Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Η ανάπτυξη φαίνεται στις κάλπες


Πάνος Αμυράς

Στον ΣYΡΙΖΑ διάλεξαν άσχημη μέρα για να παρουσιάσουν το οικονομικό τους πρόγραμμα. Οι νέοι επικοινωνιολόγοι της Κουμουνδούρου θα έπρεπε να είχαν συμβουλεύσει τον Τσίπρα να μεταθέσει την εκδήλωση για 2-3 μέρες αργότερα, χθες στην οικονομική ειδησεογραφία κυριαρχούσε η νέα αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 2,1% στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Οσοι μελετήσουν τα στοιχεία θα αντιληφθούν πως αυξάνονται τα έσοδα με λιγότερους φόρους και θα κατανοήσουν γιατί οι πολίτες έδωσαν 41% στη Νέα Δημοκρατία για να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της πολιτική.

Ο κ. Τσίπρας τις προηγούμενες εβδομάδες έκανε εκστρατεία με καταστροφολογίες που δεν είχαν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα. Τα διαφημιστικά μηνύματα του ΣYΡΙΖΑ για τον έμπορο που έκλεινε την επιχείρησή του ή τον γεωργό που δεν μπορούσε να πουλήσει τις αγκινάρες από τη σοδειά του προκαλούσαν θυμηδία τόσο στην αγορά όσο και στον αγροτικό κόσμο. Οχι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά η εικόνα της οικονομίας τα τελευταία δύο χρόνια είναι πολύ καλή, με τις επιχειρήσεις να βιώνουν την ισχυρότερη αύξηση τζίρου από το 2009 και την ανεργία να μειώνεται κοντά στο 10%.

Επί Μητσοτάκη λειτούργησε το ελατήριο που περίμενε το 2016 ο Τσίπρας. Για αυτό και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να περάσει τώρα «θετικά» μηνύματα για «ευημερία σε όλους» δεν έχει απήχηση. Πολύ αργά, πολύ λίγο, που λένε και οι Αγγλοσάξονες.

Για να εξηγήσουμε το μυστήριο με τους φόρους, χθες ο Τσίπρας έκανε λόγο για «αφαίμαξη» των πολιτών, μπερδεύοντας για άλλη μία φορά την αύξηση των εσόδων με τους μειωμένους συντελεστές.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 το ΑΕΠ, δηλαδή το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγει η χώρα, διαμορφώθηκε σε 54 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2019, τελευταία χρονιά του Τσίπρα στην εξουσία, το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 45,6 δισεκατομμύρια. Η διαφορά των 8,5 δισεκατομμυρίων είναι η ανάπτυξη ενός τριμήνου επί Μητσοτάκη, η μεγέθυνση της οικονομίας φέρνει και αύξηση των εσόδων.

Επιπλέον, η ανάπτυξη τροφοδοτείται από την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, τα στοιχεία δηλαδή που έχουν τον πιο καθοριστικό ρόλο για την παραγωγική ενίσχυση της χώρας, την εξωστρέφεια και τη βελτίωση της εικόνας της.

Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι επενδυτικοί οίκοι θεωρούν πλέον ζήτημα χρόνου την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση.

Οι πολίτες δεν θέλουν άλλα πειράματα με την οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της αύξησης των φόρων λόγω ιδεολογίας, το 2015 προτίμησαν να ανεβάσουν στα ύψη όλη την έμμεση φορολογία και αντί να επιβαρύνουν τον μεγάλο πλούτο φόρτωσαν όλα τα βάρη στη μεσαία τάξη και τους οικονομικά αδύνατους.

Τα αποτελέσματα στις λαϊκές γειτονιές όπου η Νέα Δημοκρατία έχει διπλάσια ποσοστά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν ότι η οικονομική πολιτική Μητσοτάκη ευνοεί κατά κύριο λόγο τους εργαζομένους. Ο Τσίπρας υπόσχεται «ευημερία» με ένα θολό και ακοστολόγητο πρόγραμμα, όταν η οικονομία αναπτύσσεται επειδή ακριβώς βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων και την άρνησή τους να θέσουν ξανά τη χώρα σε τυχοδιωκτισμούς.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου