Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Εντοπισμός με την βοήθεια ραντάρ ντρον παρακολούθηση και σύληψη τους!

 

Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος

Εισαγωγή

Στην Εθνική Στρατηγική Άμυνας του 2022, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υπογραμμίζει την αυξανόμενη απειλή από τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (UAS), αναφέροντάς τα ως «φθηνό, προσβάσιμο, ευέλικτο, αναλώσιμο και εύλογα απορριπτέο τρόπο για την πραγματοποίηση ένοπλων επιθέσεων και την προβολή μεγάλης ισχύος σε μια ποικιλία τομέων."

Ενώ οι απειλές από τα UAS αυξάνονται σε χώρους μάχης και δημόσιους χώρους, η τεχνολογία για την αντιμετώπισή τους πρέπει να προσαρμοστεί για να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα επίπεδα πολυπλοκότητας. Οι ίδιες τάσεις της νέας τεχνολογίας που καθιστούν τα drones πιο αποτελεσματικά για χρήση από κρατικούς παράγοντες καθιστούν επίσης τους παράγοντες απειλών πιο επικίνδυνους. Το Υπουργείο Άμυνας σημειώνει ότι τα UAS μπορούν τώρα να είναι παρόμοια θανατηφόρα με τους πυραύλους κρουζ, μπορούν να εκτοξευθούν και να ελέγχονται αυτόνομα ή από μεγάλες αποστάσεις και μπορούν να ταξιδεύουν «σχεδόν απαρατήρητα».

Καθώς αναπτύσσονται νέες απειλές, το βέλτιστο πρόγραμμα αντιμετώπισης UAS (C-UAS) παρέχει πολυεπίπεδη και προσαρμόσιμη προστασία, από τον εντοπισμό έως τη σύλληψη, με αποτέλεσμα την αυξημένη ακρίβεια και την ελαχιστοποίηση ή ακόμα και την εξάλειψη των παράπλευρων ζημιών.

Ανατομία ενός σύγχρονου C-UAS

Οι κορυφαίες, σύγχρονες λύσεις C-UAS αξιοποιούν την προηγμένη τεχνολογία ραντάρ για να ανιχνεύουν με ακρίβεια απειλές, να μειώνουν τα ψευδώς θετικά και να συλλαμβάνουν αυτόνομα το drone, με αποτέλεσμα ένα επαναχρησιμοποιήσιμο, ακριβές και οικονομικά αποδοτικό σύστημα ικανό να καταγράφει ένα ρωσικό Orlan-10 στη μάχη ή την προστασία των θεατών στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA.

«Το DroneHunter F700 μας αντλείται από τα επίγεια ραντάρ μας και, στη συνέχεια, μόλις εκτοξευθεί, λειτουργεί ως δικός του αναζητητής και ιχνηλάτης», λέει ο Jon Gruen, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fortem Technologies. «Έχουμε ένα ραντάρ στο drone και έχει την ίδια επεξεργασία και υπολογισμό με τα επίγεια ραντάρ, έτσι κλειδώνει και πηγαίνει πίσω από το drone με βάση την εντολή που του λένε».

Οι προηγμένες δυνατότητες ραντάρ στο ίδιο το DroneHunter έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερο επίπεδο χωρικής επίγνωσης και λιγότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Μόλις το DroneHunter εντοπίσει μια πιθανή απειλή, προσδιορίζει μέσω ραντάρ εάν το drone είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από τον εαυτό του και το συλλαμβάνει χρησιμοποιώντας δίχτυα. Εάν το drone είναι μικρότερο, το DroneHunter το ρυμουλκεί μακριά. Εάν είναι μεγαλύτερο, το DroneHunter απελευθερώνει ένα αλεξίπτωτο για να μειώσει την ταχύτητα καθώς αυτό και το drone πέφτουν στο έδαφος.

https://www.youtube.com/watch?v=rrWQ_E6oKTI&t=5s

Αυτή η ευελιξία επιτρέπει στο σύστημα να εξαλείψει με επιτυχία μια σειρά από απειλές drone από τις Ομάδες 1-3. Τα drones της ομάδας 1 είναι τα μικρότερα, γενικά με ρότορα και τα οποία αγοράζονται από το κατάστημα. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της ομάδας 2 είναι μεσαίου μεγέθους, μερικές φορές σχεδίασης σταθερών πτερύγων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μαχητές και τρομοκρατικές ομάδες. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της ομάδας 3, όπως τα Orlan-10, Shahed-131 και 136, ήταν τα πιο πολυσυζητημένα πρόσφατα, με τα Shahed-136 να αναπτύσσονται στην Ουκρανία.

“Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, χρειαζόταν να μπορούν να κινηθούν και να αναπτύξουν ένα σύστημα με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες γραμμές μάχης. Έτσι πήραμε το σύστημά μας και το κάναμε φορητό.”

— JON GRUEN | ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ CEO, FORTEM TECHNOLOGIES

Για την καταπολέμηση της καταστροφής από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ομάδας 3, η Fortem σχεδίασε μια μικρότερη, φορητή έκδοση του συστήματος C-UAS, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία στην Ουκρανία.

«Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, έπρεπε να είναι σε θέση να κινηθούν και να αναπτύξουν ένα σύστημα με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες γραμμές μάχης», λέει ο Gruen. «Έτσι, πήραμε το σύστημά μας και το κάναμε φορητό - βάλαμε ένα ραντάρ σε ένα τρίποδο, προσθέσαμε ένα συμπαγές tablet εντολών και ελέγχου και μετά το DroneHunter μπήκε σε ένα σακίδιο και είχε τη δυνατότητα να επαναφορτίσει και να επαναφορτίσει ακριβώς εκεί στο έδαφος , από μια φορητή λύση σακίδιο πλάτης."

Οφέλη μιας μεθόδου Capture vs. Destroy

Τα παραδοσιακά προγράμματα C-UAS τελειώνουν με την καταστροφή του drone, και συχνά τμημάτων του ίδιου του C-UAS. Αν και αυτή η μέθοδος εξαλείφει την απειλή, έχει σημαντικά μειονεκτήματα. Ένα C-UAS που είναι σε θέση να συλλαμβάνει αντί να καταστρέφει συμβάλλει στην επιτυχία της αποστολής με τρεις βασικούς τρόπους:

Ελαχιστοποιεί τις παράπλευρες ζημιές. Η απομάκρυνση της απειλής αντί της καταστροφής της απομακρύνει επίσης την απειλή των συντριμμιών που χτυπούν κοντινούς ανθρώπους και υποδομές. Για παράδειγμα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται για την προστασία των θεατών του σταδίου. Είναι επαναχρησιμοποιήσιμο. «Είμαστε πραγματικά το μόνο drone στον κόσμο που μπορεί να κυνηγήσει και να συλλάβει ένα άλλο drone, έτσι ώστε να προσφέρει μεγάλη ευελιξία», λέει ο Gruen. «Το drone μας δεν είναι ένα είδος συστήματος Καμικάζι – ή με μία βολή, με ένα θάνατο. Ανεβαίνουμε, συλλαμβάνουμε drones, επιστρέφουμε, επαναφέρουμε το δίχτυ και επιτίθεται ξανά». Είναι οικονομικά αποδοτικό. Τα C-UAS που μπορούν να νικήσουν περισσότερα από ένα drone ανά αποστολή και έχουν σύντομο χρόνο επανεκκίνησης είναι πιο αποτελεσματικά και οικονομικά σε σύγκριση με τα παραδοσιακά αντιαεροπορικά μέτρα. Η ανάπτυξη ενός πυραύλου για την καταστροφή ενός μόνο drone είναι αστρονομικά ακριβή. Ακόμη και οι μέθοδοι που βασίζονται σε παρεμβολές ή ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς μπορεί να είναι δαπανηρές όσον αφορά τον προηγμένο εξοπλισμό και την ποσότητα ισχύος που απαιτείται.

Δεδομένων αυτών των τριών βασικών πλεονεκτημάτων, οι περιπτώσεις χρήσης για τη δημιουργία προγραμμάτων C-UAS είναι εκτενείς. Το C-UAS θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία για την προστασία του στρατού, της επιβολής του νόμου, των αεροδρομίων, των σταδίων και άλλων. Ακόμη και μικρές εκδηλώσεις ή συγκεντρώσεις είναι ευάλωτες σε απειλές από drone καθώς τα μικρότερα drones της Ομάδας 1 γίνονται πιο προσιτά και συνηθισμένα.

“Το drone μας δεν είναι ένα είδος συστήματος καμικάζι — ή με μία βολή, με ένα θάνατο. Ανεβαίνουμε, συλλαμβάνουμε drones, επιστρέφουμε, επαναφέρουμε το δίχτυ και επιτίθεται ξανά.”

— JON GRUEN | ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ CEO, FORTEM TECHNOLOGIES

Από το 2015, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) διατηρεί ένα διαδικτυακό σύστημα εγγραφής για μικρά/ψυχαγωγικά drones. Τα δεδομένα της FAA καταδεικνύουν την αύξηση της ιδιοκτησίας ψυχαγωγικών drone από την κυκλοφορία αυτού του συστήματος εγγραφής. Στα οικονομικά έτη 2022-2042 της FAA Aerospace Forecast, η FAA προβλέπει ότι η αγορά ψυχαγωγικών μικρών drone μπορεί να φτάσει τα 1,84 εκατομμύρια μονάδες μέχρι το 2026.

Καθώς η ψυχαγωγική χρήση των drones αυξάνεται, ο Gruen αναμένει να δει και περισσότερη εμπορική χρήση. «Μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε κάποιο επίπεδο παράδοσης ή εμπορίου drone μέσω drones», λέει. «Όλα θα απαιτήσουν νέες δυνατότητες διακυβέρνησης και δομές εκτός πόλεων και δήμων».

Το μέλλον του τοπίου C-UAS

Το Υπουργείο Εξωτερικών προβλέπει επίσης ότι «η χρήση UAS πιθανότατα θα επεκταθεί και θα συνεχίσει να αποτελεί απειλή για το προσωπικό των ΗΠΑ στο εξωτερικό, τους συμμάχους και τους εταίρους, και ενδεχομένως για την πατρίδα των ΗΠΑ». Η Fortem εργάζεται για να παραμείνει μπροστά από αυτό το εξελισσόμενο πολιτικό και στρατιωτικό περιβάλλον, επενδύοντας σε εργαλεία που βοηθούν τις ένοπλες δυνάμεις μας και την τοπική επιβολή του νόμου να αποτρέψουν αποτελεσματικά τις απειλές σε κλίμακα.

«Μία από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές μας προσπάθειες είναι να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα σμήνος βασικά με το δικό μας σμήνος ή με έναν αριθμό από τα συστήματά μας που έχουν πολλαπλά εφέ, δυνατότητες σύλληψης ή εξόντωσης ταυτόχρονα», λέει ο Gruen. «Έτσι θα μπορούσαμε να πάμε και να εξουδετερώσουμε αποτελεσματικά ένα εισερχόμενο σμήνος και μετά να ξεκινήσουμε ξανά για να πιάσουμε το επόμενο κύμα».

Τα προγράμματα C-UAS πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη την αυτοματοποίηση. Πριν από την πρόοδο στην τεχνολογία των drone, οι παράγοντες απειλών βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στα σήματα του επίγειου σταθμού για να κατευθύνουν και να πετάξουν το drone. Τα σύγχρονα drones μπορούν να αυτοματοποιηθούν, έτσι ώστε ένας χειριστής ή πιλότος να μην είναι πλέον απαραίτητος για την ολοκλήρωση ενός σχεδίου πτήσης, καθιστώντας ορισμένες μεθόδους C-UAS, όπως η εμπλοκή, όλο και πιο απαρχαιωμένες.

https://www.youtube.com/watch?v=q85RA5aNAJw

«Όταν οι πιο σύγχρονες απειλές αντιλαμβάνονται ότι έχουν μπλοκαριστεί, κλείνουν εντελώς τις κεραίες τους και εκτελούν το τελευταίο σχέδιο πτήσης για να συνεχίσουν την αποστολή», λέει ο Gruen. «Τα προηγούμενα αντίμετρα βασίζονταν κυρίως σε ραδιοσυχνότητες, προσπαθώντας να χακάρουν την ίδια την πλατφόρμα ή να μπλοκάρουν το σήμα. Αυτό γίνεται πραγματικά άσχετο σήμερα — πρέπει να το βγάλετε σωματικά».

Σε αυτό το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η συνεργασία είναι το κλειδί. Η ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιμέτρων εξαρτάται από την πλήρη κατανόηση του περιβάλλοντος απειλής των drone επί του παρόντος, γι’ αυτό η Fortem εκτιμά τη συνεργασία της με εμπορικούς και κυβερνητικούς οργανισμούς.

«Είμαστε τυχεροί που έχουμε εξαιρετικές συνεργασίες, τόσο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, όσο και σε έναν τεράστιο αριθμό διεθνών και εμπορικών πελατών», λέει ο Gruen. «Μπορούμε να μιλήσουμε μαζί τους, να δούμε τις απειλές που πιστεύουν ότι έρχονται και να σχεδιάσουμε τις αναπτυξιακές μας προσπάθειες αναλόγως».

Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου:΅Είναι το καλύτερο σύστημα άμυνας με αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω και αντιμετωπίζει περιπλανώμενα πυρομαχικά και ντρονς.

Περισσότερα θα διαβάσετε στο σαιτ της εταιρίας: https://fortemtech.com/products/dronehunter-f700/

Η εταιρία παράγει και ειδικό μικρό ραντάρ εντοπισμού των ντρονς Ειδική κάμερα ημέρας νυχτός. Ειδικά συστήματα ελέγχου από απόσταση των ντρονς. Βάζει μικρά ραντάρ επάνω στα ντρονς όπως βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία.

Το SkyDome χρησιμοποιεί τη λύση ανίχνευσης και ταξινόμησης με δυνατότητα AI του TrueView για να παρέχει μια πλήρη εικόνα του τοπικού εναέριου χώρου. Όταν εντοπιστεί ένας εισβολέας στον εναέριο χώρο, το κέντρο εντολών του SkyDome μπορεί να παρέχει κατάλληλες επιλογές απόκρισης ανάλογα με το επίπεδο απειλής.

Αναμένουμε τα σχόλιά σας στο Twitter!

Γεώργιος Δικαίος

ΠΗΓΗ https://hellenicdefence.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου