Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

O άξονας Ελλάδας-Ισραήλ και η Τουρκική «σφήνα»: Η πτήση του Ισραηλινού «γερακιού» πάνω από το Αιγαίο – Έρχονται οι Rampage/Spice και ακολουθεί η αναβάθμιση των Apache


Η νέα εποχή στη γεωστρατηγική σύγκλιση με το Ισραήλ επισφραγίστηκε με τη οριστικοποίηση της συμφωνίας για την απόκτηση των ‘’φονικών’’ πυραύλων Spike N Los, ενώ όπως αποκάλυψε χθες το Newpost θα ακολουθήσουν δύο ακόμη συμφωνίες

Κώστας Σαρικάς

‘’Φτερό-φτερό’’ τα δύο πρώτα ‘’γεράκια’’ της Ελληνικής και Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν σήμερα πάνω από το Αιγαίο με δύο F-16 της HAF και έστειλαν για μια ακόμη φορά το μήνυμα ότι οι δύο αεροπορίες βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ άλλοτε. Και μπορεί μεν η Israeli Air Force να μην συμμετείχε φέτος στη μεγάλη αεροπορική άσκηση ‘’ΗΝΙΟΧΟΣ 23’’ ωστόσο μια σειρά από κοινές δράσεις αλλά και όσα αναμένεται να ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες καταδεικνύουν το άριστο επίπεδο συνεργασίας των δύο ισχυρότερων ίσως αεροποριών στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τους Ισραηλινούς να διαθέτουν χωρίς αμφιβολία τρομακτική αεροπορική ισχύ αλλά και την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να ανεβαίνει συνεχώς επίπεδο με την απόκτηση των ‘’game changer’’ Γαλλικών μαχητικών Rafale, την αναβάθμιση των F-16 σε διαμόρφωση Viper και την επερχόμενη είσοδο της HAFστο πρόγραμμα των ‘’αόρατων’’ F-35.


Ο Αρχηγός της IAF Tomer Bar με χιλιάδες πτητικές ώρες σε F-16 και F-15 επιβιβάστηκε σε Ελληνικό διθέσιο F-16 στη Σούδα και απογειώθηκε μαζί με τον Έλληνα Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά ο οποίος πέταξε μόνος όπως συνηθίζει το μαχητικό. Για να προσγειωθούν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα όπου φιλοξενείται το Ελληνικό ‘’Top Gun’’, το ΚΕΑΤ-ΣΟΤ αλλά και η νεοσύστατη Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης. Το επόμενο ραντεβού των δύο ‘’γερακιών’’ θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου τον προσεχή Οκτώβριο στο Ισραήλ και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της μεγάλης αεροπορικής άσκησης ‘’Blue Flag 23’’ στην οποία για μια ακόμη χρονιά θα συμμετέχει η Πολεμική μας Αεροπορία. Και μάλιστα όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Newpostόλα δείχνουν ότι η Μοίρα που θα εκπροσωπήσει τη HAF θα είναι η 332 Πολεμική Μοίρα ‘’Γεράκι’’ στην πρώτη ‘’έξοδο’’ των Rafale εκτός Ελλάδας.

Είχε προηγηθεί τον περασμένο Μάιο η εντυπωσιακή συνεργασία IAF και HAF Νότια της Κρήτης. Ήταν ανήμερα της επετείου μνήμης του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη σε μια άριστα σχεδιασμένη συνεκπαίδευση στην οποία έλαβαν μέρος όλες οι Ελληνικές Πολεμικές Μοίρες που διαθέτουν μαχητικά F-16 αλλά και δύο ιπτάμενα τάνκερ της Ισραηλινής αεροπορίας. Συνολικά 60 μαχητικά F-16 όλων των τύπων και από τις οκτώ Πολεμικές Μοίρες της HAF απογειώθηκαν από τις βάσεις τους σε Σούδα, Άραξο, Νέα Αγχίαλο και Λάρισα και πέταξαν Νότια της Κρήτης. Προκειμένου να συμμετέχουν σε εναέριο ανεφοδιασμό από τα δύο Air Tanker Boeing 707 της Israeli Air Force τα οποία βρέθηκαν εντός του Ελληνικού FIR.

Η νέα εποχή στη γεωστρατηγική σύγκλιση με το Ισραήλ επισφραγίστηκε με τη οριστικοποίηση της συμφωνίας για την απόκτηση των ‘’φονικών’’ πυραύλων Spike N Los, ενώ όπως αποκάλυψε χθες το Newpost θα ακολουθήσουν δύο ακόμη συμφωνίες για την αγορά των μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων Rampage αλλά και των συλλογών Spice οι οποίες κατευθύνουν με ακρίβεια βόμβες μεγάλης ισχύος. Ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η αναβάθμιση των 19 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A Αpache από την Ισραηλινή εταιρεία Elbit. Και φυσικά να ‘’τρέχει’’ ήδη η σύμβαση μεταξύ της HAF και των Ισραηλινών της Elbit για το Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης στην 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα.

Tην ίδια ώρα και σε διπλωματικό επίπεδο το Ισραήλ στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα στήριξης των Ελληνικών θέσεων με τον υπουργό εξωτερικών της χώρας Eli Cohen να επισκέπτεται την Αθήνα και να κάνει λόγο για ‘’ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας και της ενέργειας και την προώθηση του Ελληνικού τριγώνου με Ελλάδα και Κύπρο που θα ενισχύσει τη θέση του Ισραήλ στην περιοχή και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή’’.

 ΠΗΓΗ https://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου