Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Μετά τον Βαρβιτσιώτη ποιοι; Οι υπουργοί και αυτοδιοικητικοί που είναι στο στόχαστρο του Μαξίμου


Η παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το υπουργείο Ναυτιλίας μετά τον σάλο που είχε ξεσπάσει από τις δηλώσεις του μετά τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη ήταν κάτι αναμενόμενο.

Από την αρχή το Μέγαρο Μαξίμου είχε εκφράσει τη δυσφορία του για τις δηλώσεις του πρώην, πλέον, υπουργού και μάλιστα αυτό φάνηκε και από τα όσα είπε ο Παύλος Μαρινάκης σήμερα. Ερωτηθείς για το αν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης πήρε μόνος του την απόφαση να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας ή του επιβλήθηκε, ο Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε: «Όλοι αξιολογούνται και κρίνονται». Μάλιστα, χαρακτήρισε την παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη «αναπόφευκτη και ορθή».

Από εκεί και πέρα σύμφωνα με τα όσα ανάφερε σε σχετικό ρεπορτάζ ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής η απομάκρυνση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το κυβερνητικό σχήμα δεν θα είναι η μοναδική. Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον ακόμη 3 υπουργοί βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου: Ο Βασίλης Κικίλιας για τα όσα έχουν συμβεί εφέτος με τις πυρκαγιές και την κακοκαιρία Daniel, ο Γιάννης Οικονόμου που «βαρύνεται» με την ανεμπόδιστη κάθοδο των Κροατών, που κατέληξε στη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ, αλλά και ο Δημήτρης Καιρίδης, που επί των ημερών του υπάρχει ραγδαία επιδείνωση των μεταναστευτικών ροών και στον Εβρο και στα νησιά του Β. Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός των όσων διαδραματίζονται στον Εβρο με τη σχεδόν ελεύθερη διακίνηση των διακινητών, υπάρχουν νησιά- με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τη Λέσβο και τη Σάμο- όπου έχει εξαντληθεί ήδη η χωρητικότητα των δομών φιλοξενίας μεταναστών. Στη Λέσβο υπάρχουν ήδη πάνω από 3.000 μετανάστες και στη Σάμο πάνω από 2.000, ενώ έχει ανακοπεί και ο ρυθμός των επιστροφών.

Κάποιοι μιλούν για άστοχη «αλλαγή δόγματος» στην πολιτική για το μεταναστευτικό και περισσότεροι διαπιστώνουν δυσαρέσκεια σε σημαντικό τμήμα της εκλογικής βάσης της Ν.Δ., που «δεν είναι μόνο δεξιοί».  «Το rotation δεν πέτυχε και χρειάζεται rotation» σχολιάζουν κυβερνητικοί παράγοντες. Οι αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση φαίνεται πως έχουν προεξοφληθεί. Αυτό που δεν έχει αποφασιστεί οριστικά είναι ο χρόνος που θα γίνουν. Μια αρχική σκέψη που υπήρχε για διορθωτικό ανασχηματισμό πριν ή μετά τις ευρωεκλογές που είναι σε 10 μήνες, φαίνεται πως έχει αλλάξει και έχει μπει στον επιταχυντή. Ρόλο σε αυτό παίζει και η δυσαρέσκεια που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία και η οποία μπορεί να εκφραστεί στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνει να ανησυχεί για την ισχύ των ούτως ή άλλως πολιτικά ασθενών υποψηφιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ, αλλά για την έκφραση δυσαρέσκειας, ειδικά σε Περιφέρειες και Δήμους όπου υπήρξαν μεγάλα προβλήματα με τις πυρκαγιές και με τις πλημμύρες.

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες δεν θεωρείται απίθανο να αποσυρθεί η στήριξη σε περιφερειάρχες οι οποίοι είναι εκ νέου υποψήφιοι με χρίσμα από τη Ν.Δ. Π.χ. οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας, κ. Αγοραστός και Μέτιος, όπως και δήμαρχοι αυτών των περιφερειών δεν αποκλείεται, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, να αποτελέσουν τις «εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής».

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου