Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

«Διπλωματία δεύτερης τροχιάς»: Συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων επιστημόνων στη Σμύρνη για την προσέγγιση ελληνικής και τουρκικής κοινωνίας


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα και την συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στην Αθήνα, Έλληνες και Τούρκοι αναλυτές, επιστήμονες και πανεπιστημιακοί συναντήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Γιασάρ της Σμύρνης.

Το θέμα της συνάντησης: «Διπλωματία δεύτερης τροχιάς (Second Track Diplomacy): Φέρνοντας την ελληνική και την τουρκική κοινωνία κοντά».

Στόχος δεν ήταν να συζητηθούν τα διμερή πολιτικά ζητήματα, που χωρίζουν τις δύο χώρες, αλλά πώς η "διπλωματία δεύτερης τροχιάς" θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην αναζήτηση νέων συγκεκριμένων ιδεών και στην ανεύρεση συγκεκριμένων τομέων συνεργασίας, που απασχολούν την κοινωνία των πολιτών των δύο χωρών.

Η συνάντηση ήταν αρκετά επιτυχημένη και συμφωνήθηκε να προχωρήσουν δραστηριότητες και συνεργασίες που αφορούν:

- Τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημιακών Ενώσεων και Ερευνητικών Ινστιτούτων

- Τη συνεργασία μεταξύ ΜΚΟ, που προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος, τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής επάρκειας

- Τη συνεργασία μεταξύ δημοτικών και κοινοτικών αρχών και δημοτικών επιχειρήσεων.

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν:

Από την Ελλάδα, το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων - ΙΔΟΣ / IIER και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική" (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ), ενώ από την Τουρκία, το Κέντρο Μεσογειακών Σπουδών (Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Yasar Σμύρνης).

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι:

- Χαράλαμπος Τσαρδανίδης/ Charalampos Tsardanidis, Καθηγητής, Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων-ΙΔΟΣ

- Παναγιώτης Τσάκωνας/ Panayotis Tsakonas , Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ / ΕΛΙΑΜΕΠ

- Αστέρης Χουλιάρας, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

- Ανδρέας Στεργίου, Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

- Παναγιώτα Μανώλη/ Panagiota Manoli, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

- Θόδωρος Τσίκας, Πολιτικός Επιστήμονας-Διεθνολόγος, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ένωσης για την Ομοσπονδία της Ευρώπης (ΕΕνΟΕ)

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου