Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Politico: Η Ουκρανία συνεχίζει «αθόρυβα» τις διαπραγματεύσεις για απόκτηση F-16, Patriot και Grey Eagle από τις ΗΠΑ

 

Η Ουκρανία έχει σταματήσει να ζητά δημόσια όπλα υψηλής τεχνολογίας από τις ΗΠΑ, όπως συστήματα αεράμυνας Patriot, μαχητικά αεροσκάφη F-16 και μη επανδρωμένα αεροσκάφη Grey Eagle, όπως αποκαλύπτει το Poltico σε δημοσίευμά του.

Αλλά στα «παρασκήνια», η συζήτηση δεν έχει σταματήσει για όπλα που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την πορεία του πολέμου.

Και οι δύο πλευρές συζητούν εάν θα αποσταλούν και τα τρία αμυντικά συστήματα καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με συμβούλους της ουκρανικής κυβέρνησης, αξιωματούχους του Πενταγώνου και στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες έχει γίνει μια στροφή από το δημόσιο αίτημα για αεράμυνα και μαχητικά αεροσκάφη σε πιο «αθόρυβες διαπραγματεύσεις». Η «στροφή» αυτή προτάθηκε από τους συμβούλους του Ζελένσκι, αλλά και βασικούς συνομιλητές στην Ουάσιγκτον, μαζί με φιλικές συμβουλές από την ίδια την κυβέρνηση Μπάιντεν. Η αμερικανική κυβέρνηση ενθάρρυνε το Κίεβο να επικεντρωθεί περισσότερο σε ό,τι χρειάζεται αυτή τη στιγμή για να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμει.

Ωστόσο, οι συζητήσεις για την απόκτηση Patriots, F-16 και Grey Eagles συνεχίζονται σε χαμηλά επίπεδα. Οι ανησυχίες δεν είναι απλώς ότι τα συστήματα υψηλής τεχνολογίας θα ήταν προκλητικά για τη Μόσχα, αλλά και ότι η περίπλοκη συντήρηση και υποστήριξη των συστημάτων θα προκαλούσε «σύγχυση» στις ουκρανικές δυνάμεις εν μέσω του πολέμου.

Γιατί δεν θα στείλουν αυτά τα όπλα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι;

Καθώς περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εγκαταλείπουν τα παλαιότερα ρωσικά και σοβιετικά συστήματα, προσβλέπουν στις ΗΠΑ να αρχίσουν να πωλούν ή να χρηματοδοτούν F-16 για τη δική τους άμυνα. Ήδη, η παράδοση 14 F-16 στη Σλοβακία έχει καθυστερήσει ένα χρόνο – έως το 2024 – λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού και η Ταϊβάν παραμένει ψηλά στη λίστα προτεραιότητας για τα αεροσκάφη και τα ανταλλακτικά τους.

Μερικά από αυτά τα πιο πολύπλοκα συστήματα – συμπεριλαμβανομένων των F-16 που πρόκειται να αποσυρθούν από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ – «είναι πιθανό να φτάσουν μετά τη λήξη αυτής της σύγκρουσης», είπε ένας αξιωματούχος του Κογκρέσου.

Όσον αφορά το αίτημα για πυραύλους Patriot, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν την πώληση του του συστήματος πυραύλων NASAMS, για την Ουκρανία. Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η ικανότητα της Ουκρανίας να εκπαιδεύει και να χρησιμοποιεί και τα δύο συστήματα ταυτόχρονα θα ήταν περιορισμένη, στην καλύτερη περίπτωση.

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου