Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Τουρκία: Πάρτε πασατέμπο ή ποπ κορν, το παιχνίδι αρχίζει

 Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Ο Ερντογάν έκανε ό,τι είναι δυνατόν για να μην είναι διαχειρίσιμη η επόμενη μέρα για τον ίδιο και το κόμμα του. Διαφθορά, μίσος, διχασμός, στοχοποίηση των πολιτικών του αντιπάλων, συλλήψεις, καταδίκες, φυλακίσεις, βασανισμοί…

Όλα τα έκανε το καθεστώς Ερντογάν, και τώρα που πιθανόν έρχεται το πολιτικό τέλος, έρχεται και ο… λογαριασμός.

Ας δούμε λοιπόν τι γίνεται και τι πρόκειται να γίνει στην Τουρκία την επομένη των εκλογών, σε περίπτωση φυσικά που ο Ερντογάν και το AKP τις χάσουν.

Ο Αχμέτ Σικ, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας (TİP), δήλωσε ότι το AKP και το MHP δεν θα μπορέσουν να κάνουν αντιπολίτευση μετά τις εκλογές: «Αυτοί μετά τις εκλογές θα διαλυθούν. Θα διωχθούν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Γι’ αυτό και το AKP θα κλείσει. Το AKP δεν θα αντιμετωπίζεται ως πολιτικό κόμμα. Είναι μια εγκληματική οργάνωση μεταμφιεσμένη σε πολιτικό κόμμα, αυτή την κατηγορία θα αντιμετωπίσει».

Για να δικαιολογήσει μάλιστα την άποψή του, είπε ότι προειδοποίησαν πολλές φορές τους βουλευτές του AKP, όταν έφερναν νομοσχέδια στη Βουλή, ότι είναι παράνομα. «Τους λέγαμε “κοιτάξτε, με τέτοιες ενέργειες σκάβετε το λάκκο σας. Αυτά που κάνετε, θα σας οδηγήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, θα είναι τα τεκμήρια της ενοχής σας”».

Ο Σικ, ο οποίος διώχθηκε και δικάστηκε για τις έρευνες που έκανε ως δημοσιογράφος, αναφερόμενος σε εκείνους που λένε ότι δεν πρέπει να διωχθεί ο Ερντογάν αν χάσει τις εκλογές, είπε: «Εάν υπάρξει αλλαγή εξουσίας, νομίζω ότι αυτοί που λένε “δεν θα κάνουμε αυτά που έγιναν τις παλιές εποχές”, θα πρέπει να δικαστούν μαζί με τον Ερντογάν».

Μετά από τη δήλωση αυτή, ο Ερντογάν, εξερχόμενος του τζαμιού μετά την προσευχή της Παρασκευής, απάντησε ως εξής:

«Αυτό το άτομο είναι ήδη τρομοκράτης. Πέρα από τρομοκράτης, είχε κατά κάποιον τρόπο την ευκαιρία να γίνει μέλος του Κοινοβουλίου. Και το χρησιμοποιεί τώρα. Χρησιμοποιεί τις δυνατότητες που του δίνει το κράτος δικαίου και συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν τρομοκράτης. Το επώνυμο του Ahmet Şık είναι “σικ”, αλλά δεν συμπεριφέρεται καταπώς δηλώνει το επώνυμό του. Με τι μοιάζει, δεν ξέρω. Πάντως η δύναμή του δεν είναι αρκετή για να κλείσει το AKΡ, ούτε αρκεί για να μας οδηγήσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου και να μας καταδικάσει. Πρώτα απ’ όλα ας δει πώς θα σωθεί ο ίδιος. Γιατί είναι άτομο που έχει εμπλακεί σε πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις μέχρι στιγμής. Ήδη έχει γίνει μήνυση για αποζημίωση σχετικά μ’ αυτό. Όταν χάσει τη βουλευτική του έδρα και θα έχει χάσει και τη βουλευτική του ασυλία, θα ακολουθήσουν οι ποινικές διώξεις εναντίον του».

Ο Αχμέτ Σικ δεν άργησε να απαντήσει στον Τούρκο πρόεδρο: «Όταν η διακυβέρνησή σας τελειώσει και ο νόμος έρθει στη χώρα, τα μέλη του δικαστικού σώματος που νοιάζονται για την αξιοπρέπεια του νόμου και όχι για τα προσωπικά τους συμφέροντα –όπως οι σημερινοί δικαστές που τους έχετε μετατρέψει σε μαριονέτες– θα αποφασίσουν ποιος είναι ο τρομοκράτης και ποιος είναι ο αρχηγός της συμμορίας».

Από τα παραπάνω, που είναι τα όσα είπαν ένας βουλευτής και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης ότι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, το «παιχνίδι» θα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Φυσικά ο Αχμέτ Σικ με τις δηλώσεις του στέλνει μηνύματα και σε εκείνους από την σημερινή αντιπολίτευση και την αυριανή κυβέρνηση, που πιθανόν είναι σε συζητήσεις με τον Ερντογάν για μια συμφωνία που θα του εξασφαλίσει το ακαταδίωκτο την επόμενη μέρα, και δηλώνει ότι εκείνοι που κάνουν τέτοια σχέδια «θα πρέπει να δικαστούν μαζί με τον Ερντογάν».

Άρα, έχει αρχίσει ήδη η διαδικασία που θα οδηγήσει στην επόμενη μέρα, σε περίπτωση που ο Ερντογάν και το AKP χάσουν τις εκλογές – κάτι που προοιωνίζονται οι δημοσκοπήσεις.

Το έχουμε ξαναγράψει, ότι είτε διωχθεί ο Ερντογάν είτε όχι, η Τουρκία την επομένη των εκλογών θα εισέλθει σε μια περίοδο εσωστρέφειας, που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου δύο έτη.

Πρόκειται για την περίοδο κατά την οποία θα γίνει συνταγματική αναθεώρηση, το πολίτευμα από Προεδρική Δημοκρατία θα ξαναγίνει Προεδρευόμενη Δημοκρατία, θα εκλεγεί και πάλι πρωθυπουργός, θα ξηλωθεί ο μηχανισμός εξουσίας του Ερντογάν και του AKP, και θα αντικατασταθεί από τον μηχανισμό των έξι κομμάτων της σημερινής αντιπολίτευσης. Η διαδικασία αυτή δεν θα είναι εύκολη ούτε απλή.

Όμως δεν θα έχουμε μόνον αυτό. Θα έχουμε και τη διαδικασία δικαίωσης των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που έχουν διωχθεί, φυλακιστεί, έχουν χάσει τις δουλειές τους, τις περιουσίες τους, έχουν γίνει πρόσφυγες στο εξωτερικό.

Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, ανάμεσα σ’ αυτούς στρατηγοί, πτέραρχοι και ναύαρχοι, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, καθηγητές πανεπιστημίου και των λοιπών εκπαιδευτικών βαθμίδων, δημόσιοι υπάλληλοι, επιχειρηματίες, απλοί εργαζόμενοι.

Όλοι αυτοί θα απαιτήσουν τη δικαίωσή τους, ακόμα και αποζημιώσεις για τα όσα υπέστησαν. Αυτό δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία. Γι’ αυτό λέμε ότι θα ακολουθήσει μια διετής περίοδος εσωστρέφειας, που σημαίνει πολλά για την Κύπρο και την Ελλάδα, την οποία θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον από την από δω πλευρά.

Πάρτε πασατέμπο ή ποπ κορν για να παρακολουθήσουμε τα επεισόδια που ακολουθούν…

ΠΗΓΗ pontosnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου