Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Εκτός Σύμβασης για τ’ Ανθρώπινα Δικαιώματα η Ρωσία!

 

Έξι μήνες μετά τον αποκλεισμό της από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ρωσική Ομοσπονδία παύει να είναι συμβαλλόμενο μέρος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Το οξύμωρο, ωστόσο, είναι ότι, όπως αναφέρει το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παραμένει αρμόδιο για την εξέταση των αιτήσεων κατά της Ρωσίας σχετικά με ενέργειες ή παραλείψεις που πραγματοποιήθηκαν έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2022.

...και το ακόμη πιο οξύμωρο είναι ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Ρωσία έχει δεσμευτική νομική υποχρέωση να εφαρμόζει αποφάσεις  του Δικαστηρίου.

Κι ενώ παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, ποιός θ’ αναγκάσει τη Ρωσία να σεβασθεί τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, ενώ είναι εκτός Συμβουλίου Ευρώπης και Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρεται ότι:

- Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παραμένει αρμόδιο για την εξέταση των αιτήσεων κατά της Ρωσίας σχετικά με ενέργειες ή παραλείψεις που πραγματοποιήθηκαν έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2022.

- 17.450 αιτήσεις κατά της Ρωσίας εκκρεμούν αυτή τη στιγμή ενώπιον του Δικαστηρίου.

- 2.129 αποφάσεις δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως από τη Ρωσία και παραμένουν σε εκκρεμότητα ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο



Πηγή: Reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου