Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Το βατερλό των Ρώσων στην κατακτημένη Ουκρανία: Σκοτώνονται κατά εκατοντάδες από HIMARS και αντάρτες

Η κατάσταση στο υπό κατοχή τμήμα της Ουκρανίας βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη για τους Ρώσους εισβολείς-κατακτητές. Η αντίσταση του πληθυσμού αλλά και οι επιθέσεις με πυραύλους HIMARS φέρνουν εκατοντάδες νεκρούς αλλά και τεράστιο πτώση στο ηθικό των Ρώσων στρατιωτών.

Ο δήμαρχος μιας πόλης στην Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι οι προσπάθειες των στρατιωτών τους προκαλούν δυσκολίες στις ρωσικές δυνάμεις πριν από μια αντεπίθεση.

Όπως καταγράφεται σε ρεπορτάζ του NewsWeek από τους δημοσιογράφους GERRARD KAONGA ΚΑΙ DAVID BRENNAN

Ο Ιβάν Φεντόροφ, ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, ανέφερε στο Telegram το πρωί της Δευτέρας ότι περισσότεροι από 100 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν μετά από επίθεση με τη χρήση “HIMARS [Πυραυλικά Συστήματα Πυροβολικού Υψηλής Κινητικότητας]”.

Μοιράστηκε επίσης πολλά βίντεο μαζί με το μήνυμά του που φαίνεται να δείχνει τους πυραύλους να εκτοξεύονται. Αυτό έρχεται καθώς ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας πλησιάζει στο όριο των 6 μηνών μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει στη χώρα.

«Σήμερα, πύραυλοι υψηλής ακρίβειας HIMARS έπεσαν σε σημεία προσωρινής ανάπτυξης των δυνάμεων κατοχής σε βιομηχανικές τοποθεσίες σε διάφορες περιοχές της πόλης της Μελιτόπολης», ανέφερε στην ανάρτηση στο Telegram (μετάφραση Google ).

Μιλώντας στο Newsweek , ο Fedorov είπε ότι μία από τις ρωσικές βάσεις που στοχοποιήθηκαν ήταν ένα παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην άκρη της πόλης, ενώ η άλλη ήταν ένα παλιό εργοστάσιο που χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτική αποθήκη.

Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας μπόρεσαν να μάθουν για την τοποθεσία αυτών των βάσεων μέσω ανταρτών στην πόλη.

Στο μήνυμά του στο Telegram, συνέχισε: «Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, καταστράφηκε σημαντική ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού. Περισσότεροι από 100 Ρώσοι στρατιώτες, που βρίσκονταν σε προσωρινούς στρατώνες εκείνο το βράδυ, έλαβαν εισιτήρια για τη συναυλία του Kobzon και οι γονείς τους ήδη επιλέγουν το μοντέλο και το χρώμα του αυτοκινήτου Lada».

Η φράση “εισιτήρια για τη συναυλία Kobzon” έχει χρησιμοποιηθεί από Ουκρανούς στρατιώτες και αξιωματούχους σε σχέση με τον Iosif Kobzon, έναν τραγουδιστή που γεννήθηκε στην Ουκρανία αλλά είναι δημοφιλής στη Ρωσία. Από πολλούς ονομάστηκε «Σοβιετικός Σινάτρα» και πέθανε το 2018.

Ο Φεντόροφ πρόσθεσε ότι αυτή η επίθεση θα αποδειχθεί πιλότος για μελλοντικές αντεπιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων.

«Την περασμένη εβδομάδα, οι κατακτητές ανέπτυξαν σημαντικό μέρος της αεράμυνας από τη Μελιτόπολη στη Χερσώνα», πρόσθεσε.

«Η αποψινή βραδιά είναι η πιο αποτελεσματική και δείχνει ότι οι υπάρχουσες εχθρικές μονάδες αεράμυνας δεν είναι πλέον σε θέση να αντισταθούν στο HIMARS.

«Η αποδυνάμωση του συστήματος αεράμυνας δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη αντεπίθεση προς την κατεύθυνση της Μελιτόπολης».

Πρόσθεσε επίσης πόσο αναπόσπαστα αποδεικνύονται τα HIMARS στον αγώνα κατά των ρωσικών δυνάμεων.

“Το HIMARS μας βοηθά πολύ. Από τότε που ξεκίνησε να εργάζεται το HIMARS στην Ουκρανία, στη Μελιτόπολη, καταστρέψαμε πολλές ρωσικές θέσεις”, είπε στο Newsweek.

Μιλώντας για το ρωσικό ηθικό, πρόσθεσε: «Δεν θέλουν να κάνουν πόλεμο. Δεν θέλουν να μείνουν στη Μελιτόπολη.

«Θέλουν να επιστρέψουν στη Ρωσία, αλλά οι στρατηγοί τους λένε «μείνετε, όλα θα πάνε καλά». Αλλά είναι αδύνατο να είναι καλοί στη Μελιτόπολη».

Καθώς η σύγκρουση πλησιάζει στο όριο των 6 μηνών, δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρο τέλος.

Ωστόσο, ένας Ευρωπαίος πολιτικός, ο Νίκο Λανγκέ, Γερμανός βουλευτής και επικεφαλής του επιτελείου του ομοσπονδιακού υπουργού Άμυνας της χώρας, είπε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει τώρα «τεράστιες» δυσκολίες.

Μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση Deutsche Welle (DW) το Σαββατοκύριακο, είπε ότι η σημαντική εισροή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία αλλάζει τη δυναμική της ρωσικής εισβολής.

«Η κρίσιμη πτυχή των τελευταίων ημερών είναι ότι η Ρωσία αναγκάζεται τώρα να αντιδράσει στις δηλώσεις και τις ενέργειες των Ουκρανών», είπε.

«Μέχρι τώρα ήταν το αντίστροφο· οι Ουκρανοί αναγκάζονταν να αντιδράσουν σε ό,τι έκανε η Ρωσία.

Ο Λανγκ συνέχισε, λέγοντας ότι η Ρωσία «μετακίνησε σημαντικές δυνάμεις προς τα νότια, προς την Χερσώνα και τη Ζαπορίζια», δύο περιοχές στη Νότια Ουκρανία που έχουν περιέλθει κυρίως στη ρωσική κατοχή. Έχουν επίσης γίνει πρόσφατα το επίκεντρο σημαντικών αντεπιθέσεων από τις ουκρανικές δυνάμεις με στόχο την ανακατάληψη τους.

«Μια ουκρανική επίθεση δεν θα μοιάζει με τους Ρώσους: αυτό το κυλιόμενο φράγμα που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του», είπε ο Λανγκ. «Μάλλον θα στηριχθεί επίσης σε παρτιζάνους, σε εξεγέρσεις στις κατεχόμενες πόλεις, σε κινητές επιχειρήσεις πίσω από τις εχθρικές γραμμές».

Και πρόσθεσε: «Οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με τον έλεγχο αυτών των περιοχών. Υπάρχει μεγάλη κομματική δραστηριότητα στο κατεχόμενο τμήμα της περιφέρειας Zaporizhzhia.

“Οι ρωσικές περίπολοι σκοτώνονται τη νύχτα. Και στη Μελιτόπολη, όπως και στη Χερσώνα, υπάρχουν αφίσες που στρέφονται κατά των Ρώσων κατακτητών, γίνονται εκστρατείες με φυλλάδια. Διαρκώς ανεβαίνει κάτι νέο”.

Η Ρωσία δεν είναι πλέον σε θέση να «κλιμακώνεται επ’ αόριστον» στην Ουκρανία, είπε ο Λανγκ, προσθέτοντας ότι αντιμετωπίζουν «τεράστιες» δυσκολίες στη συνέχιση της σύγκρουσης.

Το Newsweek επικοινώνησε με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας και το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή NewsWeek

ΠΗΓΗ hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου