Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Mόνο εάν γίνουμε αυτόχειρες

ΔΕΝ είναι τώρα, που η τουρκική πλευρά επιχειρεί να αμφισβητήσει την αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης, της ΟΥΝΦΙΚΠ, στα κατεχόμενα. Αυτό γίνεται έκπαλαι. Προβάλλει εμπόδια στη δράση της ζητώντας να λαμβάνει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ «άδεια» από το ψευδοκράτος για να εκτελεί την αποστολή της.

Αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά είναι η σύναψη χωριστής συμφωνίας του ΟΗΕ με το ψευδοκράτος για την παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης. Δηλαδή, με βάση την τουρκική προσέγγιση, το ψευδοκράτος είναι «χωριστό κράτος» έχει «κυριαρχία» στα… εδάφη του και για να μπορεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ να δραστηριοποιείται, να σταθμεύει τις δυνάμεις της, θα πρέπει να υπογραφεί συμφωνία. Αυτή η στάση συνδέεται και με τη

διαχρονική θέση της τουρκικής πλευράς για την ίση αντιμετώπιση του κατοχικού καθεστώτος με αυτή που τυγχάνει η Κυπριακή Δημοκρατία. Συνδέεται με το τουρκικό αφήγημα για δυο κράτη στην Κύπρο. Τέτοιο ενδεχόμενο δεν τίθεται, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει πως η λεγόμενη διεθνής κοινότητα είναι ως να πυροβολεί τα πόδια της. Η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στηρίζεται, ως γνωστό, σε ψήφισμα του 1964. Είναι δε προφανές πως η ενόχληση της Τουρκίας έγκειται πρωτίστως στο γεγονός ότι η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στηρίζεται στο ψήφισμα 186/64, που «τσιμέντωσε» την Κυπριακή Δημοκρατία μετά τις αποσχιστικές κινήσεις της Άγκυρας. 

ΜΕ αφορμή την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για έξι ακόμη μήνες, καταγράφηκε μια ακόμη αντίδραση από τουρκικής πλευράς με το ίδιο περιεχόμενο. Σύμφωνα με το «Μπαϊράκ», ο κ. Ερτουγρούογλου, ισχυρίστηκε ότι η τ/κ πλευρά δεν μπορεί να αποδεχθεί την παράταση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης με βάση την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας τα εξής: «Αυτό το λάθος δεν είναι νέο. Είναι ένα λάθος που έχει γίνει από την αρχή, εδώ και χρόνια. Προετοιμάστηκε το έδαφος για την Ειρηνευτική Δύναμη ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί με βάση τη θεωρία ότι υπάρχει μια κεντρική Αρχή που εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί και τους "λαούς" του. Εδώ έγκειται άλλωστε και η ουσία του κυπριακού προβλήματος.» Σύμφωνα με τον κ. Ερτουγρούογλου μαζί με την έγκριση της ε/κ πλευράς, για την παράταση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης θα έπρεπε να εξασφαλιστεί και η συγκατάθεση της τ/κ πλευράς.

Ο,ΤΙ και να κάνουν οι Τούρκοι δεν μπορούν να ανατρέψουν το ψήφισμα του 1964. Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο με δική μας συγκατάθεση. Αυτόχειρες, όμως, δεν είμαστε.

  Η Θέση του "Φ"     

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου