Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Ελληνοτουρκικά: Ο Ερντογάν στα βήματα του Πούτιν

 

Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Οι επικείμενες δραματικές εξελίξεις σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και περιφερειακό πλαίσιο επηρεάζουν πολυδιάστατα τις σχέσεις Αθήνας-Αγκυρας. Βαίνουμε προς κρίσιμες, ανεξέλεγκτες, επικίνδυνες, αποσταθεροποιητικές και έντονα θερμές εξελίξεις, με την παγκόσμια ασφάλεια να οδεύει προς το χείλος καταστροφικών μη συμβατικών και εντελώς αχαρτογράφητων υποτροπών που θα επηρεάσουν όλους προς το χειρότερο. Την κύρια ευθύνη έχει ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν.

Οι άρρωστες, ψυχοπροβληματικές και εμμονικές του θέσεις και οι αθεράπευτα εκκεντρικές απόψεις του εστιάζονται στην μη αποδοχή της ύπαρξης της Ουκρανίας, στην άτοπη και τραγική θέση περί ένωσης (!) του ρωσικού κόσμου από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και από εκεί στα οροπέδια του Καζακστάν και μέχρι την Απω Ανατολή, αλλά και στην πυρηνικοποίηση της σφοδρότατης αντιπαράθεσης.

Πάνω σε αυτή την παντελώς απαράδεκτη νοοτροπία με τις συνεχείς παράνομες δραστηριότητες (Ουκρανία, Γεωργία κ.λπ., υβριδικές απειλές, Μολδαβία, παντελής εξαφάνιση αντιπολιτευτικών οντοτήτων, επέμβαση σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες), αν δεν ανατραπεί ή παντοιοτρόπως τεθεί εκτός ο Πούτιν, οδηγούμαστε σε παγκόσμια σύρραξη. Δεν είναι συνωμοσιολογική θεώρηση ούτε η εκτεταμένη κινδυνολογική αντίληψη, αλλά είναι η πραγματικότητα, όπως τη βλέπουν, αναλύουν και εκτιμούν κορυφαίοι αναλυτές σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου. Οσο ποτέ άλλοτε βρισκόμαστε κοντά σε ολοκληρωτικό πόλεμο, ενώ ο πυρηνικός Αρμαγεδδών δεν είναι μακριά.

Η Ρωσία δεν μπορεί να διατηρηθεί στην τωρινή της θέση με το να απειλεί τις υποδομές και τα συστήματα της διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας.

Η κατάσταση σήμερα είναι χειρότερη των ψυχροπολεμικών κρίσεων του Βερολίνου, της Κούβας, της Πράγας, της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν ή των ασκήσεων ABLE ARCHER του ΝΑΤΟ (παρά κάτι πυρηνική) το 1983. Η πουτινική φιλοσοφία τις ξεπερνά, είναι επιρρεπής σε παρακινδυνευμένες ενέργειες, με έντονα προωθημένα και πρώτης χρήσης πυρηνικά σύνδρομα και πλήρη αναθεωρητική στάση απέναντι σε γεωγραφία, Ιστορία, στρατηγική, περιθωριοποίηση αρχών που διέπουν την παγκόσμια ασφάλεια και το διεθνές δίκαιο. Και επειδή πλησιάζουμε τα χειρότερα, είναι η στιγμή να θέσει η Δύση τον τσάρο της απελπισίας και της οπισθοδρόμησης και των καγκεμπίτικων μεθόδων στο περιθώριο της Ιστορίας. Μια για πάντα. Η παγκόσμια κοινότητα πριν φθάσουμε στα απερίγραπτα επερχόμενα, πρέπει να τελειώνει οριστικά με τον Πούτιν. Χθες. Με κάθε μέσο και τρόπο. Τα χαλκευμένα, απατεωνικά, επαίσχυντα, προσχηματικά και παρανοϊκά ψευδοδημοψηφίσματα σε υπό κατοχή περιοχές της Ουκρανίας είναι το πρώτο μέρος από τα τελικά κεφάλαια μιας ξεδιάντροπης διακυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας με επερχόμενο αυτό του πυρηνικού πλήγματος. Και μόνο η απειλή με όπλα μαζικής καταστροφής φθάνει.

Ακολουθώντας τα βήματα του μωροφιλόδοξου και μυθοπλάστη Ρώσου, ο Ερντογάν της γειτονικής Τουρκίας κινείται πάνω – κάτω στους ίδιους συρμούς, ονειρεύεται ανασύσταση αυτοκρατορίας, απειλεί κράτη και συστήματα ασφαλείας, επιδιώκει αναχαράξεις συνοριακών γραμμών, συμπεριφέρεται αντι-ευρωατλαντικά μέσα στον δυτικό κόσμο, οπλοποιεί κακοποιά ισλαμικά στοιχεία, εργαλειοποιεί πονεμένες μεταναστευτικές ροές, παρεμβαίνει σε καταστάσεις (εμφανιζόμενος ως μεσάζων), προμηθεύεται αναβαθμισμένα οπλικά συστήματα από τη Ρωσία, εμφανίζεται σε τριαδική σχέση με τον Πούτιν και τον ηγέτη του οπισθοδρομικού, κομπλεξικού και μισογυνικού ιρανικού καθεστώτος των δολοφόνων της Τεχεράνης και φυσικά εκστομίζει αναξιοπρεπείς εκφράσεις και μαφιόζικες απειλές κατά της χώρας μας, σκοπεύοντας να μας δυσφημίσει διεθνώς.

Είναι μερικά μόνο βήματα πίσω από τον δολοφονικών ενστίκτων καρδινάλιο του Κρεμλίνου. Και δυστυχώς ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στο δυτικό στρατόπεδο και δεν με πείθει καθόλου ότι υποστηρίζει τα δυτικά συμφέροντα. Τα οποία προφανώς ενισχύει καθημερινά με τις θέσεις της η Αθήνα, που από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει ότι βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, αφήνοντας ορισμένους άσχετους και γραφικούς σε τηλεοπτικά προγράμματα να ισχυρίζονται διάφορα ανυπόστατα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός τις τελευταίες ημέρες σε συνεντεύξεις στις ΗΠΑ αλλά και στην βασική ομιλία του στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με σαφήνεια, σοβαρότητα και εμπεριστατωμένα λεκτικά σχήματα απάντησε στις ρητορικές αθλιότητες και αθυροστομίες του Τούρκου προέδρου, που δόλια προσπάθησε να εμφανίσει την πατρίδα μας ως κράτος-δολοφόνο (!) στο Αιγαίο. Και αυτά τα ανεκδιήγητα από ηγέτη κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ.

Κάποιος πρέπει να του πει ότι άλλο ο αυταρχικών θέσεων και πρακτικών Οργανισμός της Σαγκάης/SCO και άλλο το ΝΑΤΟ. Είναι αναγκαίο να αλλάξει ρότα και να σταματήσει τις προσβολές κατά της χώρας μας, που πάντα είναι ανοικτή σε διάλογο και χαρακτηρίζεται από αξιοπρεπή στάση και σοβαρότητα. Αν έχει επιλέξει την Ανατολή, ο δρόμος είναι ανοικτός. Με συμπεριφορά παρεμφερή με εκείνη τον Πούτιν δεν μπορείς να ανήκεις στην ευρωατλαντική οικογένεια. Εχει εκνευρίσει και εξοργίσει ακόμα και προσωπικότητες που κάποτε πολιτικά τον στήριξαν. Ποτέ δεν απέκλεισα και την περίπτωση να στοχεύει στη διάλυση ή την απραξία του ΝΑΤΟ.

Επειδή βαίνουμε σε καταστάσεις ακραίες και συγκρουσιακές ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία, ο Ερντογάν θα πρέπει να αποφασίσει με ποιους είναι και με ποιους δεν είναι. Τελεία και παύλα.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου