Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Σαν σήμερα, το 1912, ο Δημήτριος Καμπέρος έκανε την πρώτη στρατιωτική χρήση αεροπλάνου, για παρατήρηση εχθρού, στον κόσμο


Στιγμιότυπο από την προσπάθεια απογείωσης του δίπλανου αεροσκάφους του πρωτοπόρου αεροπόρου Δημήτριου Καμπέρου, πιθανώς κοντά στην Πρέβεζα (φωτ.: The Rhomaides - Zeitz photo album of the Balkan Wars)

Στο μέτωπο της Θεσσαλίας

Θρυλικός αεροπόρος ο Έλληνας αξιωματικός Δημήτριος Καμπέρος έχει συνδέσει το όνομά του με πολλές πρωτιές. Αν και αξιωματικός του Πυροβολικού, κατάφερε να διακριθεί στην Ελληνική Βασιλική Αεροπορία και να διεκδικήσει θέση στο πάνθεον όχι μόνο των Ελλήνων ηρώων αλλά και των πρωτοπόρων της αεροπλοΐας σε παγκόσμια επίπεδο.

Σαν σήμερα, το 1912, ο υπολοχαγός έκανε την πρώτη στρατιωτική χρήση αεροπλάνου για παρατήρηση και βομβαρδισμό του εχθρού, στον κόσμο.

Πετούσε πάνω από το μέτωπο της Θεσσαλίας. Λέγεται ότι κατάφερε να διεισδύσει περίπου 60 χιλιόμετρα μέσα στο εχθρικό έδαφος. Έριξε χειροβομβίδες κατά του τουρκικού πεζικού που γάζωσε τα φτερά του βενζινοκίνητου δίπλανού του τύπου Farman. Από τύχη κατάφερε να επιστρέψει σώος στη βάση.

Ο Δημήτριος Καμπέρος, από τους πρωτοπόρους της Αεροπορικής Υπηρεσίας Στρατού και της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας (φωτ.: The Rhomaides – Zeitz photo album of the Balkan Wars)

Η αναγνωριστική στρατιωτική πτήση θεωρείται η πρώτη στον κόσμο καθώς Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία χρησιμοποίησαν αεροπλάνα για στρατιωτικό σκοπό μετά από δύο χρόνια, το 1914.

Το 1912 ήταν έτος ορόσημο για τον Καμπέρο. Στις 13 Μαΐου 1912 πραγματοποίησε την πρώτη πτήση με στρατιωτικό αεροπλάνο στην Ελλάδα στη διάρκεια άσκησης. Στην ίδια άσκηση ή άλλη αλλά τον ίδιο μήνα, είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει το αεροσκάφος που έμεινε ακυβέρνητο λόγω βλάβης, χωρίς αλεξίπτωτο και λίγο πριν αυτό συντριβεί σε χωράφια. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους και αφού τροποποιήθηκε το αεροσκάφος του σε υδροπλάνο, έσπασε το τότε παγκόσμιο όριο ταχύτητας των 110 χιλιομέτρων ανά ώρα. Στις 30 Νοεμβρίου 1912 πραγματοποίησε την τελευταία πολεμική αποστολή του.

ΠΗΓΗ https://www.pontosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου