Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Η Τουρκία κατασκευάζει στρατιωτική εγκατάσταση στο όρος Αραράτ κοντά στα σύνορα με την Αρμενία

Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος

Παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ενεργά τη διευθέτηση της σύγκρουσης Αρμενίου-Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Άγκυρα δεν κρύβει τη συμπάθειά της προς το Μπακού. 
Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν αναπτύσσουν συνεργασία στον πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό τομέα. Οι σχέσεις μεταξύ Ερεβάν και Άγκυρας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές αντιφάσεις και πολλές συγκρούσεις στο παρελθόν, είναι γενικά θετικές, αλλά είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για την πλήρη διευθέτησή τους μεταξύ των κρατών.

Προφανώς, η μουσουλμανική Τουρκία υπό τον σημερινό πρόεδρο δεν θα μπορέσει να εξαλείψει πλήρως όλες τις διαφορές με τη χριστιανική Αρμενία, παρά ορισμένες διπλωματικές προόδους, συμπεριλαμβανομένου του θέματος του ανοίγματος κοινών συνόρων. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας. Επιπλέον, η Άγκυρα δεν κρύβει ότι, για παν ενδεχόμενο, συνεχίζουν να θεωρούν την Αρμενία ως πιθανή απειλή για την ασφάλειά τους.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από τις πληροφορίες που δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων Armenpress επικαλούμενο τα τουρκικά ΜΜΕ. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει την κατασκευή στρατιωτικής βάσης στο όρος Αραράτ κοντά στα αρμενικά σύνορα «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Η βάση θα έχει αρθρωτό σχεδιασμό· κατασκευάζεται σε υψόμετρο 2,1 χιλιάδων μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο τουρκικός στρατός θα εξοπλίσει τη στρατιωτική εγκατάσταση με σύγχρονα συστήματα καμερών νυχτερινής όρασης και όπλα οικισμού.

Η περιοχή του περίφημου όρους Αραράτ, που οι Αρμένιοι θεωρούν ακόμη ένα από τα κύρια αρχαία σύμβολα του λαού τους, πέρασε στην Τουρκία με τη Συνθήκη της Μόσχας του 1921. Η απόσταση από τους πρόποδες του βουνού μέχρι την πρωτεύουσα της Αρμενίας είναι 39 χιλιόμετρα. Με καλό καιρό, η κορυφή του Αραράτ είναι ξεκάθαρα ορατή από πολλές συνοικίες του Ερεβάν, την οποία οι κάτοικοι της χώρας αντιλαμβάνονται ως υπενθύμιση μιας από τις πιο τραγικές σελίδες στην ιστορία τους .

Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: τίποτα δεν είναι τυχαίο εμείς δεν τα αντιλαμβανόμαστε όλα όσα γίνονται.

Αναμένουμε τα σχόλιά σας στο Twitter!
Γεώργιος Δικαίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου