Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Οι μεταναστευτικές ροές δεν είναι υπόθεση της Μεσογείου

 

Η ΣΥΝΟΔΟΣ των MED 5, των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης πέντε χωρών πρώτης γραμμής της ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πάφο,ασχολήθηκε με το μεταναστευτικόκαι με τις ροές που φθάνουν, κυρίως στα κράτη αυτά της Ένωσης. 

Οι υπουργοί Κύπρου, Ελλάδας, Μάλτας, Ιταλίας και Ισπανίας υιοθέτησαν Κοινή Διακήρυξη με την ολοκλήρωση της 4ης Υπουργικής Συνόδου, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο στις 14 Οκτωβρίου. Έχοντας συζητήσει την εσωτερική και εξωτερική διάσταση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, και στοχεύοντας σε μία «ολιστική προσέγγιση για την αποτελεσματική διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης», καθόρισαν τις δικές τους επιδιώξεις, τις οποίες θα προωθήσουν στην Ένωση. Η Διακήρυξη τονίζει ιδιαίτερα την ανάγκη για διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι το μήνυμά τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, βασικά προς τις Βρυξέλλες, την Κομισιόν. Μήνυμα που «αγγίζει» και τα άλλα κράτη-μέλη, τα μη μεσογειακά, που δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές. Σημειώνεται από τους «πέντε» ότι η Ένωση πρέπει «να παραμείνει συνεπής απέναντι σε όλους τους εταίρους, επενδύοντας στην ανάπτυξη ουσιαστικών και μακροπρόθεσμων συνεταιρισμών, ιδίως με βασικές χώρες προέλευσης και διέλευσης», τόσο για την πρόληψη των παράτυπων μεταναστευτικών ροών, όσο και για αποτελεσματικές επιστροφές.

ΤΙ μπορεί να κάνει η Ε.Ε.; Να αντιμετωπίσει συνολικά και συλλογικά το θέμα, ανεξάρτητα πόσο επηρεάζεται η κάθε χώρα, χωριστά.Άλλωστε η Ε.Ε. στηρίζεται στην αλληλεγγύη. Αν και τούτο δεν εκφράζεται πάντα, θα πρέπει να υπάρξει πίεση ώστε να ισχύσει, να υπάρξει αλληλεγγύη. Κι αυτό γιατί πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο έχει επιπτώσεις σε κάποια κράτη περισσότερο και σε άλλα λιγότερο. Θεωρούμε πως οι «πέντε», που συνήλθαν στην Πάφο και αξιολόγησαν τα δεδομένα, θα πρέπει να ασκήσουν πίεση προς τους υπόλοιπους, ώστε οι προσπάθειες να είναι συλλογικές και πρωτίστως αποτελεσματικές. Να διατεθούν πόροι, αλλά και να ενισχυθούν οι μηχανισμοί επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων, ώστε να σταματήσει αυτό το παιχνίδι της προώθησης παράτυπων μεταναστών.

ΠΡΕΠΕΙ να σημειώσουμε, κι αυτά που ανέφερε ο υπουργός από τη Μάλτα, ο κ. Καμιλέρ. Είπε μετά τη σύνοδο ότι η αλληλεγγύη είναι ζωτικής σημασίας, αλλά πρέπει να συμπληρώνει και όχι να υποκαθιστά την εργασία που πρέπει να γίνει στην εξωτερική διάσταση. Ο μόνος τρόπος για να σωθούν ζωές, είπε, είναι να εξαλείψουν (οι Ευρωπαίοι) μια για πάντα το λαθρεμπόριο ανθρώπων.

Η Θέση του"Φ" 

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου