Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν η Τουρκία - "Τουρκικό σπίτι" το Ναγκόρνο-Καραμπάχ λέει ο Μπαχτσελί


Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας εξέφρασε την Τρίτη την υποστήριξη της χώρας του για τις "αντιτρομοκρατικές" επιχειρήσεις σε τμήματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπό τον έλεγχο της Αρμενίας, ανέφερε η εφημερίδα Karar.

Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε επιχείρηση στον αποσχισμένο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σχεδόν τρία χρόνια μετά από έναν σύντομο αλλά βάναυσο πόλεμο με την Αρμενία για την ορεινή περιοχή.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ μίλησε την Τρίτη τηλεφωνικά με τον ομόλογό του από το Αζερμπαϊτζάν Ζακίρ Χασάνοφ, ο οποίος τον ενημέρωσε για τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο Γκιουλέρ είπε στον Χασάνοφ ότι η Τουρκία είναι πάντα στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν.

Οι δύο γείτονες, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία, έχουν πολεμήσει δύο φορές για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, πρώτα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και ξανά το 2020.

Η Τουρκία ήταν βασικός υποστηρικτής του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 2020, παρέχοντάς του drones που παρήγαγε η εταιρεία Baykar - συμφερόντων του γαμπρού του Τούρκου προέδρου, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ και του αδερφού του Χαλούκ, ο οποίος είναι πρόεδρος - αλλά και μισθοφόρους και διάφορους μαχητές από τα  πεδία μαχών της Συρίας και της Λιβύης.

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και ηγέτης των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στο Αζερμπαϊτζάν, λέγοντας ότι το Καραμπάχ είναι τουρκικό έδαφος: "Το Καραμπάχ είναι τουρκικό, είναι τουρκικό σπίτι. Η Αρμενία πρέπει να συνέλθει", είπε ο Μπαχτσελί σε μια συνεδρίαση του κόμματος.

Πέτρος Κράνιας

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου