Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Είναι «Κυπατζήδες» και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη;


Πάνος Αμυράς

Οι τοπικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για νίκη του τουρκικού προξενείου στις εκλογές της 21ης Μαΐου καταγγέλλοντας τις επιλογές του κόμματος

Ο Τσίπρας προχώρησε σε «διάβημα διαμαρτυρίας» κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό για το θέμα της Ροδόπης, γνωρίζοντας ότι ο κ. Σαλμάς δεν θα εμπλεκόταν ποτέ στη διελκυστίνδα των κομματικών αντιπαραθέσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε στην επίθεση, ενώ στην ουσία είναι αμυνόμενος για την απόφασή του να διατηρήσει στο ψηφοδέλτιο υποψηφίους που μιλούν ανοιχτά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, όταν μάλιστα είχε ενημερωθεί αρμοδίως από την κυβέρνηση πριν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «Κυπατζίδικες» πρακτικές από τη Ν.Δ. όμως τα γεγονότα τον διαψεύδουν, όπως και οι δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του στον Νομό Ροδόπης. Η Ελένη Λαφτσή, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Κομοτηνής, με ανάρτησή της είχε εξαπολύσει πυρά για την εκλογή του βουλευτή Οζγκιούρ Φερχάτ, κάνοντας ευθέως λόγο για παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στα εσωτερικά της Ροδόπης.

«Συγχαρητήρια στο τουρκικό προξενείο που για άλλη μία φορά κατάφερε να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα του νομού. Συγχαρητήρια και σε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια του Ερντογανικού κράτους να εκλέξει το υποτιθέμενο αριστερό δεκανίκι τους ως βουλευτή στη Ροδόπη. Συγχαρητήρια και σε όσους προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη αυτή την παρέμβαση της Τουρκίας ως νίκη ενός αριστερού χώρου. Θα σας στενοχωρήσω, αλλά αυτή η υποβοηθούμενη εκλογή ούτε αριστερή ούτε προοδευτική στο ελάχιστο είναι. Είναι μόνο παρέμβαση ωμή και αισχρή», κατήγγειλε δημοσίως η κ. Λαφτσή.

Είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο η παραίτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης του κ. Θανάση Καλογιαντσίδη, ο οποίος είχε επισημάνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και «παράδοση» στο προξενείο.

Ο ίδιος είχε καταγγείλει τη συντονίστρια της Νομαρχιακής τονίζοντας ότι «αδυνατεί να αντεπεξέλθει στοιχειωδώς στο ρόλο της και συνεχίζει με τον πρώην αναπληρωτή συντονιστή της Νομαρχιακής Οζγκιούρ Φερχάτ, ο οποίος στο όνομα της προσωπικής του φιλοδοξίας να γίνει βουλευτής, έχει παγιδεύσει ολόκληρο τον ΣΥΡΙΖΑ του νομού σε έναν πολιτικό κατήφορο που καταλήγει στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής».

Μετά τις εκλογές του Μαΐου ο Καλογιαντσίδης επανήλθε δηλώνοντας ότι ο Φερχάτ πριμοδοτήθηκε «με συμπαγώς κατευθυνόμενη ψήφο».

Ολα αυτά είναι γνωστά στον κ. Τσίπρα, αλήθεια πιστεύει ότι και οι δηλώσεις των στελεχών του εκπορεύονται από «Κυπατζίδικα» κυκλώματα;

Το πιο απλό για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν να ζητήσει από τους υποψηφίους του κόμματός του στη Ροδόπη να δηλώσουν ότι αναγνωρίζουν μόνο μουσουλμανική μειονότητα, όπως άλλωστε ισχύει και βάσει των διεθνών συνθηκών. Η σιωπή τους όμως απέναντι στις βαρύτατες καταγγελίες όχι μόνο της Ν.Δ. αλλά και των «συντρόφων» τους στη Ροδόπη δείχνει ότι δεν σκοπεύουν να αναιρέσουν τις θέσεις τους, που έχουν εκφράσει δημοσίως σε επαφές με τον «ψευδομουφτή» ή με παράνομα σωματεία. Τα επικίνδυνα παιχνίδια της Αγκυρας στη Ροδόπη δεν είναι ανεκτά από τους Ελληνες πολίτες, χριστιανούς ή μουσουλμάνους.

Θα είναι τεράστιο ολίσθημα για τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει στις τάξεις του βουλευτές που μιλούν ανοιχτά για «τουρκική μειονότητα», τα υπόλοιπα, όπως το διάβημα στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, είναι απλώς για φτηνές εντυπώσεις.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου