Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Οι Τούρκοι Αττίλες επιστρέφουν στην Πύλα: Ακραία πρόκληση εναντίον της Κύπρου, αρχίζει σήμερα η κατασκευή δρόμου στην Πύλα, λέει το κατοχικό καθεστώς


Tο κλιμάκιο του ΟΗΕ δέχτηκε επίθεση όταν προσπάθησε να παρεμποδίσει μη εξουσιοδοτημένες οικοδομικές εργασίες στην περιοχή Πύλα. Photo via Glomex (Video ID v-cuwc9qxsityx)

Για συμφωνία όσον αφορά την κατασκευή δρόμου Άρσους-Πύλας κάνει λόγο η ιστοσελίδα Κίπρις πιστασί, η οποία γράφει ότι οι εργασίες ξεκινούν σήμερα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές του παράνομου ψευτο-«υπουργείου εξωτερικών», η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του δρόμου θα γίνει σήμερα με την τουρκική ιστοσελίδα να σημειώνει ότι ο εν λόγω δρόμος προκάλεσε πολιτική κρίση πριν λίγες μέρες.

Για το θέμα της Πύλας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στον Φιλελεύθερο ότι δεν υπάρχει κατάληξη μέχρι στιγμής στο θέμα του δρόμου, στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι «να μην υπάρξει η όποια αμφισβήτηση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμιά περίπτωση δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε διευθέτηση που θα αμφισβητεί: πρώτον, το καθεστώς της Νεκρής Ζώνης και δεύτερον, να δημιουργεί το οποιοδήποτε συγκριτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα στις κατοχικές δυνάμεις. Αντίθετα, η οποιαδήποτε διευθέτηση, εάν και εφόσον υπάρξει, θα αντιμετωπίζει τέτοιου είδους σχεδιασμούς ή σκέψεις» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Μαριλένα Ραουνά, σε συνέντευξη της στη Cyprus Times, δήλωσε για την Πύλα:

Τα γεγονότα στην Πύλα, με την παραβίαση από τις κατοχικές δυνάμεις του καθεστώτος της νεκρής ζώνης στην περιοχή, και τις επιθέσεις εναντίον ειρηνευτών, κατέδειξαν αυτό που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει επανειλημμένα δηλώσει, ότι δηλαδή η υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο δεν είναι ούτε στατική ούτε και βιώσιμη.

Τα γεγονότα στην Πύλα, τα οποία καταδικάστηκαν με ισχυρό τρόπο από τη διεθνή κοινότητα, καταδεικνύουν λοιπόν τη σημασία αλλά και την αναγκαιότητα επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, θέση την οποία πλευρά μας εδώ και πολύ καιρό τονίζει προς όλες τις πλευρές.

Για αυτό το λόγο πιστεύω ότι η επίσκεψη του βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μίροσλαβ Γέντζια στην Κύπρο αμέσως μετά τα γεγονότα στην Πύλα και η συζήτηση μαζί του για τα επόμενα βήματα στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ήταν ιδιαίτερα σημαντική.

Η πλευρά μας διαχειρίστηκε σε διπλωματικό επίπεδο την κρίση στην Πύλα με τρόπο που αφενός οδήγησε σε πρωτοφανή αντίδραση και καταδίκη της παραβίασης από τη διεθνή κοινότητα και αφετέρου, διαφυλάξαμε πιστεύω τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που είναι ο πρωταρχικός μας στόχος.

Αυτό που μπορώ να αναφέρω τη δεδομένη στιγμή για το θέμα είναι ότι εργαζόμαστε βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού και υπάρχουν διεργασίες σε εξέλιξη, οι οποίες δεν έχουν καταλήξει, και που στόχο έχουν τη διασφάλιση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης.

ΠΗΓΗ hellasjournal

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου