Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Μονόδρομος η αυτοδυναμία


Γιάννης Τσαπρούνης

Στην πρώτη προεκλογική περίοδο της απλής αναλογικής, υπήρξαν τρία διαφορετικά μηνύματα προς τους πολίτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ρεαλισμό και ειλικρίνεια, έλεγε πως δεν υπήρχε περίπτωση να σχηματιστεί οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας και ζήτησε μια ισχυρή νίκη, που να δημιουργεί προϋποθέσεις αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες.

 Ο Αλέξης Τσίπρας τη μια μέρα μιλούσε για συγκυβέρνηση ηττημένων και την άλλη για συγκυβέρνηση ανοχής, περιγράφοντας κάποιες συνεργασίες που ήταν δεδομένο πως δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα.

 Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν και μιλούσε υποθετικά για συνεργασίες, με τη γραμμή «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας… πρωθυπουργός» ξέκοβε κάθε πιθανό σενάριο για συνεννόηση των κομμάτων.

 ΟΙ πολίτες έστειλαν ένα εκκωφαντικό μήνυμα δίνοντας μία ιστορική νίκη για τα χρονικά της Μεταπολίτευσης στη Ν.Δ., ενώ συγχρόνως γκρέμισαν την εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΠΑΙΝΟΝΤΑΣ τώρα στο προεκλογικό φίνις της ενισχυμένης αναλογικής, τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρα από ό,τι ήταν πριν την 21η Μαΐου.

 Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε βέρτιγκο ύστερα από την πανωλεθρία που υπέστη. Προσπαθεί να σώσει οτιδήποτε σώζεται. Κάνει απεγνωσμένες κινήσεις μήπως και κρατήσει το 20%.

 ΚΑΤΙ που φαίνεται πια πολύ δύσκολο, καθώς η ρητορική του είναι ακόμα πιο… μπαχαλοποιημένη στο δρόμο προς τις δεύτερες κάλπες. Ομολόγησε πως ήταν δικό του λάθος η απλή αναλογική, αλλά συνεχίζει να καταγγέλλει την… αυτοδυναμία που θα δώσει η ενισχυμένη αναλογική στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιμένει στην καταστροφολογία και στο πρόγραμμα που απορρίφθηκε από τον ελληνικό λαό πριν από τρεις εβδομάδες.

 Ο Ανδρουλάκης δηλώνει ότι δεν πρόκειται να μπει σε συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. ακόμα κι αν έχει 149 βουλευτές.

 ΟΛΑ τα παραπάνω κάνουν ακόμα πιο ξεκάθαρο το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Η χώρα έχει ανάγκη την αυτοδυναμία της Ν.Δ., αλλιώς θα μείνει ακυβέρνητη. Αναγκαστικά θα πάμε σε τρίτες εκλογές. Δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε χρήμα για τέτοιου είδους επικίνδυνη αστάθεια.

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη επιμονή και επιτυχία το κυβερνητικό έργο της πρώτης τετραετίας. Δεν είναι ούτε εκβιαστικό ούτε αλαζονικό. Και οι πολίτες το γνωρίζουν. Γι’ αυτό και θα πάνε να ψηφίσουν μαζικά και θα δώσουν μία ακόμα μεγαλύτερη νίκη στη Ν.Δ.

 ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου