Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Οι ερωτήσεις της Αμερικανίδας δημοσιογράφου εκνεύρισαν τον Τούρκο πρόεδρο στη Νέα Υόρκη


Σεπτέμβριος 19, 2023. Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του AKP και Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε σε ερωτήσεις της Amna Navaz από το κανάλι PBS στο κτίριο Türkevi στη Νέα Υόρκη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), όπου ήταν παρών για την 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). 

Ο Ερντογάν έκανε σημαντικές δηλώσεις για τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τα F-16 με τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) και την εσωτερική πολιτική.

«Δεν χρειαζόμαστε τις συνεισφορές της ΕΕ»

Αναφερόμενος στην έκθεση που ετοίμασε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία Nacho Sanchez Amor πριν πάει στις ΗΠΑ και έγινε αποδεκτή από το Κοινοβούλιο, ο Ερντογάν είπε: 

«Η ΕΕ προσπαθεί να απομακρυνθεί από την Τουρκία. «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα κάνουμε τις αξιολογήσεις μας απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις και μετά από αυτή την αξιολόγηση, εάν χρειαστεί, μπορούμε να χωρίσουμε τους δρόμους μας με την ΕΕ», είπε. 

Όταν του θύμισαν αυτά τα λόγια, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει κολλήσει στην πόρτα της Ευρώπης εδώ και 50 χρόνια και είπε:

«Ήμασταν πάντα μια αυτάρκης χώρα. «Δεν χρειαστήκαμε ποτέ τις συνεισφορές ή τη στήριξη της ΕΕ, δεν τη χρειαζόμαστε».

«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις εξακολουθούν να βρίσκονται στους δρόμους της Στοκχόλμης»

Υπενθυμίζοντας ότι το εμπάργκο που είχε επιβληθεί στη Σουηδία άρθηκε πριν από τη Σύνοδο των Ηγετών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Λιθουανία τον Ιούλιο, αλλά η προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ήταν στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση (TBMM), ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Στοκχόλμη δεν τήρησε τις υποσχέσεις της προς την Άγκυρα:

«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις διαδηλώσεις και τις δραστηριότητές τους στους δρόμους της Στοκχόλμης. Γιατί θα είναι πολύ σημαντικό για τον τουρκικό λαό να το δει αυτό να συμβαίνει πραγματικά. «Η Σουηδία φαίνεται να έχει κάνει αλλαγές στη νομοθεσία, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό».

Υπάρχει σχέση μεταξύ των πωλήσεων F-16 και της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;

Ο Ερντογάν ρώτησε τον παρουσιαστή: «Βλέπετε σχέση μεταξύ της πώλησης F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία και της συμμετοχής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;». 

Απάντησε στην ερώτηση ως εξής:

«Κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να υπάρχει καμία σχέση. Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι το Κογκρέσο θα αποφασίσει για αυτό το θέμα. Λέμε πάντα ότι έχουμε και Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Με άλλα λόγια, η βουλή αποφασίζει αυτά τα θέματα. «Εάν το κοινοβούλιο δεν λάβει θετική απόφαση για αυτό το θέμα, τότε δεν υπάρχει τίποτα να το κάνουμε».

«Ο Μενέντεζ δεν γνωρίζει τον Ερντογάν»

Σε ερώτηση της παρουσιάστριας,η οποία δήλωσε ότι στο αμερικανικό Κογκρέσο υπήρχαν άτομα που ήταν κατά της πώλησης F-16 στην Τουρκία, ιδιαίτερα ο Μπομπ Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, και απαρίθμησε τους λόγους αυτών των ανθρώπων, ο Ερντογάν. ισχυρίστηκε ότι ο Μενέντεζ δεν γνώριζε την Τουρκία και τον εαυτό του και είπε:

«Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μια παλαιά φιλία που κρατά για δεκαετίες. Ο Μενέντεζ φαίνεται να έχει εχθρική προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία και προσπαθεί να μας παρασύρει στον συγκεκριμένο τομέα συζήτησης που έχει επιλέξει. Αλλά δεν θα είμαστε μέρος του. «Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι αυτή που νομίζουν».

«Εμπιστεύομαι τη Ρωσία όσο εμπιστεύομαι τη Δύση»

Ο Ερντογάν, ο οποίος έκανε επίσης εκτιμήσεις για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τη «φιλία» του με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν και την πορεία του πολέμου, τον ρώτησε η παρουσιάστρια: «Εμπιστεύεστε τις υποσχέσεις του Πούτιν για τις εξαγωγές σιτηρών;».

 Απάντησε στην ερώτηση ως εξής:

«Δεν έχω κανένα λόγο να μην τον εμπιστευτώ. Η Ρωσία είναι τουλάχιστον εξίσου αξιόπιστη με τη Δύση. Είναι η ΕΕ που μας κράτησε να περιμένουμε στην πόρτα της για 50 χρόνια. «Αυτή τη στιγμή, εμπιστεύομαι τη Ρωσία όσο εμπιστεύομαι τη Δύση».

Από την άλλη, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι ο Πούτιν είναι υπέρ του τερματισμού του πολέμου το συντομότερο δυνατό.

Ερντογάν και Πούτιν – Τι είναι πιο ωφέλιμο: Ρωσία ή ΗΠΑ;

Ο Ερντογάν απάντησε στην ερώτηση της παρουσιάστριας  για το αν η Τουρκία ωφελείται περισσότερο από τη Ρωσία ή τις ΗΠΑ:

«Η κατανόησή μου για την πολιτική βασίζεται στη δημιουργία ενός πλαισίου που βασίζεται σε ένα σενάριο «win-win» με κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Θα έχω καλές σχέσεις με τη Ρωσία με τον ίδιο τρόπο που έχω καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. «Θα συνεχίσω τις σχέσεις μου με τα κράτη μέλη της ΕΕ με την ίδια προσέγγιση, με μια προσέγγιση win-win».

«Ο Καβάλα είναι ο χρηματοδότης των διαδηλώσεων, ο Ντεμιρτάς ο τρομοκράτης»

Υπενθυμίζοντας την κράτηση του δημοσιογράφου Σεντέφ Καμπάς, του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά και του πρώην Συμπροέδρου του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς,  ρώτησε: «Απειλείστε  από αυτούς τους ανθρώπους;»

 Στην ερώτηση, ο Ερντογάν είπε στην παρουσιάστρια: «Γιατί σας απασχολεί τόσο πολύ αυτό;» «Η Τουρκία είναι κράτος δικαίου»,   είπε και συνέχισε:

«Στο κράτος δικαίου, τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται από το δικαστικό σώμα. Αν το δικαστικό σώμα έχει πάρει μια απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση, τότε ας σεβαστούμε την απόφαση που πήρε το δικαστικό σώμα. Δεν είμαι σε θέση να μιλήσω εξ ονόματος της δικαστικής εξουσίας. Ο Καβάλα ήταν ο χρηματοδότης των διαδηλώσεων».

Ο Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Ντεμιρτάς ήταν «τρομοκράτης» που προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων και είπε ότι το δικαστικό σώμα αποφάσισε την κράτησή του, διακόπηκε όταν η παρουσιάστρια  του υπενθύμισε την απόφαση του ΕΔΑΔ για τον Ντεμιρτάς. 

Όταν τον διέκοψαν, ο Ερντογάν είπε: «Δεν έχετε δικαίωμα να με διακόπτετε», «Θα σεβαστείτε, θα σεβαστείτε την απόφαση που έλαβε η δικαστική εξουσία», είπε.

«Γιατί γέμισαν οι τουρκικές φυλακές με δημοσιογράφους»

Η παρουσιάστρια υπενθύμισε στους κρατούμενους δημοσιογράφους στην Τουρκία, αναφερόμενη στην έκθεση της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) και ρώτησε : «Γιατί είναι τόσοι πολλοί δημοσιογράφοι στη φυλακή στη χώρα σας;».

Ο Ερντογάν απάντησε:

«Αν υποστηρίζουν την τρομοκρατία, πού στον κόσμο μπορούν να ζήσουν ή να κυκλοφορούν ελεύθερα; «Αυτοί οι άνθρωποι υποστηρίζουν την τρομοκρατία και λαμβάνονται δικαστικές αποφάσεις για αυτούς τους ανθρώπους».

Κάντε κλικ για να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη .

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου