Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

«Χαστούκι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία: «Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά»

Ηχηρό χαστούκι στην Τουρκία έδωσαν οι ΗΠΑ, που με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισαν ότι η ελληνική κυριαρχία στα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη. 

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν, απειλεί την Ελλάδα να μην δοκιμάζει την υπομονή του, γιατί όπως είπε με ύφος νταή, «θα έρθει ξαφνικά κάποιο βράδυ», μιλώντας ευθέως για εισβολή. Η απάντηση της Αθήνας ήταν άμεση και σκληρή.

Δεν έχει όρια πλέον η επιθετική ρητορική από την πλευρά της Τουρκίας η οποία, μάλιστα, διανθίζεται και από υποτιμητικά σχόλια από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος «καίει» έτσι και τις όποιες γέφυρες επικοινωνίας υπάρχουν ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

Ηχηρό ράπισμα από την Ουάσιγκτον και το Παρίσι.

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται», τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Εάν τα δυο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει μία ένοπλη επίθεση στο έδαφος της μίας ή της άλλης χώρας υπάρχει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής αλλά επαναλαμβάνω όλοι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά.

Απέναντι σε όλο αυτό το κύμα επιθετικότητας, η απάντηση ήρθε ξεκάθαρη από τον υπουργό Εξωτερικών.

«Έχουμε αντιμετωπίσει στην πολύ μακρά ιστορία μας πολύ πιο σοβαρές απειλές. Και θέλω να είμαι σαφής απορρίπτουμε πλήρως τα νεο-οθωμανικά νταηλίκια. Και χρησιμοποιώ μια λέξη τουρκικής προέλευσης για να είναι απολύτως κατανοητή», υπογράμμισε ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Το επιθετικό κρεσέντο του Ερντογάν, είχε ξεκινήσει με απαξιωτικές δηλώσεις για την Ελλάδα.

«Με την ευκαιρία, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω για άλλη μια φορά για την Ελλάδα, που τον τελευταίο καιρό έχει αυξήσει την παρενόχληση και την αγένεια προς τη χώρα μας: η Ελλάδα δεν είναι συνομιλητής μας γιατί δεν είναι ισότιμη μας σε πολιτικό, οικονομικό ή στρατιωτικό επίπεδο», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Σουλτάνος ωστόσο, φαίνεται πως μελετά πολύ τις νυχτερινές επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα κατά της Ελλάδας.

Πριν ξεκινήσει για την επίσκεψή του στην Βοσνία ο Τούρκος πρόεδρος, αφού δήλωσε πως το επόμενο διάστημα η Ελλάδα μάλλον θα αποφασίσει τι είδους σχέση θα έχει με την Τουρκία, με πολλή περισσότερη σκέψη, προχώρησε σε μια καθαρή απειλή πολέμου.

«Διαφορετικά, όπως λέω πάντα, το ξαναλέω, μπορεί να πάμε ξαφνικά ένα βράδυ», συνέχισε προκλητικά ο Ερντογάν.

Την ίδια απειλή εκτόξευσε και κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε προσθέτοντας μάλιστα πως τελειώνει και η υπομονή του.

«Αυτό για το οποίο μιλάω δεν είναι όνειρο. Αν πούμε, «Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», τι είπα; Το είπα στο TEKNOFEST όταν ήρθε η ώρα, θα μπορούσαμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Γιατί; Αν έχουν αυτά τα νησιά, υπάρχουν βάσεις σε αυτά τα νησιά κ.λπ. Αν συνεχιστούν τέτοιες παράνομες απειλές εναντίον μας, υπάρχει τέλος στην υπομονή. Τι λέμε λοιπόν όταν τελειώνει αυτή η υπομονή; Όταν έρθει η ώρα, θα γίνει», συμπλήρωσε.

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν

Την ίδια στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει περιοδεία στα Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερικών του προχωρούσε σε ένα ακόμα βήμα πρόκληση κατά της Ελλάδας.

Ηλεκτρονικές επιστολές στάλθηκαν από την Τουρκία με την υπογραφή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε 25 πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και στον Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε αυτές, εξηγείται η θέση και οι απόψεις της Τουρκίας για τη λύση των «προβλημάτων του Αιγαίου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Κολονά για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας και τις απειλές από επίσημα χείλη έναντι της ελληνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα προκαλεί ένταση, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Η Τουρκία ενοχλείται κυρίως γιατί η Ελλάδα δυναμώνει. Και δυναμώνει γιατί εδώ και καιρό υλοποιούμε ένα σχέδιο ενίσχυσης σε όλα τα επίπεδα όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στον Έβρο, ο υπουργός προστασίας του Πολίτη για την επίβλεψη του σχεδίου Ακρίτας απέναντι στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Στο Ραμστάιν της Γερμανίας την Πέμπτη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται να θέσει στους ομολόγους του του ΝΑΤΟ την τουρκική επιθετικότητα.

«Αυτή την στιγμή, τα όσα είπε ο Ερντογάν, τα είπε στην Σερβία, στην έναρξη της περιοδείας του στα Βαλκάνια. Κάποιοι αναλυτές αναφέρουν ότι τα όσα είπε ο Ερντογάν έχουν αποδέκτες το εσωτερικό της Τουρκίας, πριν τις εκλογές, ενώ άλλες πηγές λένε ότι αυτή η όξυνση της ρητορικής οφείλεται στο ότι ο Ερντογάν δέχεται πιέσεις από παντού για να προχωρήσει σε μία διαπραγμάτευση και να αλλάξει τελείως το σκηνικό στα ελληνοτουρκικά», σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ανδρέα Ρομπόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου