Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ newpost.gr : Πώς οι αμφίβιοι καταδρομείς έσωσαν 1000 κατοίκους από τα «πνιγμένα» χωριά – Η μάχη της Ζ’ ΜΑΚ στον «πόλεμο» του Θεσσαλικού κάμπου


Η επιλογή της Ζ’ ΜΑΚ κάθε άλλο παρά τυχαία είναι καθώς η επίλεκτη Μονάδα μπορεί να ανταποκριθεί με απόλυτη επιτυχία σε μια αποστολή έρευνας-διάσωσης υψηλής δυσκολίας.

Κώστας Σαρικάς

38 λεπτά από τη στιγμή που ο 1ος Λόχος της Ζ’ ΜΑΚ πήρε τη διαταγή να φύγει άμεσα από τη ‘’φωλιά’’ της επίλεκτης Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων στη Νέα Πέραμο, η φάλαγγα με τα οχήματα των Αμφίβιων Καταδρομέων περνούσε την πύλη του Στρατοπέδου ‘’Καλλίνσκη’’. Προορισμός ο Θεσσαλικός κάμπος και οι περιοχές που ‘’χτυπήθηκαν’’ ανελέητα από την πρωτόγνωρη νεροποντή. Όπως ακριβώς και στις πολεμικές αποστολές οι εντολές για την περιοχή στην  οποία θα αναπτύσσονταν και θα επιχειρούσαν ήρθε ενώ ο Λόχος ήδη βρισκόταν καθ’ οδόν.

Είχε προηγηθεί η διαταγή ετοιμότητας από το ΓΕΕΘΑ και τον Αρχηγό Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο προς τον Διοικητή της ΔΕΠ Αντιστράτηγο Δημήτριο Χούπη. Με την επιλογή της Ζ’ ΜΑΚ  κάθε άλλο παρά τυχαία να είναι καθώς η επίλεκτη Μονάδα διαθέτει άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και πλήρη μέσα προκειμένου να ανταποκριθεί με απόλυτη επιτυχία σε μια αποστολή έρευνας-διάσωσης υψηλής δυσκολίας σε μια πλημμυρισμένη περιοχή με τις υποδομές να έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Η προετοιμασία της Μονάδας ήταν ταχύτατη και εντός των προβλεπόμενων χρόνων οργανώθηκε το επιχειρησιακό τμήμα και χωρίστηκε σε ομάδες 6 ατόμων. Φορτώθηκε το σύνολο των απαραίτητων υλικών μεταξύ των οποίων καταδυτικός και αναρριχητικός εξοπλισμός, συσκευές επικοινωνίας, τρόφιμα και φάρμακα, ιματισμός και φυσικά οι λέμβοι της Μονάδας με τις οποίες θα επιχειρούσαν οι Αμφίβιοι Κομάντος.

Στο συντομότερο δυνατό χρόνο η φάλαγγα της Ζ’ ΜΑΚ έφτασε στην περιοχή με τελικό προορισμό το τελευταίο προσβάσιμο σημείο κοντά στο χωριό Παλαμάς. Εκεί στήθηκε η βάση του Λόχου, ξεφορτώθηκαν τα υλικά, οργανώθηκαν οι ομάδες και προχώρησε η ‘’δικτύωση’’ και επαφή με το Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή αλλά και με τα Κέντρα Επιχειρήσεων της ΔΕΠ και του ΓΕΕΘΑ. Και ενώ η ευρύτερη περιοχή είχε μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη χωρίς ρεύμα και με κατεστραμμένο σχεδόν το σύνολο των υποδομών.

Με δεδομένο πλέον ότι κάθε λεπτό που περνούσε ήταν κρίσιμο καθώς οι πληροφορίες που έφταναν έκαναν λόγο για χιλιάδες εγκλωβισμένους ξεκίνησε άμεσα η επιχείρηση έρευνας-διάσωσης. Τρεις εξαμελείς ομάδες αναγνώρισης με αντίστοιχες λέμβους κινήθηκαν άμεσα προς το χωριό Παλαμάς όπου το ύψος του νερού ξεπερνούσε τα τρία και τέσσερα μέτρα έχοντας σκεπάσει ακόμα και στέγες από σπίτια. Κάθε λέμβος μετέφερε βατραχάνθρωπο με καταδυτικό εξοπλισμό, τροφή, νερό αλλά και φάρμακα/υλικά για πρώτες βοήθειες.

Πίσω από τις ομάδες αναγνώρισης ακολουθούσε το δεύτερο κύμα με τις λέμβους διάσωσης και τις αντίστοιχες εξαμελείς ομάδες. Οι οποίες επικοινωνούσαν με τις ομάδες αναγνώρισης και κατευθύνονταν εκεί όπου είχαν εντοπιστεί εγκλωβισμένοι προκειμένου να τους παραλάβουν με προτεραιότητα στα παιδιά και στους ηλικιωμένους. Οι αμφίβιοι κομάντος περιγράφουν συγκλονιστικές στιγμές με τους εγκλωβισμένους να τους αγκαλιάζουν και να κλαίνε την ώρα που τους ανέβαζαν στις λέμβους.

Οι διασωθέντες μεταφέρονταν πίσω στη βάση της όπου τους περίμενε γιατρός για τις πρώτες βοήθειες αλλά και ασθενοφόρα για όσους έχρηζαν περαιτέρω ιατρικής βοήθειας. Με την επιχείρηση να συνεχίζεται και τις λέμβους αναγνώρισης να συνεχίζουν την έρευνα και τον εντοπισμό κατοίκων πάνω σε στέγες, αγροτικά μηχανήματα και λόφους της περιοχής. Μέσα στο πυκνό σκοτάδι χρησιμοποιούσαν διόπτρες νυχτερινής όρασης ενώ όλες οι λέμβοι κινούνταν μόνο με τα κουπιά και όχι με τις μηχανές για λόγους ασφαλείας. Παρακολουθούσαν συνεχώς το βάθος του νερού και ενημέρωναν για τις παγίδες και τις μη προσβάσιμα σημεία.

Όταν η επιχείρηση έρευνα-διάσωση ολοκληρώθηκε στον Παλαμά οι Αμφίβιοι Κομάντος έλαβαν εντολή να κινηθούν προς το χωριό Κοσκινάς. Έπειτα από 3 ½ ώρες κουπί οι πρώτες λέμβοι αναγνώρισης έφτασαν στον Κοσκινά για να ακολουθήσουν οι λέμβοι διάσωσης λειτουργώντας με τον ίδιο τρόπο. Το επόμενο χωριό στο οποίο επιχείρησαν ήταν η Μαραθέα και ενώ ήδη είχαν απεγκλωβιστεί εκατοντάδες κάτοικοι.

Ήδη στην περιοχή είχε φτάσει και ο 2οςΛόχος της Ζ’ ΜΑΚ με αντίστοιχα 70 κομάντος ο οποίος προσέγγισε το Ψαθοχώρι όπου έστησε τη βάση του και ξεκίνησε να επιχειρεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σε Κοσκινά, Μαραθέα αλλά και Κορδά. Η έρευνα-διάσωση δεν σταμάτησε ούτε λεπτό με τους Αμφίβιους καταδρομείς να επιχειρούν 24 ώρες το 24ωρο.Και οι δύο Λόχοι πραγματοποίησαν εκατοντάδες δρομολόγια και απεγκλώβισαν τουλάχιστον 1000 κατοίκους μεταξύ των οποίων μεγάλο αριθμό παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με προβλήματα υγείας.

Την ολοκλήρωση της αποστολής της Ζ’ ΜΑΚ στα χωριά του Παλαμά ακολούθησαν νέες εντολές με τους δύο Λόχους να αλλάζουν περιοχή, να αναπτύσσονται πλέον κοντά στη Λάρισα σε Γιάννουλη και Μορφοχώρι και να επιχειρούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Χωρίς αμφιβολία το ‘’Μondus Operandi’’ της Μονάδας κατέδειξε ήδη το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, εκπαίδευσης και επιχειρησιακής προσαρμογής των επίλεκτων  στις Ειδικές Επιχειρήσει και της σκληρής δουλειάς που γίνεται τα τελευταία χρόνια στη ΔΕΠ.

ΠΗΓΗ https://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου