Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Ρωσία: Έβγαλε -από απόγνωση- και τα "τανκς επιδείξεων" στο πεδίο της μάχης

 

Του David Axe

Πριν από οκτώ χρόνια η ρωσική Uralvagonzavod, μια ρωσική εταιρεία κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων, ανέπτυξε μια νέα έκδοση του κλασικού άρματος T-72.

Το T-72B3, μοντέλο του 2014, διαθέτει έναν νέο, ισχυρότερο κινητήρα, ένα καλύτερο είδος αντιδραστικής θωράκισης κατά των εκρήξεων και ένα νέο πανοραμικό σκόπευτρο στην κορυφή του πύργου.

Πρόκειται, εννοιολογικά, για μια καλύτερα προστατευμένη, πιο κινητή έκδοση ενός άρματος που έχει πολλές σχεδιαστικές ατέλειες. Το πιο μεγάλο του πρόβλημα είναι η τάση να εκρήγνυται "δραματικά" όταν χτυπηθεί.

Αλλά το T-72B3 είναι ένα άρμα για επιδείξεις. Η έκδοση του 2014 έκανε το ντεμπούτο της στο ετήσιο δίαθλο αρμάτων του ρωσικού στρατού. Και λίγο πολύ αυτό ήταν το όριο της επίδρασής του στον ρωσικό στρατιωτικό εκσυγχρονισμό. Στα πρώτα τρία χρόνια η Uralvagonzavod παρήγαγε μόνο περίπου 20 μοντέλα.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο ρωσικός στρατός ψάχνει απεγνωσμένα για άρματα μάχης, αφού έχασε τουλάχιστον 1.200 T-62, T-72, T-80 και T-90 από τότε που διεύρυνε τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο. Φαίνεται ότι μια ρωσική ταξιαρχία, πολύ πιθανόν η 5η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων, πήρε στα χέρια της μερικά από αυτά τα άρματα επίδειξης.

Το γνωρίζουμε αυτό επειδή έχουμε φωτογραφίες τουλάχιστον ενός άρματος επιδείξεων σε ενεργό υπηρεσία. Και επειδή οι Ρώσοι έχασαν στη συνέχεια τουλάχιστον τρία T-72B3 τον Ιούλιο σε μια καταστροφική επίθεση έξω από το Bohorodychne, που βρίσκεται στο Ντονμπάς.

Ο ουκρανικός στρατός στις 11 Σεπτεμβρίου απελευθέρωσε το Bohorodychne -τότε μια πόλη φάντασμα που κατοικείται κυρίως από τα πτώματα δολοφονημένων Ουκρανών- στο πλαίσιο της σαρωτικής αντεπίθεσής του που ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου. Εκεί βρήκε δύο σκουριασμένα "κουφάρια" του συγκεκριμένου τεθωρακισμένου, καθώς και ένα άρμα για επιδείξεις που είχαν εγκαταλείψει οι Ρώσοι, αλλά παρέμενε λειτουργικό. Η μέχρι στιγμής πολεμική πορεία του άρματος ήταν πολύ λιγότερο επιτυχημένη από ό,τι ήταν η καριέρα του στην επίδειξη.

Δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμε αποκλειστικά το άρμα, φυσικά. Η ρωσική επίθεση έξω από το Bohorodychne πριν από δύο μήνες ήταν ιδιαίτερα αδέξια. Τουλάχιστον πέντε ρωσικά άρματα μάχης στοιβάχτηκαν σε ένα μικρό ξέφωτο που οι Ουκρανοί μετέτρεψαν σε κουτί θανάτου. Ένα προς ένα, νάρκες ή πυροβολικό, αχρήστευσαν κάθε άρμα.

Η εμφάνιση στην Ουκρανία όλο και πιο περίεργων ρωσικών οχημάτων είναι σύμπτωμα των απότομων απωλειών που έχουν υποστεί οι Ρώσοι. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ουκρανικά στρατεύματα που απελευθέρωσαν το Bohorodychne βρήκαν επίσης τα συντρίμμια ενός πολύ σπάνιου οχήματος μάχης, του BMP-2M.

Το Κρεμλίνο προσπαθεί να αναπληρώσει τις απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό στην Ουκρανία επιστρατεύοντας 300.000 άνδρες, κυρίως από απομακρυσμένες περιοχές. Και αναπληρώνει τις απώλειες σε εξοπλισμό εν μέρει με το να χρησιμοποιεί κάθε περίεργο όπλο που μπορεί να βρει σε αποθήκες, σε τεχνικές σχολές ή -ναι- σε ένα βίαθλο αρμάτων μάχης.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου