Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Τα μηνύματα προς ΗΠΑ για τα F-16 και τα «καρφιά» για τα F-35

 

Μήνυμα αδιαλλαξίας αλλά και... θετικής προσέγγισης εκπέμπουν προς τις ΗΠΑ για την προμήθεια των F-16 οι Τούρκοι υπουργοί Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, με τον πρώτο να καλεί το Κογκρέσο να «προσέξει τις ισορροπίες» στο Αιγαίο μετά την έγκριση πώλησης των F-35 στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους Financial Times εμφανίστηκε αισιόδοξος πως τελικά οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία, την ίδια ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποιούσε πως η Άγκυρα δε θα δεχτεί να τα αγοράσει αν υπάρχουν όροι «που τις δένουν τα χέρια».

«Θέλουμε να ενισχύσουμε τον στρατό μας και οι ΗΠΑ θέλουν οι χώρες του ΝΑΤΟ να ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνα, αλλά μετά έρχονται και θέτουν περιορισμούς στις δικές μας αγορές στρατιωτικού υλικού», παρατήρησε αρχικά ο Ακάρ, εμφανιζόμενος περισσότερο διαλλακτικός στην προσέγγισή του ως προς το θέμα.

«Η Τουρκία επιθυμεί τώρα μια "επανευθυγράμμιση" με την Ουάσιγκτον», είπε ο Ακάρ. «Οι ΗΠΑ είναι ο στρατηγικός μας σύμμαχος. Η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, οι στόχοι και οι αξίες μας είναι κοινά. Όταν είμαστε δυνατοί, το ΝΑΤΟ είναι δυνατό», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ για τη μη συμμετοχή της Τουρκίας στο κοινό δυτικό μέτωπο κατά του πολέμου στην Ουκρανία και στους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας που έχει διατηρήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστήριξε πως «κάποιος πρέπει να μιλάει με τη Ρωσία… χωρίς αυτόν τον διάλογο θα υπήρχε αδιέξοδο. Θα περιμέναμε από τη Δύση να ευχαριστήσει τον πρόεδρό μας».

Τσαβούσογλου: Αναμένουμε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ομαλά

Τη θέση ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί καμία συμφωνία για την αγορά ή τον εκσυγχρονισμό μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ, σε περίπτωση που ενέχει καταχρηστικούς όρους, διατύπωσε με φόντο την επικείμενη συνάντησή του την προσεχή Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, ο κ. Τσαβούγλου δήλωσε:

«Θα συναντηθούμε με τον κ. Μπλίνκεν την Τετάρτη. Οι φίλοι μας έχουν ήδη ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον και θα πραγματοποιήσουν προπαρασκευαστικές συναντήσεις. Ένα από τα θέματα της ατζέντας μας είναι τα F-16. Οι στρατιωτικές διαπραγματεύσεις για τα F-16 έχουν ολοκληρωθεί. Το Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε ανεπίσημα τις αρμόδιες αρχές. Εάν δεν υπάρξει αντίρρηση από εδώ, η διαδικασία ολοκληρώνεται και εκδίδεται επίσημη απόφαση».

«Η βούληση βρίσκεται στην κυβέρνηση [Μπάιντεν]. Εάν η κυβέρνηση παραμείνει αποφασισμένη, δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Έχουμε ξαναπεί ότι δεν θέλουμε να αγοράσουμε ένα προϊόν από καμία χώρα με τέτοιους όρους ή με τρόπο που μας δένει τα χέρια», υπογράμμισε ο κ. Τσαβούσογλου κατά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή ομόλογό του της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

«Το αίτημα του Προέδρου [Ερντογάν] προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να απορριφθεί από το 51% του Κογκρέσου, εάν συμβεί αυτό, αποστέλλεται για δεύτερη φορά. Αυτή τη φορά πρέπει να απορριφθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων. Αυτό δεν είναι συνηθισμένο στην ιστορία των ΗΠΑ. Ένας γερουσιαστής [ενν. τον Ρόμπερτ Μενέντεζ] εξακολουθεί να εκφράζει τις αντιρρήσεις του, αλλά αναμένουμε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ομαλά. Έχουν επιτευχθεί συμφωνίες με την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα και η κυβέρνηση δηλώνει ότι αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ.

«Καρφιά» και για τα F-35 στην Ελλάδα: «Προσέξτε τις ισορροπίες»

Εξάλλου, σύμφωνα με το CNN Turk, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών άφησε υπαινιγμούς και για την πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Διαβάζουμε επίσης στα μέσα ενημέρωσης ότι δόθηκαν στην Ελλάδα F-35. Αλλά αυτό το λέμε στις ΗΠΑ. Η ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας έχει αρχίσει να επιδεινώνεται, και η ισορροπία στην Κύπρο έχει επίσης αρχίσει να επιδεινώνεται. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν προσοχή σε αυτή την ισορροπία. Διαφορετικά, δεν έχει σημασία σε ποιον και ποια όπλα πωλούνται. Αυτό που έχει σημασία είναι ποια είναι η δύναμή μας, ποια είναι τα βήματα που κάνουμε. Το βλέπουμε αυτό».

Γ. Οικονόμου:  Ισχυρές οι αντιδράσεις στο Κογκρέσο

Για το ζήτημα των F-16 στην Τουρκία αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

«Υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις στο Κογκρέσο σχετικά με την πώληση όπλων σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που απειλεί με πόλεμο άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Εμείς έχουμε καταστήσει σαφές σε εταίρους και συμμάχους ποια είναι η κατάσταση στο Αιγαίο, η Ελλάδα είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο», ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου