Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

ΗΠΑ: Άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο

 

Ιστορική χαρακτηρίζεται η απόφαση των ΗΠΑ να άρει πλήρως το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, και η οποία αντανακλά τη συνεχώς αυξανόμενη σημασία που αποδίδει η αμερικανική εξωτερική πολιτική στις σχέσεις με την Κύπρο.

Στην ιστορική απόφαση για την πλήρη άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων, που είχε επιβληθεί εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1987, προχωρά η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με τη σημερινή απόφαση η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρά στην ομαλοποίηση των αμυντικών της σχέσεων με τη Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς πλέον δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην πώληση όπλων.

Παρόλα αυτά, η άρση του εμπάργκο θα συνεχίσει να ανανεώνεται σε ετήσια βάση, καθώς ο νόμος «East Med Act» του 2019 και ο Νόμος για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA) για το έτος 2020 προβλέπουν ότι, ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να πιστοποιεί στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, πως η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να συνεργάζεται με τη κυβέρνηση των ΗΠΑ σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς.

Η Κύπρος για πολλά χρόνια ήταν ένα «πρόβλημα» στα μάτια των Αμερικάνων και πλέον έχει μετατραπεί σε έναν στρατηγικό εταίρο που έχει τη δική του αξία στην ανατολική Μεσόγειο.

Η άρση του εμπάργκο πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Τρίτος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ – Τουρκίας

Στην Ουάσινγκτον πραγματοποιήθηκε ο τρίτος διάλογος για το στρατηγικό σχήμα που υπάρχει μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον. Στις ΗΠΑ μετέβη ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών κι από την πλευρά των Αμερικανών την υφυπουργό Γουέντι Σέρμαν αλλά και την Βικτόρια Νούλαν.

Από αυτόν τον διάλογο, αξίζει να σημειωθούν δύο σημεία: Πρώτον η δέσμευση μεταξύ των δύο πλευρών για σταθερότητα και ειρήνη και δεύτερον την δέσμευση για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου