Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Αποκάλυψη «19 FortyFive»: Η διαδικασία έγκρισης πώλησης των F-35 στην Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο τελευταίο στάδιο της αμερικανικής γραφειοκρατίας

 FILE PHOTO: F-35A Lightning II aircraft receive fuel from a KC-10 Extender tanker aircraft from Travis Air Force Base, Calif., during a flight from England to the United States. Air Force photo by Staff Sgt. Madelyn Brown

O ιστότοπος «19FortyFive» δημοσιεύει άρθρο του Stavros Atlamazoglou, που αναφέρει ότι η διαδικασία έγκρισης πώλησης F-35 στην Ελλάδα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ης αμερικανικής γραφειοκρατίας.

Η Ελλάδα πλησιάζει όλο και πιο κοντά στο να γίνει η επόμενη χώρα που θα αποκτήσει το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο. Η Αθήνα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της αγοράς δεκάδων stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lighting II, αναφέρει εισαγωγικά ο αρθρογράφος.

Την περασμένη εβδομάδα, οι επικεφαλής του Κογκρέσου ενέκριναν το αίτημα της Ελλάδας να αγοράσει αρχικά 20 μαχητικά αεροσκάφη F-35A Lighting II stealth με δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά άλλων 20 αεροσκαφών. Τα συνολικά 40 αεροσκάφη θα εξοπλίσουν δύο πολεμικές μοίρες.

Τώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State Department) έχει προβεί στην σχετική κοινοποίηση και η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν (Biden) πιθανότατα θα επιστρέψει τo τελικό κείμενο στο Κογκρέσο τις επόμενες ημέρες για τελική έγκριση.

  • Τότε το State Department θα απαντήσει στην Αθήνα με μια λεπτομερή πρόταση, που μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει το κόστος, το χρονοδιάγραμμα, την εκπαίδευση, τα οπλικά συστήματα και τη συντήρηση των αεροσκαφών.
  • Μετά από αυτό, οι δύο χώρες θα υπογράψουν επίσημη σύμβαση και στην συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής και παράδοσης των αεροσκαφών.

Η Ελλάδα αναμένει να παραλάβει τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-35A Lighting II το 2028. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης ζήτησης για το συγκεκριμένο stealth μαχητικό αεροσκάφος, η Ελλάδα δεν θα παραλάβει την πλήρη παραγγελία της μέχρι και τη δεκαετία του 2030.

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε για πρώτη φορά την επιθυμία της Ελλάδας να προμηθευτεί τα F-35 Lighting II πέρυσι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία. Επίσης, μπορεί να θεωρηθεί ότι η Ελλάδα πήρε τη θέση της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35, καθώς η Άγκυρα έχασε τη θέση της στο πρόγραμμα F-35 μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.

Επισημαίνεται ότι παρόλο που και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μια αντιπαλότητα που χρονολογείται πάνω από 1.000 έτη. Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει γίνει ολοένα και πιο επιθετική απέναντι στην Ελλάδα αλλά και στο ΝΑΤΟ. Επίσης η Άγκυρα έχει εργαλειοποιήσει και χρησιμοποιεί ως όπλο τη μετανάστευση, στέλνοντας και απειλώντας να στείλει εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η Τουρκία προσεγγίζει όλο και περισσότερο τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν. Η επανεκλογή του προέδρου Ερντογάν καθιστά πιθανή τη συνέχιση της αντιδυτικής στροφής της Τουρκίας, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη διατλαντική συμμαχία και τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Σε σχέση με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι το F-35 Lightning II είναι το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος που πετάει σήμερα και ότι υπάρχουν τρεις εκδόσεις του αεροσκάφους: Το F-35A που είναι η έκδοση κανονικής απογείωσης, το F-35B είναι η έκδοση μικρού διαδρόμου απογείωσης και κάθετης προσγείωσης (STOVL) και το F-35C είναι η έκδοση αεροπλανοφόρου.

  • Στο F-35 Lighting II, το Πεντάγωνο επεδίωξε να ενσωματώσει τους ρόλους πολλών διαφορετικών αεροσκαφών, εξορθολογίζοντας έτσι τη συντήρηση και το κόστος. Το αρχικό κόστος ήταν τεράστιο -περίπου 1,7 τρις δολάρια- αλλά το F-35 Lighting II αντικαθιστά πολλούς διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών, καθώς μπορεί και αναλαμβάνει το σύνολο της αποστολής τους.

Το F-35 Lightning II είναι το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος που πετάει σήμερα. Πράγματι, το μη ανιχνεύσιμο (stealth) μαχητικό αεροσκάφος είναι ευέλικτο και μπορεί να φέρει εις πέρας πολλά επίπεδα αποστολών, όπως η στρατηγική επίθεση, η εγγύς αεροπορική υποστήριξη, η αεροπορική υπεροχή, ο ηλεκτρονικός πόλεμος, η συλλογή πληροφοριών, η επιτήρηση και αναγνώριση (ISR), η καταστολή (SEAD) και η καταστροφή (DEAD) αεράμυνας του εχθρού.

Η οικογένεια των χωρών που επιχειρούν το F-35 Lighting II συνεχίζει να μεγαλώνει, και μαζί με αυτήν, μεγαλώνει η φήμη του πιο προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους που πετά στους σημερινούς ουρανούς, καταλήγει ο αρθρογράφος.

* Ο Σταύρος Ατλαμάζογλου (Stavros Atlamazoglou) είναι αρθρογράφος του «19FortyFive» για θέματα Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας, και απόφοιτος του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στο Business Insider, το Sandboxx και το SOFREP.

ΠΗΓΗ: Ιστότοπος «19FortyFive», Stavros Atlamazoglou – Greece Could Soon Have the F-35 Stealth Fighter

ΠΗΓΗ hellasjournal

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου