Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Χαμάς: Δεν θα επιστρέψει άλλος όμηρος μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος

«Οσοι παραμένουν αιχμάλωτοι είναι στρατιώτες ή έφεδροι του ισραηλινού στρατού», δηλώνει ο αναπληρωτής αρχηγός της Χαμάς. Νέο σφοδρό σφυροκόπημα του Ισραήλ σε βορρά και νότο της Γάζας.

Ο αναπληρωτής αρχηγός της Χαμάς Σαλέχ Αλ-Αρούρι δήλωσε στο Al Jazeera ότι δεν θα ανταλλαγούν άλλοι κρατούμενοι με το Ισραήλ μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα και να απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Εξάλλου, πρόσθεσε, όσοι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα είναι είτε Ισραηλινοί στρατιώτες είτε πολίτες που κατατάχθηκαν στον ισραηλινό στρατό.

«Ας αφήσουμε τον πόλεμο να πάρει τον δρόμο του. Είναι οριστική απόφαση. Δεν θα συμβιβαστούμε», τόνισε.

Από την άλλη, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι μεταξύ των ομήρων παραμένουν 17 γυναίκες και παιδιά.

Ο πόλεμος που διεξάγει το Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστεί έως ότου «επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του», συγκεκριμένα η καταστροφή του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, δήλωσε το βράδυ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Δεν μπορούμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους χωρίς να συνεχίσουμε τις χερσαίες επιχειρήσεις», οι οποίες «ήταν καίριες για τα επιτύχουμε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα», πρόσθεσε, κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την εκπνοή της επταήμερης εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την επανάληψη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, κυρίως βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας.

Η παύση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπολέμων έδωσε το έναυσμα για νέο σφοδρό σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό. Μάλιστα ο πόλεμος έχει επεκταθεί στο νότο, με τη Χαν Γιουνίς να βομβαρδίζεται ανηλεώς και τους Ισραηλινούς να καλούν τους πολίτες να φύγουν ακόμα πιο νότια, προς τα σύνορα με την Αίγυπτο. Τουλάχιστον 200 είναι οι νεκροί ισχυρίζεται η Χαμάς.

Το Ισραήλ θα διευκολύνει την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες της Γάζας, δήλωσε ανώτερος σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, πολλά φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στον θύλακα, καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα στη βόρεια Γάζα συνεχίζουν να συγκρούονται με ενόπλους της Χαμάς.

«Στη διάρκεια της ημέρας δεκάδες φορτηγά έχουν έρθει στη Γάζα αφού πέρασαν από έλεγχο ασφαλείας στην ισραηλινή πλευρά», είπε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ.

Απαντώντας στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για τη θέση του υπέρ της Χαμάς, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελί Κοέν έγραψε στο Χ ότι «εμείς θα απελευθερώσουμε τη Γάζα από τη Χαμάς, όσους τρομοκράτες γλυτώσουν μπορείτε να τους φιλοξενήσετε».

Ξανάρχισε ο πόλεμος – Το χρονικό

Με τη λήξη της επταήμερης κατάπαυσης πυρός, το Ισραήλ ξανάρχισε τους βομβαρδισμούς χτυπώντας περισσότερους από 400 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας. Με βομβαρδισμούς απάντησε η Χαμάς, ωστόσο αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα του Ισραήλ.

Μεταξύ των στόχων του ισραηλινού στρατού ήταν και η πόλη Χαν Γιουνίς στα νότια. Οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι τα χτυπήματα σε βορρά και νότο δεν τους αφήνουν καμία επιλογή προορισμού για να σωθούν. Τα νοσοκομεία της πόλης γέμισαν τραυματίες και το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, κάνει λόγο για δεκάδες νεκρούς μέσα σε λίγες ώρες. Ο ισραηλινός στρατός διαμηνύει ότι είναι έτοιμος για την επόμενη φάση του πολέμου, με στόχο την καταστροφή της Χαμάς. 

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε μια ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών που ήταν ανεπτυγμένη στα βορειοδυτική της πόλης της Γάζας στην περιοχή Αλ Ταουάν «με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί και τραυματίες».

Από την πλευρά του, το παλαιστινιακό υπουργείο ανώτερης εκπαίδευσης ανακοίνωσε ότι από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην αλ Φαλούτζα της Γάζας σκοτώθηκε ο επιφανής Παλαιστίνιος ακαδημαϊκός Σουφιάν Ταγέχ και η οικογένειά του.

Η Wall Street Journal ισχυρίζεται ότι η Ουάσιγκτον προμήθευσε το Τελ Αβίβ με βόμβες διάτρησης, οι οποίες μπορούν να εξουδετερώσουν ακόμα και θωρακισμένους στόχους από τσιμέντο και ατσάλι, ενώ το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται ότι έχει εξοντώσει χιλιάδες ενόπλους της Χαμάς. Δραματική έκκληση κάνουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, λέγοντας ότι η κόλαση επέστρεψε στη Γάζα και τονίζοντας ότι τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά.

Ισραήλ και Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά

Ισραηλινές δυνάμεις και μαχητές της Χεζμπολάχ αντάλλαξαν πυρά κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου σε μια δεύτερη μέρα εχθροπραξιών μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Γάζα μεταξύ της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς και του Ισραήλ.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ ανέφερε ότι ένας από τους μαχητές της σκοτώθηκε, αλλά δεν διευκρίνισε πότε. Τρεις άνθρωποι στον νότιο Λίβανο σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς την Παρασκευή, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ είπε ότι δύο από τους νεκρούς ήταν μαχητές της.

Η ισραηλινή αεροπορία και το πυροβολικό έπληξαν στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δήλωσε ο στρατός, μετά την εκτόξευση ρουκετών σε ορισμένα φυλάκια της κοντά στα σύνορα.

Η Χεζμπολάχ είπε επίσης ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς τουλάχιστον πέντε ισραηλινές θέσεις το απόγευμα του Σαββάτου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ, Reuters

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου