Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Αρχηγός κατασκοπείας του Ισραήλ: Απέτυχαν» οι προσπάθειες του Ιράν να προμηθεύσει τη Ρωσία με πυραύλους


Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ δήλωσε στις 10 Σεπτεμβρίου ότι οι προσπάθειες του Ιράν να προμηθεύσει τη Ρωσία με πυραύλους είχαν αποτραπεί, ανέφεραν οι Times of Israel.

Μιλώντας σε ετήσια αντιτρομοκρατική διάσκεψη στο Ισραήλ, ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα δεν διευκρίνισε πώς διακόπηκε η συμφωνία προμήθειας και από ποιον.

«Έχω την αίσθηση ότι περισσότερες συμφωνίες θα ματαιωθούν σύντομα», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ρωσία στρέφεται σε συμμάχους όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα για προμήθειες όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων, καθώς οι δυτικές κυρώσεις εμποδίζουν την ταχύτητα της εγχώριας παραγωγής.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέπτεται τη Ρωσία για να υπογράψει μια πιθανή συμφωνία όπλων.

Το Ιράν έχει ήδη παράσχει στη Ρωσία εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136, τα οποία έχουν προκαλέσει τρόμο στις πόλεις της Ουκρανίας.

Ο Μπαρνέα είπε ότι το Ιράν είχε προθέσεις να παράσχει στη Ρωσία πυραύλους μικρού και μεγάλου βεληνεκούς.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί δικούς της πυραύλους για να βομβαρδίζει πολιτικούς στόχους σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει τους πολίτες, αλλά η αποτελεσματικότητα είναι χαμηλή.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το Ιράν εξετάζει την πώληση «εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων» στη Ρωσία.

Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία πρόσφερε στο Ιράν «ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης που μετατρέπει τη σχέση τους σε μια ολοκληρωμένη αμυντική εταιρική σχέση», είπε τότε.

Ο Κίρμπι είπε ότι η Ρωσία εκπαιδεύει Ιρανούς πιλότους στο μαχητικό Sukhoi Su-35, με το Ιράν να λαμβάνει ενδεχομένως τις παραδόσεις του αεροπλάνου εντός του έτους.

Είπε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη θα ενισχύσουν σημαντικά την αεροπορία του Ιράν σε σχέση με τους περιφερειακούς γείτονές του.

Ο Barena είπε στο ακροατήριο ότι ανησυχούσε για την προμήθεια όπλων από τη Ρωσία στο Ιράν.

«Ο φόβος μας είναι ότι οι Ρώσοι θα μεταφέρουν σε αντάλλαγμα στους Ιρανούς ό,τι τους λείπει, προηγμένα όπλα που σίγουρα θα θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη μας, ίσως και την ύπαρξή μας εδώ», είπε.

Σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και μια πιθανή συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις που θα επιτρέψει την χαλάρωση των κυρώσεων στο Ιράν, ο Μπαρνέα προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα «να βρίσκεται σε εγρήγορση».

«Οι γνωστές φιλοδοξίες του Ιράν για τα πυρηνικά όπλα, και οι προηγούμενες προσπάθειές του να τις εφαρμόσει, απαιτούν από τη διεθνή κοινότητα να βρίσκεται σε εγρήγορση και να επιδείξει ακλόνητη αποφασιστικότητα να ματαιώσει αυτές τις φιλοδοξίες», είπε.

(με πληροφορίες Times of Israel, το Al-Jazeera και το AP)

ΠΗΓΗ https://www.viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου