Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Leopard 2A4: Η Τσεχία παίρνει άρματα μάχης από την Rheinmetall – Δίνει ως αντάλλαγμα εξοπλισμό στην Ουκρανία

 

Η γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων Rheinmetall θα παραδώσει άρματα μάχης τύπου Leopard 2A4 και τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Buffalo στην Τσεχία ως μέρος του διεθνούς προγράμματος κυκλικής ανταλλαγής για την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η εταιρεία σήμερα Τρίτη.

Το πρώτο όχημα θα παραδοθεί τον Δεκέμβριο, ενώ όλες οι παραδόσεις νθα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι τσεχικές ένοπλες δυνάμεις πρόκειται να προμηθεύσουν με στρατιωτικό εξοπλισμό την Ουκρανία σε αντάλλαγμα για τις παραδόσεις των Leopard.

Η Τσεχία διαθέτει 30 εκσυγχρονισμένα άρματα τύπου T-72M4CZ και πολλές δεκάδες ακόμη που δεν έχουν εκσυγχρονιστεί και δεν χρησιμοποιούνται. Έχει ήδη στείλει κάποια από τα παλαιότερα άρματά της στην Ουκρανία, καθώς και βαρύ οπλισμό όπως αντιαεροπορικά όπλα, εκτοξευτήρες ρουκετών, πυροβόλα και οχήματα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, Τσεχίας και Γερμανίας, έχει ξεκινησει ήδη από τον Μάιο. Επιπλέον, η Πράγα δεν είναι η μόνη που στέλνει τα σοβιετικής εποχής τεθωρακισμένα της στην Ουκρανία για να πάρει τα γερμανικά Leopard 2A4.

Η Σλοβακία θα στείλει στην Ουκρανία 30 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BVP-1, ενώ ο σλοβακικός στρατός θα πάρει σε αντάλλαγμα 15 τεθωρακισμένα άρματα μάχης Leopard 2A4 από την Γερμανία, μαζί με τα απαραίτητα πυρομαχικά, ανταλλακτικά και εκπαίδευση.

Η διαδικασία που ακολουθού οι δύο αυτές χώρες είναι παροόμοια με τη διαδικασία προμήθειας και αντικατάστασης μέσων (Ringtauschs), παρόμοια με αυτή που εξελίσσεται μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου BMP-1 και Marder 1A3.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου