Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Το Πεντάγωνο προειδοποιεί για μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη


Δεκέμβριος 8, 2023. Ελλάδα.

Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία και το Ισραήλ, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι καταψήφισαν το σχέδιο ψηφίσματος, για να πιέσουν τα αιτήματά τους για σκληρότερα μέτρα για τον έλεγχο της μετανάστευσης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, γεγονός που ώθησε το Πεντάγωνο να προειδοποιήσει για έναν μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Σαμπρίνα Σινγκ δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό για το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο για να βοηθήσει την Ουκρανία για να αποφευχθεί ένας μεγάλος πόλεμος στην Ευρώπη.

Η Σινγκ τόνισε τη συνέχιση της υποστήριξης του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια για να πραγματοποιήσει τις επιχειρήσεις του κατά της Χαμάς, επισημαίνοντας ότι η Αμερική έχει παράσχει στο Ισραήλ πυρομαχικά ακριβείας και δυνατότητες πυραύλων αεράμυνας.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας εξήγησε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει τη δυνατότητα να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ εκτός του πλαισίου των προτεινόμενων νομοσχεδίων.

Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε το νομοσχέδιο με 51 ψήφους, ενώ άλλοι 49 το ενέκριναν, και ως εκ τούτου δεν έλαβε την υποστήριξη των 60 ψήφων που απαιτούνται για να το εγκρίνει και να ξεκινήσει συζητήσεις σχετικά με αυτό, γεγονός που απειλεί τις προσπάθειες του Μπάιντεν να παράσχει αυτή τη βοήθεια πριν από το τέλος του το έτος, το οποίο ανέρχεται σε 110,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

 Το νομοσχέδιο, το οποίο απορρίφθηκε, προβλέπει 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία, εκτός από κεφάλαια για ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια προς την κυβέρνηση του Κιέβου, και 14 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ισραήλ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποιεί για κατάρρευση του μετώπου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε την προειδοποίησή του προς τις δυτικές χώρες και την Ουάσινγκτον για την κατάρρευση των πολεμικών μετώπων στη χώρα του έναντι των ρωσικών δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια μιας εικονικής διάσκεψης των ηγετών της G7 την Τετάρτη, ο Ζελένσκι είπε ότι ο Πούτιν υπολογίζει στην κατάρρευση της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός αυξάνει σημαντικά την πίεση στο μέτωπο.

Οι δυτικές υποσχέσεις επιβραδύνουν νέα βοήθεια

Όχι μόνο η Ουκρανία αντιμετωπίζει κρίση όσον αφορά την αμερικανική βοήθεια, αλλά ο ρυθμός των υποσχέσεων της Δύσης να χορηγήσει νέα βοήθεια στην Ουκρανία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά στο πλαίσιο των πολιτικών διαφορών στην Ευρώπη, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης, σύμφωνα με όσα ανέφερε την Πέμπτη το Γερμανικό Ερευνητικό Ινστιτούτο «Kiel».

Ερευνητικό Ινστιτούτο «Kiel»

Το γερμανικό ινστιτούτο, το οποίο μετρά τη βοήθεια που έχει δεσμευτεί στην Ουκρανία, είπε ότι οι δεσμεύσεις για βοήθεια στο Κίεβο έφθασαν στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου 2023, σημειώνοντας μείωση 90% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Γερμανικό Ινστιτούτο, οι νέες δεσμεύσεις που έγιναν από τις αρχές Αυγούστου έως τα τέλη Οκτωβρίου ανέρχονται σε 2,11 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 87% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, οι σύμμαχοι του Κιέβου έχουν δώσει υποσχέσεις επιχορήγησης συνολικού ύψους περίπου 255 δισ. ευρώ. Αυτές οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν 141 δισ. ευρώ σε οικονομική βοήθεια, περίπου 16 δισ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια και 98 δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια.

Σύμφωνα με το Agence France-Presse, μόνο 20 χώρες (από τις 42 χώρες δωρητές που παρακολουθούνται από το Ινστιτούτο) έχουν δεσμευτεί για νέα πακέτα βοήθειας και οι νέες δεσμεύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει περιοριστεί σημαντικά.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου