Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Φίλης Γ.: Αν έρθουν βράδυ όρθιοι, το ίδιο βράδυ θα φύγουν ξαπλωτοί" / Ενημέρωση & Σκέψη

 

Ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής, κ. Γιώργος Φίλης μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την πώληση των F-16 στην Τουρκία (14-01-2023).

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η Κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει επίσημα από το Κογκρέσο έγκριση πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία. "Μέχρι να σταματήσει τι απειλές δεν εγκρίνω τίποτα" ήταν η άμεση αντίδραση του Γερουσιαστή Μενέντεζ.

Ο κ. Φίλης εξήγησε ότι υπάρχει το δικαίωμα βέτο του κυρίου Μενέντεζ είναι ξεκάθαρο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες όμως θέλουν να κρατήσουν την Τουρκία ως σύμμαχο, άρα είναι ένα διπλωματικό παίγνιο το οποίο έχει να κάνει με το να αφήσουν την πόρτα ανοιχτή για να κάνουν και οι Τούρκοι αυτό που πρέπει ειδικά στο ζήτημα του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Ο κ. Φίλης πρόσθεσε ότι θα πουληθούν τελικά στο μέλλον τα F-16 στην Τουρκία όμως εμείς θα έχουμε κερδίσει όλον αυτόν τον χρόνο που μας επιτράπηκε, που μπορέσαμε και έχουμε πάρει κεφάλι. Το βασικό, όπως τόνισε ο κ. Φίλης, είναι σε μια αέναη κούρσα εξοπλισμών να είσαι εσύ αυτός τον οποίο θα φοβάται ο αντίπαλος. 


ΠΗΓΗ Ενημέρωση και Σκέψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου