς και αυτός είναι η Γαλλία».

«Από το αποικιακό παρελθόν της Γαλλίας προέρχονται οι εχθρότητες στην Αφρική», διεμήνυσε η Άγκυρα.

Θέλει να αλλάξει την εικόνα της

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, τόνισε ότι η συστηματική προσπάθεια της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες αφορά την αλλαγή της εικόνας της.

«Αυτό που έχει ξεκινήσει η Τουρκία συστηματικά τους τελευταίους μήνες σε επίπεδο διπλωματίας, το κάνουν γιατί έχουν καταλάβει ότι το αδύναμο σημείο της είναι το διεθνές δίκαιο και προσπαθούν να το αλλάξουν αυτό».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το ευρύτερο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, «είναι μια καλή ευκαιρία να νομιμοποιήσει (σ.σ. η Τουρκία) το δικό της αφήγημα διεθνώς».

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της γείτονος, μετά και την αύξηση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

«Έχουμε κινήσεις χαμηλού κόστους και ρίσκου. Οι παραβιάσεις είναι σε υψηλά επίπεδα αλλά ως εκεί. Θα δούμε πώς θα τρέξει η γεωτριτική δραστηριότητα», λέει ο κ. Σέρμπος, μετά και το κοίτασμα μαμούθ φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στην Κύπρο.

«Η Τουρκία διεκδικεί το μισό θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ».

Ωστόσο, κρίσιμο θεωρείται και το μεταναστευτικό, με την Τουρκία να χρησιμοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντά της.

«Προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια και δυσφορία η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου