Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Ο Ερντογάν τάζει «ενισχυμένους στόλους» και ο Ακάρ δίνει «μαθήματα ιστορίας»

 

Την ενίσχυση του τουρκικού στόλου προανήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τελετή παράδοσης νέου τύπου αυτοκινούμενων πυροβόλων Firtina. 

Μάλιστα, προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας, μέσω ανάρτησής του στο twitter, ότι στόχος της Άγκυρας είναι η δημιουργία μιας απολύτως ανεξάρτητης αμυντικής βιομηχανίας.

Εξάλλου, υποστήριξε ότι στον τουρκικό στόλο εντάσσεται φέτος το πρώτο πλοίο μεταφοράς μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η φρεγάτα Istanbul και το υποβρύχιο Piri Reis. Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα αυξήσουν τον αριθμό των οβίδων Storm σε 140 συνολικά με νέες παραδόσεις το επόμενο διάστημα.

Δηλώνοντας ότι το 2023 θα γίνουν σημαντικά βήματα σε πολλά έργα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Όπως παρουσίασε πρόκειται:

  • Η Γενική Διοίκηση της Χωροφυλακής μας θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το αρχικό μας ελικόπτερο Gökbey.
  • Το ελικόπτερο μας ATAK-2 βάρους 11 τόνων θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση.
  • Με τον δορυφόρο İmece Earth Observation Satellite, θα εκτοξεύσουμε τον κύβο δορυφόρο Kılıç-Sat, ο οποίος θα συλλέγει πληροφορίες θέσης και διαδρομής των πλοίων, στο διάστημα.
  • Το Siper, το σύστημα αεράμυνας και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς μας, τίθεται σε λειτουργία.
  • Θα κάνουμε τις πρώτες παραδόσεις των πυραύλων μας Bozdoğan insight και Gökdoğan.
  • Θα αρχίσουμε να ενσωματώνουμε το κλειστό μας σύστημα αεράμυνας Gökdeniz στα πλοία μας.
  • Ο κινητήρας turbojet που αναπτύχθηκε για τους πυραύλους Som και Atmaca θα παραδοθεί στους χρήστες του. Θα χρησιμοποιήσουμε το αεροσκάφος στόχο Şimşek καθώς έχει μετατραπεί σε πύραυλο κρουζ.
  • Θα ολοκληρώσουμε την ενσωμάτωση των εθνικών υποδοχών ηλεκτρονικού πολέμου και ηλεκτρονικής υποστήριξης στα F-16.
  • Θα παραδώσουμε το σύστημα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης Eralp.
  • Θα ενσωματώσουμε το ραντάρ μύτης AESA στα Akıncı TİHA και F-16. Θα ξεκινήσουμε την παράδοση τεθωρακισμένων οχημάτων επίθεσης ZAHA και εγχώριων τεθωρακισμένων οχημάτων Vuran.

«Με τη νέα γενιά Storms, ελπίζω οι βολές σας να είναι 100% ακριβείς και να δίνουν φόβο στους εχθρούς και εμπιστοσύνη στους φίλους. Εύχομαι τα 6 νέας γενιάς οβιδοβόλα θύελλα μας να είναι ωφέλιμα για τις ηρωικές ένοπλες δυνάμεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν στην ομιλία του.

Από 56 στις 2.000 οι εταιρίες στην αμυντική βιομηχανία

«Αντί να αγοράζουμε εξοπλισμό από άλλους, προσπαθούμε να αναπτύξουμε τον δικό μας αμυντικό τομέα», ανέφερε ο Ερντογάν.

Μάλιστα διευκρίνισε ότι «ενώ μόνο 56 εταιρείες δραστηριοποιούνταν στην αμυντική βιομηχανία το 2002, σήμερα ο αριθμός αυτός έχει ξεπεράσει τις 2 χιλιάδες. Ο αριθμός των έργων, που ήταν 62, ξεπέρασε τα 750. Ενώ πραγματοποιήθηκαν αμυντικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,5 δισ. δολαρίων, σήμερα ο αριθμός αυτός έχει ξεπεράσει τα 60 δισ. δολάρια. Όταν συμπεριλάβουμε τα έργα που βρίσκονται σε διαδικασία διαγωνισμού, το μέγεθος του προϋπολογισμού μας φτάνει τα 75 δισ. δολάρια. Φτάσαμε στις μέρες που είδαμε τον ετήσιο προϋπολογισμό που διατίθεται για την έρευνα και την ανάπτυξη στην αμυντική βιομηχανία να αυξάνεται από 49 εκατομμύρια δολάρια σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια».

Η Ελλάδα να μην μπαίνει σε καυγάδες

Η ενίσχυση του τουρκικού στόλου έρχεται τη στιγμή που ο Χαλουσί Ακάρ κλιμακώνει την τουρκική προκλητικότητα, καλώντας την Ελλάδα «να μάθει από την ιστορία και να μην μπαίνει σε καυγάδες».

Παράλληλα, υποστήριξε πως «δεν θα δεχτούμε τίποτα άλλο πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια στην Κρήτη».

Επικρίνοντας τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων ότι «η Τουρκία αποτελεί απειλή για την Ελλάδα», ισχυρίστηκε ότι «εμείς, ως Τουρκία, δεν έχουμε απειλήσει κανέναν. Ποτέ δεν απειλήσαμε την Ελλάδα. Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος. Ισχυρή Τουρκία και ισχυρή Πολεμική Αεροπορία σημαίνουν ισχυρό ΝΑΤΟ και ισχυρή συμμαχία. Θέλουμε να το γνωρίζουν όλοι αυτό».

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου