Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Μπρατισλάβα: Η Αλβανία υποτιμά τη σερβική δυναμική στα όρια του Κοσσυφοπεδίου


Μάιος 31, 2023. Ελλάδα.

Την Τετάρτη, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα υποβάθμισε τη σημασία της παρουσίας σερβικής στρατιωτικής δύναμης στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Αυτό έγινε σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φόρουμ Ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε στη σλοβακική πρωτεύουσα, Μπρατισλάβα.

Περιγράφοντας τη δύναμη του σερβικού στρατού στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο ως «μηδενική», ο Ράμα παρομοίασε αυτή την πραγματικότητα με τη στάθμευση του μεξικανικού στρατού στα σύνορα των ΗΠΑ.

Επισήμανε ότι οι εντάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο «σχετίζονται με την εσωτερική πολιτική».

Από τις 26 Μαΐου, οι ντόπιοι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο οργανώνουν διαδηλώσεις για να εμποδίσουν τους νεοεκλεγέντες Αλβανούς δημάρχους να εισέλθουν στα δημοτικά κτίρια για να ξεκινήσουν τα καθήκοντά τους.

Οι δήμαρχοι ανέλαβαν καθήκοντα μετά τη νίκη των τοπικών εκλογών που διοργανώθηκαν τον περασμένο μήνα, σε 4 δήμους, των οποίων οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Σέρβοι, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό μποϊκόταραν αυτές τις εκλογές, καθώς μόνο 1.500 (!) ψηφοφόροι από τους 45.000 εγγεγραμμένους συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο έχει πλειοψηφικό αλβανικό πληθυσμό, χωρίστηκε από τη Σερβία το 1999 και κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, και η Σερβία εξακολουθεί να θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο μέρος της επικράτειάς της και υποστηρίζει μια σερβική μειονότητα σε αυτό.

Από την άλλη, ο Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στήριξη που παρείχε η Τουρκία στη χώρα του την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι «αν δεν ήταν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Αλβανία θα αντιμετώπιζε μεγαλύτερο αριθμό θανάτων», σημειώνει  η τουρκική Yeni Safak.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου