Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

«Αμπντουλχαμίτ Χαν»: Το γεωτρύπανο ξεκινάει με συνοδεία πολεμικών πλοίων και η Αγκυρα απειλεί

Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Αύριο (πάντα υπό λογικές συνθήκες) αποπλέει από περιοχή της επαρχίας Μερσίνας το ιδιόκτητο πλωτό γεωτρύπανο 7ης γενιάς της Τουρκίας, ενώ αναμένονται ερντογανική φιέστα και προφανώς εμπρηστική και αλαζονική συμπεριφορά, πομπώδεις θέσεις, συνοδεία πολεμικών πλοίων και μεταξύ άλλων ο Ερντογάν θα ξεπροβοδίσει και ανακοινώσει/αποκαλύψει την περιοχή στην οποία θα κατευθυνθεί το «Αμπντουλχαμίτ Χαν», με επικρατέστερες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ. 

Αθήνα και Λευκωσία είναι σε υπερένταση και εγρήγορση για τα προσεχή σχέδια του Ερντογάν, σε εφαρμογή πάντοτε του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Οπως αναφέραμε και χθες στον «Ε.Τ. της Κυριακής», οι μέχρι τώρα πληροφορίες δείχνουν Ανατολική Μεσόγειο, ενώ πολύ μικρότερες πιθανότητες (χωρίς, όμως, και να αποκλείεται τελείως) και περιοχή νότια του συμπλέγματος Καστελλόριζου/Μεγίστης.

Παρά τις δραματικές και πολυδιάστατες διεθνείς εξελίξεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου, Αμερικανοί Γάλλοι, Αιγύπτιοι, Ισραηλινοί και Λιβανέζοι παρακολουθούν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με ανησυχία και ενδιαφέρον. Πάντως αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι επί τόσους μήνες Ελλάδα και Κύπρος δεν κατάφεραν να έχουν «ειδικής φύσης» πληροφορίες για το πού θα κινηθεί το γιγαντιαίο πλωτό μέσο, ενώ ανέμεναν αρκετά επιμέρους «στοιχεία» από τους Ισραηλινούς.

Τα «τύμπανα» των εμπρηστικών δηλώσεων και αλαζονικών διαθέσεων άρχισαν να ηχούν δυνατά από χθες με μια προκλητικά λεκτική τοποθέτηση και συμπεριφορά του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, που αφήνει «αρκετό χώρο» για δεύτερες σκέψεις… στα περί τοποθεσίας ερευνών-γεωτρήσεων.

Το κρεσέντο των δηλώσεων του ισχυρού κομματικού παράγοντα του ερντογανικού κατεστημένου άρχισε λέγοντας ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, και ειδικότερα το τουρκικό Ναυτικό, προστατεύουν τα πλοία των ερευνών και γεωτρήσεων, ενώ κατάγγειλε την Ελλάδα για «προβοκάτσιες» (!)

Κλιμακώνοντας το αλαζονικό ύφος, επεσήμανε ότι «κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, που είναι πανίσχυρη (!) σε ξηρά, θάλασσα και αέρα» και διεμήνυσε ότι η χώρα του δεν παραχωρεί ούτε ένα βότσαλο ούτε μία σταγόνα νερό ούτε σπιθαμή εναέριου χώρου της, ως και της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου.

Σχετικά με τη χώρα μας, διατηρώντας το επιθετικό τέμπο έκανε λόγο για ελληνικές «προβοκάτσιες» και ότι είναι «το κακομαθημένο παιδί» της Δύσης. Χαρακτηριστικά είπε: «Κάτω από τη θάλασσα και από το έδαφος υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που αποτελούν πλούτο του έθνους μας. Η τεχνολογία αυτή θα χρησιμοποιηθεί για να εξαχθούν αυτά και να αποδοθούν προς χρήση στους πολίτες μας».

Η Ελλάδα, κατά τον Τσελίκ, όποιο καπρίτσιο κι αν κάνει, όπως είπε, «και ό,τι κι αν δηλώνει, οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις και το τουρκικό Ναυτικό, προστατεύοντας αυτά τα πλοία γεωτρήσεων, έδειξαν, δείχνουν και θα δείχνουν το πόσο δίκιο έχουμε στην προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας».

Και κατέληξε με ένα ρεσιτάλ παροξυσμού, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούν να εκτρέψουν την Τουρκία από το δρόμο της, η Τουρκία δεν νικιέται, η Τουρκία δεν εμποδίζεται, την Τουρκία δεν μπορείς να τη σταματήσεις, η Τουρκία δεν νικιέται με τίποτα» (!!)

Εμπρηστικές βολές από το κανάλι ΤRT

Το γνωστό τηλεοπτικό κανάλι ΤRT προχώρησε χθες σε μια συγκεντρωτική και έντονα αναθεωρητική-εμπρηστική αναφορά σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά, και προφανώς φανερά εκνευρισμένο σε μια προσπάθεια να υποβιβάσει τα ελληνικά επιτεύγματα. Μεταξύ άλλων υποστήριξε τα εξής:

* Είναι πλέον καιρός η κυβέρνηση Μητσοτάκη να υιοθετήσει μια ειρηνική ατζέντα!

* Ο Μητσοτάκης πρωτοστάτησε σε «ανίερη συμμαχία» εναντίον της Αγκυρας. Αυτή η ομάδα περιλάμβανε την Ελλάδα, τους Ελληνοκύπριους, το Ισραήλ και τα ΗΑΕ. Εν τω μεταξύ, μια άλλη συμμαχία περιλάμβανε την Αθήνα, το Παρίσι και το Ριάντ.

*Ο πρόεδρος Ερντογάν ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες με αντιπάλους του παρελθόντος – όπως αναφέρει το δημοσίευμα-, με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, σε μια σειρά ταχέων και τολμηρών διπλωματικών ελιγμών. Αυτές οι κινήσεις μείωσαν τις περιφερειακές εντάσεις και επέτρεψαν στην Αγκυρα να επικεντρωθεί στις πιο πιεστικές ατζέντες ασφαλείας, δηλαδή στην απειλή από τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK και το παρακλάδι του, το YPG/PYD, στη Βόρεια Συρία.

*Υποστηρίζει ότι αυτή η φρενίτιδα προμήθειας όπλων της Ελλάδας υποδηλώνει πολεμικά σχέδια, παρά απλώς την ενίσχυση μιας αμυντικής στάσης.

*Η Αγκυρα πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης. Είναι σημαντικό ότι η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση έφερε για άλλη μια φορά το γεωπολιτικό ανάστημα της Τουρκίας στο προσκήνιο, αποδεικνύοντας ότι είναι ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ που μπορεί να φέρει λύσεις σε περίπλοκες διεθνείς εντάσεις.

* Οι Αμερικανοί ακύρωσαν τον αγωγό EastΜed γιατί δεν ήθελαν να απομονωθεί η Τουρκία.

*Η Ελλάδα προκαλεί επί του πεδίου στρατιωτικοποιώντας νησιά, ενώ η Τουρκία δεν δέχεται το εύρος του εναέριου χώρου της Ελλάδας. Καλείται η Ελλάδα να ακολουθήσει το μονοπάτι της ειρήνης και να εγκαταλείψει το μαξιμαλισμό!!

ΠΗΓΗ eleftherostypos

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου